Μακρυά πάει πάλι η βαλίτσα με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ

Φαινεται  να πηγαίνει μακρυά η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και σε Ελλάδα αι σε Κύπρο εφόσον εδώ και τόσον καιρό κανενας δεν έχει αχθεί ενώπιον δικαστηρίων που διακινούσε μαύρο αφορολόγητο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικούImageHandler (5)_179

Στην Ελλάδα φαινεται συμφωνα με δημοσιεύματα να υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες για κινήσεις και λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα HSBC στην οποία εργάστηκε για χρόνια έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες στο κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων που του πήραν κατάθεση στο Παρίσι ο Εμβρέ Φαλτσιανί.

Η κατάθεση στους εισαγγελείς του άλλοτε στελέχους της ελβετικής τράπεζας ο οποίος είχε υποκλέψει τα αρχεία με τους λογαριασμούς και τα στοιχεία των πελατών της, διήρκησε ώρες. Κατά τη διάρκειά της συνάντησης του με το κλιμάκιο των εισαγγελέων, πάντως ο Ε. Φαλτσιανί, που εξετάστηκε ως μάρτυρας, αν και παρέθεσε πλήθος νέων στοιχεία για την περιβόητη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν φέρεται να αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να είχαν εμπλοκή σε διακίνηση μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος όπως κάνουν αναφορές μέχρι στιγμής.

Το ραντεβού του άλλοτε στελέχους της HSBC με το κλιμάκιο των Ελλήνων εισαγγελέων -αποτελούμενο από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρα και Γιώργος Καλούδη- κλείστηκε στο Παρίσι με ηλεκτρονική αλληλογραφία. Η συνάντηση έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα και διήρκησε ώρες.

Σκοπός των ελληνικών αρχών που ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκαρντ είναι να συγκεντρώσουν στοιχεία που ενδεχομένως μέχρι τώρα να ήταν άγνωστα ώστε να τα αποτιμήσουν και να τα συσχετίσουν με άλλα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Αφορμή για την εξέταση Φαλτσιανί αποτέλεσε η διαβίβαση καταγγελιών προς την εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με αυτές – είχε υπάρξει και σχετικό δημοσίευμα – έχει συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών. Τα πρόσωπα αυτά σύμφωνα με τα καταγγελόμενα διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος με απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρή, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και μαύρο χρήμα. Πρόσφατα μάλιστα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τον δικηγόρο Γιώργο Παπασταύρου, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται.

Πλέον η αποτίμηση της κατάθεσης του Ε. Φαλτσιανί αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν νέες δικαστικές εξελίξεις και μάλιστα άμεσα μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.