Με την «πρόοδο» των μνημονίων σε Κύπρο και Ελλάδα συζητά σήμερα το Γιούρογκρουπ

Συνέρχεται σήμερα Σάββατο στο Λουξεμβούργο, το Eurogroup, το οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, την πρόοδο στην υλοποίηση των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και της Ελλάδας.

epa04845212 German Finance Minister Wolfgang Schauble (L), Luxembourg's Finance Minister Pierre Gramegna (2-L), French Finance Minister Michel Sapin (C) and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (R) at the start of the Eurogroup finance ministers meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 13 July 2015. Eurozone finance ministers were to discuss a range of issues including the election of the Eurogroup president and the current situation affecting Greece. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν σήμερα το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης των 0,5 δισ. ευρώ για την Κύπρο.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, και τρόπους να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θα ενημερωθούν επίσης και για τα τρέχοντα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και τη Κύπρο, είχε δηλώσει πηγή της γραμματείας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποδέσμευσε τη πρώτη δόση – περίπου 30 δις ευρώ – από ένα δάνειο αξίας 86 δις ευρώ στην Ελλάδα στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup στις 14 Αυγούστου.

Το πράσινο φως του Eurogroup θα ακολουθήσει η συνεδρία στις στις 23 Σεπτεμβρίου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για έγκριση της 7ης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, και εκταμίευση ποσού περίπου €125 εκατομμυρίων για την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής, από το κυπριακό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, ύψους €10 δισεκατομμυρίων, έχει εκταμιευθεί συνολικό ποσό 6,49 δισ.