SOS εκπέμπει η Μυτιλήνη- Μάχες στα πλοία

newego_LARGE_t_1101_54559363_type12713Εφιαλτική είναι η εικόνα στην υπό κατάληψη Μυτιλήνη. Το νησί έχει μετατραπεί σε επίκεντρο βίαιων συγκρούσεων αλλά και σε έναν απέραντο καταυλισμό με χιλιάδες μετανάστες να έχουν κατασκηνώσει σε δημόσιους χώρους. Χάος επικρατεί με την καταγραφή, η οποία φαίνεται αδύνατο να ολοκληρωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και με τα υπάρχοντα μέσα. Ομάδες μεταναστών επιχειρούν κατ’ επανάληψη να επιβιβαστούν σε πλοία και αναχωρήσουν δίχως τα απαραίτητα έγγραφα και εισιτήρια, ξεκινώντας συνεχώς νέους γύρους συμπλοκών με τις δυνάμεις ασφαλείας και τους άνδρες του Λιμενικού.

Μετά τις χθεσινές συμπλοκές με τραυματισμούς στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν Αφγανοί επιχείρησαν να εισβάλουν σε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά, νέα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο νησί, όπου έφθασε και ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας.
Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 τα ξημερώματα με 2.500 επιβάτες παρέμενε δεμένο στην προβλήτα, ενώ μέχρι τις 9.00 το πρωί είχαν εκδοθεί 1.000 εισιτήρια.
Σήμερα έφθασαν στο νησί δυο διμιοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις της Αστυνομίας και Λιμενικού. Μαζί τους αφίχθησαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.
Το κέντρο καταγραφής στο λιμάνι θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα πρέπει να μετακινηθούν στον εν λόγω καταυλισμό. Ωστόσο ούτε εκεί φαίνεται να είναι έτοιμο για λειτουργία το καταγραφικό κέντρο.
Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών στη Μυτιλήνη παραμένει άγνωστος, πάντως σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ανέρχεται στις 20.000, ενώ πάνω από τους μισούς, δηλαδή περισσότεροι από 10.000 δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, οπότε δεν μπορεί να γίνει η έκδοση εισιτηρίων και η επιβίβαση στο πλοίο με το οποίο θα αναχωρήσουν από το νησί.
Έτσι το νησί έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό. Σκηνές έχουν στηθεί σε όλο το λιμάνι, στα πεζοδρόμια της προκυμαίας, στα Τσαμάκια, στην πλατεία στο Κιόσκι, στον δημοτικό κήπο, στο πάρκο της Αγίας Ειρήνης ακόμα και στο απομακρυσμένο πάρκο Καραπαναγιώτη, ενώ ξεσπούν συνεχώς συγκρούσεις τόσο ανάμεσα στους μετανάστες διαφορετικών φυλών αλλά και με ντόπιους και με τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν να αναιχαιτίσουν τις πολυπληθείς ομάδες που προσπαθούν να εισβάλουν στα πλοία. Απελπισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι.
Σε αποχή από τις εκλογές καλεί ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, ενώ προειδοποιεί ότι δεν θα στηθούν κάλπες στο νησί αν δε δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η αθρόα ροή μεταναστών.
Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι «τις τελευταίες μέρες, το νησί της Μυτιλήνης βιώνει μια πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Ένα νησί 85.000 ψυχών, σηκώνει στις πλάτες του μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση…αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια, την υγεία και την ακεραιότητα, τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων, που εισρέουν κατά χιλιάδες στο νησί της Λέσβου».
Στη συνέχεια προειδοποιεί: «Επανειλημμένα έχουμε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για την λήψη μέτρων, ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η Λέσβος. Εκκλήσεις, τόσο προς την Ε.Ε. όσο και την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν εισακούστηκαν. Καλούμε λοιπόν το λαό της Λέσβου, να μη συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές και δηλώνουμε ξεκάθαρα την πρόθεση μας να μην στηθούν κάλπες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δυστυχώς επειδή η απεγνωσμένες φωνές μας, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα παραπάνω, σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεση λύση».

Στο μεταξύ,

Bόμβες μολότοφ εναντίον Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης ,έριξαν δύο ανήλικοι στη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι δυο ανήλικοι ηλικίας 17 ετών, έριξαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων προσφύγων που έμεναν σε σκηνή στο δημοτικό κήπο. Από την ανάφλεξη της βόμβας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας Σύρος που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ύστερα από 15 λεπτά οι ίδιοι ανήλικοι πάντα κινούμενοι επιβαίνοντες σε δίκυκλο, πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων που διέμεναν στο πάρκο Χατζηδήμου. Από λάθος όμως των δυο νεαρών η βόμβα έπεσε σε κατασκευή από τούβλα μέσα στο πάρκο, αναφλέχτηκε και η καύσιμη ύλη διαχύθηκε προς οικογένεια Αφγανών που κοιμόταν λίγο παραπέρα χωρίς να δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Νωρίς το πρωί οι δυο νεαροί συνελήφθηκαν αφού κάμερα ασφαλείας παρακείμενης οικίας στο πάρκο Χατζηδήμου κατέγραψε το γεγονός. Οι νεαροί ομολόγησαν τις πράξεις τους και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις.