Σκηνικό διευρυμένου πολέμου πάνω από τη Συρία

Victory_Day_parade_in_Moscow_Russia_in_2009USA_Syria_Russian_FleetsΒρετανία και Γαλλία ενδέχεται να επέμβουν στρατιωτικά μετά την έμπρακτη βοήθεια Ρωσίας προς την Συριακή κυβέρνηση

 

Βαθαίνει η κρίση στη Συρία  και γενικότερα στην Μέση Ανατολή, και ο κίνδυνος επέκτασης των στρατιωτικών συγκρούσεων είναι ορατός καθώς οι   δυτικές χώρες έχουν θορυβηθεί από την έμπρακτη στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας προς την Συρία.Βρετανία και Γαλλία και πιθανόν  η Αυστραλία ενδέχεται να αποστείλουν στρατιωτικές δυνάμεις  με την πρόφαση να «ανακόψουν το προσφυγικόκύμα» αλλά στην ουσία για να  ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ηδη η ρωσικές δυνάμεις, αν και δεν ξεπερνούν σε ότι αφορά το μάχιμο προσωπικό τα 1500 άτομα, κατάφεραν να εκκαθαρίσουν μεγάλο τμήμα της απειλούμενης από τους ισλαμιστές Λαττάκειας.

Στην Συρία, υπάρχουν  ήδη τουλάχιστον δύο Μοίρες ρωσικών μαχητικών και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο ρωσικός στόλος έχει δημιουργήσει μια αλυσίδα προστασίας της Συρίας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν δήλωσε πως “το πρόβλημα θα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του”. Και το “κακό” είναι, σύμφωνα με τον Βρετανό πολιτικό, “η κακή ηγεσία στη Συρία υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς και η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του θα προβεί σήμερα  Δευτέρα σε δηλώσεις, απαντώντας στα δημοσιεύματα που φέρουν την Γαλλία να εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Συρία. Η Συρία επέρριψε στις δυο χώρες “αποικιοκρατικό τρόπο σκέψης”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προσέλθει στις αρχές Οκτωβριου στο βρετανικό κοινοβούλιο με το αίτημα να εγκρίνει αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή θα είναι η δεύτερη προσπάθειά του. Πριν από δυο χρόνια Βρετανοί βουλευτές είχαν αρνηθεί παρόμοιο αίτημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Οτι οι δυτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ρωσικές δυνάμεις, σε μία αναμέτρηση που πολύ εύκολα θα μπορουσε να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Π.χ. αν κτυπηθούν Ρώσοι στρατιώτες από δυτικά μαχητικά, θα ήταν ανόητο να πιστεύουν οι δυτικοί ότι δεν θα προκληθεί “θερμή” ένταση σε άλλες περιοχές που έχουν όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος τους, όπως τα βαλτικά κρατίδια με την μεγάλη ρωσική μειονότητα…

Oι Ρώσοι δεν μπορούν να ηττηθούν στην Συρία για πολλους λόγους: Χεζμπολάχ και Ιρανοί χωρίς να είναι σύμμαχοι της Μόσχας, είνα σαφώς εχθροί της Δύσης και οι δυνάμεις που συγκεντρώνουν στην Συρία ξεπερνούν τους 60.000 άνδρες.Είναι επίσης   ο συριακός Στρατός ή ότι έχει απομείνει από αυτόν (κάπου 50.000 μάχιμοι) και βέβαια την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας.Ολα αυτά θα απαιτουσαν την ανάπτυξη άνω των 100.000 προσωπικού από τους δυτικούς (οι Αραβες σύμμαχοί τους, Σαουδάραβες Εμιρατιανοί, Καταριανοί κλπ) είναι άνευ σημασίας στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης και ο Αυστραλιανός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ δήλωσε πως η κρίση δεν απαιτεί μόνο μεγαλύτερη στράτευση για τους πρόσφυγες αλλά θα πρέπει να δοθεί και ένα μήνυμα ασφαλείας στην περιοχή, άρα να στείλει στρατό.

Η κυβέρνησή του θα αποφασίσει μέσα σε μια εβδομάδα εάν θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στη Συρία. Και στη Γαλλία διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης όπου σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde o γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα διαβουλευθεί με το στρατιωτικό επιτελείο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για την ρωσική παρουσία στα πεδία μαχών της Συρίας, κάνοντας σαφες ότι δεν τους ενδιαφέρει να ηττηθεί το ISIL…

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις συζητήσεις τους στο τέλος του μήνα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τους New York Times, οι οποίοι επικαλούνται μυστικές υπηρεσίες, παρατηρείται κινητικότητα από ρωσικής πλευράς με την αποστολή ομάδας προπομπών από στρατιωτικούς στη Συρία καθώς και με την εγκατάσταση σταθμού ελέγχου πτήσεων σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Λαττάκειας, ενώ φέρεται να έχει ζητηθεί από τη Μόσχα άδεια για πτήσεις πάνω από τη Συρία στρατιωτικών αεροσκαφών.

Η Ελλάδα θα επιτρέψει διέλευση ρωσικών αεροσκαφών

H Ελλάδα θα επιτρέψει την διέλευση ρωσικών μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών με προορισμό την Συρία από τον εναέριο χώρο της αρνούμενη το αίτημα των ΗΠΑ να μην δώσουν άδεια διέλευσης από τον ελληνικό FIR στα ρωσικά αεροσκάφη που έχουν σχηματίσει μια τεράστια αερογέφυρα προς την Συρία ή να τα αναχαιτίσουν αν προσπαθήσουν να περάσουν!

Σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο “το Σάββατο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει στα ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν το FIR Aθηνών. Η ελληνική κυβέρνηση το αρνήθηκε ώστε να μην χειροτερέψουν οι ελληνορωσικές σχέσεις” αναφέρει διπλωματική πηγή από την Αθήνα.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Ρωσία ζήτησε να κάνει χρήση του FIR Αθηνών για μεταφορά “ανθρωπιστικών φορτίων” από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι την 24η του ίδιου μήνα.

Η Ρωσία φαίνεται να είχε ζητήσει  αρχικά από την Άγκυρα άδεια υπερπτήσεων μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών για μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς τη Συρία αλλά η απάντηση ήταν αρνητική μετά από υπόδειξη της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως η Μόσχα ζήτησε από τουλάχιστον μια χώρα που συνορεύει με τη Συρία, Τουρκία δηλαδή, ένα αεροδιάδρομο προκειμένου να πετάξουν μαχητικά αεροσκάφη της με προορισμό τη Συρία σύμφωνα με το Debka.

 

Οι μεταφορές των ρωσικών ανθρωπιστικών φορτίων καταδεικνύουν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να επεκτείνει την εμπλοκή της στην Συρία και να δώσει τέλος στο “λουτρό αίματος” που έχουν δημιουργήσει οι ισλαμιστές του ISIL βοηθώντας έμπρακτα την νόμιμη συριακή κυβέρνηση του Μ.Άσαντ.

Ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο

Σημειώνεται ότι ο Β.Πούτιν παραδέχτηκε σε πρώτη φάση το εύρος της ανάμειξης της Ρωσίας στη Συρία λέγοντας πως ” η Ρωσία παρέχει εκπαίδευση και εξοπλισμό με ρωσικά όπλα στο συριακό στρατό” ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στην περιοχή λέγοντας πως μέχρι στιγμής αυτό δεν είναι ακόμη “ώριμο” να συμβεί. Προετοίμασε δηλαδή την κοινή γνώμη για την κάθοδο χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών…

«Να λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάτι τέτοιο σήμερα – μέχρι στιγμής είναι πρόωρο να το συζητάμε. Αλλά ήδη παρέχουμε στη Συρία στρατιωτικό υλικό και εκπαιδεύουμε τα στρατεύματά της, με όπλα μας», δήλωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Πράγματι επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ενός είδους διεθνή Συνασπισμού για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», δήλωσε ακόμα ο Ρώσος Πρόεδρος.

Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει τον δικό της Συνασπισμό καθώς εκείνος που έφτιαξαν οι ΗΠΑ αποδείχτηκε αναποτελεσματικός  για να σταματήσει τις ορδές των τζιχαντιστών.

Ακόμα, υπάρχει μια γενική δυσπιστία για τις προθέσεις των Αμερικανών ως προς την εξόντωση των ισλαμιστών καθώς δείχνουν να έχουν εμμονή με τον Άσαντ, και το ISIL που μέχρι τώρα δείχνει να τους βολεύει η ύπαρξή του, για να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο, και ίσως αυτό εξηγεί το γιατί μέχρι σήμερα οι βομβαρδισμοί είναι κυριολεκτικά “άσφαιροι” σε αχανείς ερημικές εκτάσεις όπου κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, και ειδικά όταν διαθέτει πλέον βαρύ οπλισμό όπως πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Telegraph, η Ρωσία κατασκευάζει τεράστια στρατιωτική βάση στη Συρία γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της εμβάθυνσης της ρωσικής υποστήριξης προς τον Μ.Άσαντ.

Προχωρώντας σε λεπτομέρειες, η εφημερίδα αναφέρει πως οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει έναν υπερσύγχρονο πύργο εναέριου ελέγχου και έχουν μεταφέρει 1.000 προκατασκευασμένα σπίτια για το προσωπικό κοντά στο λιμάνι της Λαττάκεια ενώ επιβεβαιώνει το Debka λέγοντας πως αιτήθηκαν από γειτονικές χώρες αεροδιάδρομο για μεταφορά υλικού και στρατιωτών καθόλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη!