Κίνα: Αλλοι 5 νεκροί από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο

epa04908110 A handout photo made available by the US Forest Service shows a the Tepee Springs Fire burning as seen from island Bar, in Idaho, USA, 29 August 2015. EPA/US FOREST SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Επιβεβαιώθηκαν τελικά οι πληροφορίες για νέα έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο παρασκευής νάιλον στην Κίνα.Οπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα,  πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε χημικό εργοστάσιο της επαρχίας Σαντόνγκ της Κίνας αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η χώρα ακόμη αναζητεί απαντήσεις για τα αίτια της πολύ πιο καταστροφικής έκρηξης στην πόλη Τιαντζίν τον περασμένο μήνα.

Το νέο δυστύχημα σημειώθηκε περί τα μεσάνυχτα σε μια περιοχή που βρίσκεται περίπου 275 χιλιόμετρα νότια της Τιαντζίν – όπου εκρήξεις σε έναν αποθηκευτικό χώρο όπου φυλάσσονταν επικίνδυνα χημικά προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε μια βιομηχανική ζώνη και σε κατοικίες γύρω της την 12η Απριλίου και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 145 άνθρωποι.

Οι πολύνεκρες εκρήξεις του Αυγούστου ήγειραν πολλά ερωτήματα για τους κανονισμούς ασφαλείας στην Κίνα, όπου τα βιομηχανικά δυστυχήματα είναι υπερβολικά συχνά, έπειτα από τρεις δεκαετίες ανάπτυξης με ραγδαίους ρυθμούς.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την καταστροφή στην περιοχή του λιμανιού της Τιαντζίν πραγματοποίησαν οργισμένες διαδηλώσεις τον περασμένο μήνα ζητώντας αποζημιώσεις από τις αρχές.

Το Νέα Κίνα μετέδωσε  ότι η φωτιά στο εργοστάσιο της κομητείας Λιτζίν, της εταιρείας Binyuan Chemical Co Ltd, κατασβέστηκε πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης και δεν υπήρξε καμιά διαρροή αποβλήτων από το εργοστάσιο.

Τα αίτια της πυρκαγιάς και της έκρηξης ερευνώνται, πρόσθεσε το πρακτορείο χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.