Βουλή:Συμφώνησαν με το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων

Áêßíçôá

Σε κλίμα συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα οδηγείται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων. Στην Ολομέλεια φαίνεται ότι θα πάει την επόμενη Πέμπτη σχετική τροπολογία του ΔΗΚΟ που θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να καταβάλουν τα μεταβιβαστικά τέλη με δόσεις, ενώ το ΑΚΕΛ δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου για προστασία από εκποίηση των αγοραστών που έχουν καταβάλει άνω του 80% του οφειλομένου ποσού για το ακίνητό τους.

Τα κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ιδιαίτερα για την πρόνοια του νομοσχεδίου να προστατεύονται από εκποίηση οι αγοραστές που έχουν αποπληρώσει πλήρως ή είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους για το ακίνητό τους, αλλά δεν έχουν πάρει τίτλο.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους του Κτηματολογίου κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, για την πλειοψηφία των 48 000 περιπτώσεων για τις οποίες δεν έχουν ακόμα εκδοθεί τίτλοι, έχουν κινηθεί ή θα κινηθούν σύντομα οι διαδικασίες, για την όσο το δυνατό συντομότερη έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας. Δεν υπάρχει περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, ακινήτου που να έχει αυτοτελή και άνετη κάρπωση και να μην εκδοθεί τίτλος. Μόνη εξαίρεση, κάπου 2000 περιπτώσεις, αναπτύξεων που ενώ έχουν αδειοδοτηθεί δεν έχουν ολοκληρωθεί ποτέ.

Μετά και τη σημερινή κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση αφού όπως είπε «το μέγα ζήτημα των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών οδεύει προς επίλυση την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξέφρασε τη θέση ότι το σχετικό νομοσχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί με τις σχετικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή και που υιοθέτησε η εκτελεστική εξουσία, επιτυγχάνει τον επιδιωκόμενο στόχο.

«Από τη μια να σέβεται τα συμβατικά και συνταγματικά δικαιώματα των ιδιοκτητών, των πωλητών, από την άλλη να προστατεύονται οι αγοραστές που έχουν συμμορφωθεί και που συμμορφώνονται μέχρι σήμερα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και έχουν καταβάλει το όποιο τίμημα πώλησης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι καλύπτονται και προστατεύονται επίσης και περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν ξεχωριστοί τίτλοι ιδιοκτησίας δηλαδή κάπου 48000. Ανέφερε επίσης ότι με τροπολογία που θα προωθήσει το ΔΗΚΟ θα δοθεί η ευχέρεια στους αγοραστές να μπορούν καταβάλουν τα μεταβιβαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις με άτοκες, ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέσα σε 12 μήνες, ενώ εν των μεταξύ θα τους έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο.

«Αποδεικνύεται ότι η πολιτική της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν ήταν οι μαζικές εκποιήσεις εξπρές με τις οποίες κάποιοι άδικα φοβέριζαν τον κόσμο, αλλά επιπλέον πολιτική της Κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών, κατ` απαίτηση μάλιστα του προγράμματος, είναι να δοθεί μια λύση στο χρόνιο πρόβλημα αγοραστών ακίνητης περιουσίας, οι οποίοι ενώ ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους έβλεπαν η περιουσία τους να βρίσκεται σε εκκρεμότητα ή και να κινδυνεύει εξαιτίας υποχρεώσεων άλλων ή και αδυναμιών του συστήματος», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου.

Όπως είπε, με το νόμο που θα ψηφιστεί την Πέμπτη θα δοθεί η δυνατότητα με γοργές διαδικασίες το κράτος να εκδώσει σε δεκάδες χιλιάδες αγοραστές τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά και για τους υπόλοιπους να ανασταλεί οποιαδήποτε διαδικασία εις βάρος της περιουσίας τους και να ανοίξει ο δρόμος για την τελική διευθέτηση.

Σημείωσε επίσης το γεγονός ότι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οι δανειστές ζητούν να επιλυθεί το πρόβλημα αγοραστών ακίνητης ιδιοκτησίας, οι οποίοι θυματοποιούνται είτε από κακές πρακτικές των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης είτε από άλλες αδυναμίες του συστήματος.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορεί να υπάρξει λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα και ανακούφιση για δεκάδες χιλιάδες αγοραστές, ενώ θα υπάρξει μια μόνιμη και πολύ σημαντική βελτίωση στη λειτουργία της αγοράς ακινήτων η οποία αναμένεται να συμβάλει περισσότερο στη διαδικασία ανάπτυξης που έχει ξεκινήσει.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει την τροπολογία του ΔΗΚΟ για καταβολή των μεταβιβαστικών με δόσεις, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία εγγραφής τίτλων και μεταβίβασης διευκολύνεται τα μέγιστα από την πρόσφατη πολύ θετική απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τα μεταβιβαστικά τέλη στο μισό. Το Κτηματολόγιο, είπε, δεν είναι η αρμόδια υπηρεσία για να εφαρμόσει πολιτική δόσεων, η οποία, όπως ανέφερε, θα έπρεπε να εξεταστεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι στην ειδική αυτή διαδικασία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης χαιρέτισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο επιχειρεί, όπως είπε, να δώσει απαντήσεις στην τιτλοποίηση και μεταβίβαση των ακινήτων επ` ονόματι των αγοραστών, που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους.

Ανέφερε ωστόσο ότι δυστυχώς το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν περιλάμβανε την προστασία των αγοραστών από πιθανότητα εκποίησης της περιουσίας τους, δεδομένου ότι το σοβαρό πρόβλημα της τιτλοποίησης και μεταβίβασης του ακινήτου δεν επρόκειτο να λυθεί ως δια μαγείας σε χρόνο ρεκόρ. Όπως είπε αυτό το νομοσχέδιο δεν επιλύει οριστικά το θέμα της τιτλοποίησης και μεταβίβασης και για αυτό το ΑΚΕΛ επανέλαβε τη θέση του για παροχή προστασίας, με απαγόρευση εκποίησης του ακινήτου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Ενώ η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών μέχρι τον περασμένο Ιούλιο αρνείτο πεισματικά να αποδεχθεί αυτή μας τη θέση, αυτή τη φορά η Κυβέρνηση έχει αποδεχτεί να παράσχουμε προστασία στους συμπολίτες μας από την πιθανότητα εκποίησης της περιουσίας τους μέχρι και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τιτλοποίησης και μεταβίβασης του ακινήτου», ανέφερε, εξέλιξη την οποία χαιρέτισε και πίστωσε την Κυβέρνηση με την αλλαγή στάσης και θέσης. Έστω και αργά ανέφερε, η Κυβέρνηση αποδέχτηκε τη θέση που το ΑΚΕΛ από την αρχή είχα καταθέσει.

Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη συγκεκριμένη νομοθεσία, είπε, η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν λύνει οριστικά το συνολικό πρόβλημα.

Ανέφερε ότι μια κατηγορία πολιτών δεν καλύπτεται και αυτοί είναι όσοι πλήρωσαν το 80% και άνω του ποσού του ακινήτου τους αλλά δεν ήταν συνεπείς για το υπόλοιπο της οφειλής τους. Η Κυβέρνηση, είπε, δεν δέχθηκε την πρότασή του ΑΚΕΛ να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία για προστασία από εκποίηση και έτσι το ΑΚΕΛ θα επανέλθει με σχετική πρόταση νόμου ώστε να ανανεωθεί για άλλα 2 χρόνια αυτή η προστασία που είχε εγκριθεί στο παρελθόν ομόφωνα από τη βουλή και λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση προστασίας των εγκλωβισμένων αγοραστών που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και προς την κατεύθυνση διευθέτησης της μεγάλης εκκρεμότητας της έκδοσης τίτλων και της μεταβίβασης τους

Η ΕΔΕΚ, είπε, θα στηρίξει το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι υπάρχουν ικανοποιητικές πρόνοιες που προστατεύουν τους αγοραστές που κινδυνεύουν να εκποιηθεί η περιουσία τους η οποία δεν τους έχει μεταβιβαστεί, σε μια διαδικασία στην οποία τον πρώτο λόγο έχει ο αγοραστή και όχι οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιμέρους περιπτώσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω της κατάθεσης μιας σειράς προτάσεων νόμου και νομοσχεδίων που θα αφορούν αυτές τις εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί σωστή την τροπολογία για καταβολή των μεταβιβαστικών με δόσεις.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, βουλευτής Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο όπως διαμορφώθηκε με τις παρεμβάσεις της Βουλής καλύπτει την πλειοψηφία των εγκλωβισμένων αγοραστών. Εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία που υπήρξε με την Κυβέρνηση στα περισσότερα θέματα. Αυτή η συμφωνία, είπε, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στις απαιτήσεις των τραπεζών και των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Αυτό πρόσθεσε, αποδεικνύει πως αν η Κυβέρνηση έχει διάθεση να πάει κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα βρίσκει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας στη Βουλή. Μακάρι, είπε, η Κυβέρνηση να έχει αυτή τη συμπεριφορά και στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την οικονομία, όπου δυστυχώς οι αποφάσεις της πάντα είναι εις βάρος των μικροοφειλετών και των μικρών δανειζομένων.

Ανέφερε ότι οι Οικολόγοι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο και θα προσπαθήσουν με άλλα κόμματα να εισαγάγουν την έννοια της πληρωμής με δόσεις των μεταβιβαστικών και την αντιμετώπιση της περίπτωσης των αγοραστών που έχουν πληρώσει μέχρι 80% των οφειλών τους.