Από τη Βουλή εξαρτάται το ξεπούλημα της ΣΥΤΑ

Óå ôñéÞìåñç áðåñãßá Ý÷ïõí êáôÝëèåé áðü ôá ìåóÜíõ÷ôá ÷èåò ìÝ÷ñé êáé ôá ìåóÜíõ÷ôá ôçò åñ÷üìåíçò ÐÝìðôçò êáé ïé åñãáæüìåíïé óôç Cyta, ýóôåñá áðü áðüöáóç ôùí ðÝíôå óõíôå÷íéþí ðïõ äñáóôçñéïðïéïýíôáé óôïí Ïñãáíéóìü. Åñãáæüìåíïé óôç Cyta óõãêåíôñþèçêáí óôá êåíôñéêÜ ãñáöåßá ôïõ ïñãáíéóìïý üðïõ åíçìåñþèçêáí áðü ôéò óõíôå÷íßåò ôïõò, Ëåõêùóßá 25 Öåâñïõáñßïõ 2014.

 

Απο τη Βουλή εξαρτάται πλέον αν η ΣΥΤΑ να ξεπουληθεί σε ξένους επενδυτές καθότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη CYTA.Αν η Βουλή απορρίψει το νομοσχέδιο τότε η διαδικασία αποκρατικοποίησης δεν θα περάσει.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος, πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει τη CYTA και θα της επιτρέψει να λειτουργήσει με όρους ευελιξίας και να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει καλύτερα στον ανταγωνισμό, να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά σε ένα ιδιαίτερα εξεζητημένο τομέα, όπως αυτός των τηλεπικοινωνιών.

Και αυτό το πετυχαίνουμε με την ίδρυση εταιρείας, η οποία ως οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, αντί ως προέκταση του δημοσίου τομέα θα έχει αυξημένη ευελιξία, σημείωσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη CYTA. “Οι μισθοί, οι συντάξεις, οι προοπτικές ανέλιξης, η μονιμότητα είναι απολύτως διασφαλισμένα”, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα με αυτή τη ρύθμιση, “εάν εγκριθεί από τη Βουλή, θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή σε αυτή την εταιρεία”.

“Δηλαδή να μην είναι, όπως θα είναι στο αρχικό στάδιο, αποκλειστικά κρατική η εταιρεία αλλά σε ένα κατοπινό στάδιο, το οποίο τοποθετείται σε 12 περίπου μήνες από σήμερα, να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσέλκυσης ενός στρατηγικού συνεργάτη που θα επενδύσει στον οργανισμό και στην οικονομία, θα φέρει σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση, συνέργειες σε περιφερειακό πιθανώς επίπεδο, με τρόπο που να διαφυλάσσει την αξία και την προοπτική του οργανισμού”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των εργαζομένων στη CYTA, ο Υπουργός Οικονομικών είπε  πως “δεν περιλαμβάνεται στους στόχους και τις επιδιώξεις μας η υπονόμευση των δικαιωμάτων και του καθεστώτος των εργαζομένων και για αυτό με τον πιο απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο και με νομοθετικές ρυθμίσεις το διασφαλίζουμε” αυτό.

“Σε κάθε περίπτωση και σε όλα τα στάδια το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα”, υποστήριξε. Πρώτα από όλα, πρόσθεσε, “σε αυτό το πρώτο στάδιο της ίδρυσης κρατικής εταιρείας δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή. Αλλά και στο κατοπινό στάδιο της ενδεχόμενης συμμετοχής στρατηγικού συνεργάτη έχει συζητηθεί και έχει εγκριθεί μια πρόταση που προσφέρει προς τους εργαζόμενους διασφαλίσεις και επιλογές. Και όπως έχουμε συμφωνήσει και αυτά τα νομοσχέδια που θα ρυθμίζουν τα εργασιακά και για το κατοπινό στάδιο θα είναι έτοιμα τις αμέσως επόμενες βδομάδες ούτως ώστε συνολικά οι νομοθετικές ρυθμίσεις να είναι ενώπιον της Βουλής”, ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως “δεν μπορεί να παραμείνει η CYTA ο τελευταίος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη που να λειτουργεί ως προέκταση του κράτους”.

Ερωτηθείς τί σημαίνει πρακτικά αν αυτά τα νομοσχέδια δεν περάσουν από τη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως “θα είναι μια χαμένη ευκαιρία για τη CYTA και για την οικονομία μας. Και δεν είναι τόσο ζήτημα ικανοποίησης των απαιτήσεων της Τρόικας, αλλά είναι κυρίως η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί στην Κύπρο κάποια πράγματα να λειτουργούν με τους ρυθμούς, τις διαδικασίες και τις δομές των περασμένων δεκαετιών”.

Επεσήμανε πως “θα είναι μια μεγάλη απώλεια εάν για λόγους δογματικής άρνησης δεν επιτρέψουμε την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων”, σημειώνοντας πως “αυτό που σήμερα προτείνουμε δεν είναι την αποκρατικοποίηση αλλά την ίδρυση μιας ιδιωτικού δικαίου εταιρείας, που θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος, και η οποία έστω και στη μορφή της κρατικής ιδιοκτησίας, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά, από ότι σήμερα λειτουργεί ο δημόσιος οργανισμός”.

Είπε πως αυτό ήταν ένα αίτημα διαχρονικό “που το υλοποιούμε, αλλά με ευθύτητα η κυβέρνηση προσθέτει πως παραμένει στόχος και το επόμενο βήμα, δηλαδή της προσέλκυσης ενός στρατηγικού συνεργάτη που θα επενδύσει και θα εκσυγχρονίσει, και θα φέρει το σύγχρονο management σε αυτό τον οργανισμό”.

Ερωτηθείς για το θέμα των τιμών και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως “εμείς θεωρούμε ότι ο ανταγωνισμός και η αποτελεσματικότητα που θα φέρει σίγουρα η λειτουργία με όρους ιδιωτικού τομέα, θα βοηθήσει, θα συμβάλει και στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των καταναλωτών”.

Πρόσθεσε πως ο τομέας των τηλεπικοινωνιών ρυθμίζεται από ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και τον καθορισμό και των τιμών αλλά και της διασφάλισης των όρων του ανταγωνισμού.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κόστος από την απορρόφηση υπαλλήλων της CYTA στο δημόσιο τομέα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δεν τίθεται ζήτημα κόστους επειδή και σήμερα οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. “Αν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης ή αν πληρώνονται από τον προϋπολογισμό ενός αποκλειστικά κρατικού οργανισμού δεν αναιρεί το γεγονός πως είναι εργαζόμενοι του δημοσίου και πληρώνονται από το δημόσιο”, επεσήμανε.

Σημείωσε πως είναι στις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης η ενίσχυση της δυνατότητας μετακίνησης εργαζομένων όχι μόνο της CYTA, αλλά ολόκληρου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, από υπηρεσίες ή οργανισμούς που έχουν πλεόνασμα εργαζομένων εκεί που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες.

Αυτή είναι μια ρύθμιση που είναι στα τελικά στάδια της προετοιμασίας της, θα αφορά όχι μόνο τη CYTA, αλλά το σύνολο των δημοσίων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν είναι λογικό και ορθό να συνεχιστεί η διαχρονική πρακτική εκεί που υπάρχουν ανάγκες να γίνονται προσλήψεις, τη στιγμή που μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες ή σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Είπε πως με αυτή τη ρύθμιση θα διασφαλίζεται μεταξύ άλλων πως κανένας δεν πρόκειται να μείνει εκτεθειμένος, κανένας δεν θα δει τον μισθό του να μειώνεται, κανένας δεν θα δει τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα να διακυβεύονται, κανένας δεν θα χάσει τη μονιμότητα ή την προοπτική ανέλιξης του.

Ερωτηθείς αν το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων που θα ακολουθήσουν τη νέα εταιρεία θα είναι το ίδιο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως “δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή για κανέναν: οι μισθοί, οι συντάξεις, οι προοπτικές ανέλιξης, η μονιμότητα είναι απολύτως διασφαλισμένα”.

Πρόσθεσε πως σε αυτή φάση και αφού μεσολαβήσουν μεταβατικές περίοδοι θα ισχύσουν τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση που η κυβέρνηση από σήμερα επισήμως καταθέτει προς τη πλευρά των εργαζομένων της CYTA, εκφράζοντας την ετοιμότητα “και να την νομοθετήσουμε έγκαιρα αλλά και περαιτέρω να τη συζητήσουμε με στόχο όλες οι πτυχές να συμφωνηθούν, να συμπληρωθούν, με τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις εύλογες ανάγκες και ανησυχίες των εργαζομένων”.

Υπογράμμισε ακόμη πως “θέλουμε να φέρουμε στον τόπο μας ξένες επενδύσεις, θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητα σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, όπως είναι τα λιμάνια” και πως “δεν περιλαμβάνεται στους στόχους και τις επιδιώξεις μας η υπονόμευση των δικαιωμάτων και του καθεστώτος των εργαζομένων και για αυτό με τον πιο απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο και με νομοθετικές ρυθμίσεις το διασφαλίζουμε” αυτό.