Ισλαμικός τρόμος στην Ευρώπη-πάνοπλος άνοιξε πυρ σε τρένο προς Άμστερνταμ – Παρίσι

ImageHandler (13)_146Τον απόλυτο τρόμο έζησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι επιβάτες ενός τρένου Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι όταν ένας πάνοπλος Μαροκινός άνοιξε ξαφνικά πυρ, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με την εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) ο δράστης έφερε αιχμηρά αντικείμενα, πυροβόλο όπλο ΑΚ-47 όπως και πιστόλι των 9 χλστ.

Ωστόσο, Αμερικανοί Πεζοναύτες που έτυχε να είναι επιβάτες της αμαξοστοιχίας κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και λίγη ώρα αργότερα να τον συλλάβουν οι αρχές στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς, στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τους τραυματίες ένας Αμερικανός πεζοναύτης και ένας Βρετανός βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ο τρίτος έχει τραυματιστεί ελαφρύτερα. Επίσης, ένα από τα τρία άτομα φέρει τραύματα από σφαίρες. Ο Μαροκινός 26 ετών με το όνομα Sliman Hamzi, ήταν γνωστός στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες καθώς τον παρακολουθούσαν ως ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες αρνείται μέχρι στιγμής να μιλήσει και να πει οτιδήποτε για τους λόγους που το οδήγησαν στην πράξη αυτή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε σχετικά με την επίθεση:

«Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στους τραυματίες από την επίθεση στο τραίνο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι. Θα γίνει ότι πρέπει για να ρίξουμε φως στα αίτια αυτής τηες τραγωδίας»

Τις έρευνες πλέον έχει αναλάβει η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία η οποία σε συνεργασία με τον τοπικό εισαγγελέα ερευνά τις συνθήκες της επίθεσης και τον οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε.

Στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η εταιρεία Thalys επισημαίνει ότι «οι επιβάτες είναι ασφαλείς, η κατάσταση τελεί υπό έλεγχο», τονίζοντας πως το τρένο έχει σταματήσει και οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο σημείο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή όπου συνελήφθη ο άνδρας.