Ενταση με ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα

epa04889827 (FILE) An undated file photograph shows South Korean soldiers engaging in a drill to fire 155-millimeter shells. The South Korean military's radar system detected North Korea firing a shell at a South Korean front-line military unit in Yeoncheon, Gyeonggi Province, northwest of Seoul, South Koprea, 20 August 2015, the Ministry of National Defense said. In response, South Korea fired back dozens of 155mm shells at the point where the North Korean shell was fired from. EPA/STRINGER SOUTH KOREA OUT

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση να “αποφευχθούν οι προκλήσεις” την επομένη της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα κατά μήκος των στρατιωτικοποιημένων συνόρων τους.

“Είμαστε ανήσυχοι λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στα σύνορα. Απευθύνουμε έκκληση να αποφευχθούν οι εντάσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν έδωσε εντολή στα στρατεύματα της χώρας που βρίσκονται στα σύνορα να είναι έτοιμα για μάχη. Από την πλευρά της η Σεούλ έθεσε το στρατό της σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

“Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας, μεταξύ των οποίων και η νοτιοκορεατική κυβέρνηση”, ανέφερε η εκπρόσωπος της ΕΕ σε μήνυμα που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τη “βαθιά ανησυχία” του για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, εξέφρασε σήμερα και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Κίνα κάλεσε επίσης τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν οποιασδήποτε ενέργειες κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή και να διατηρηθεί η ηρεμία και η αυτοσυγκράτηση, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσουνγίνγκ στην ιστοσελίδα του υπουργείου.