Δώρα από CYTA σε πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους

ee711835a5b8be9e56ead006e30e58e2_XL

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης

«Δώρα σε πολιτικούς,  κόμματα, δημόσια υπηρεσία, σωματεία και δήμους

Δωροκουπόνια και τερματικές συσκευές, αξίας €40.000, δώρισε η CYTA το 2013. Παραλήπτες, με βάση κατάλογο που ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής, ήταν κόμματα, πολιτικοί, αθλητικά σωματεία, δήμοι, κοινότητες και δημόσια υπηρεσία»

Αυτό αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ  στο οποίο αναφέρει  πως ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει μεμπτή την πρακτική της CYTA, να παραχωρεί δωροκάρτες και τερματικό εξοπλισμό σε μη επιχειρηματικούς πελάτες και θα πρέπει να τερματιστεί.

Με βάση στοιχεία που έλαβε από τον Ημικρατικό Οργανισμό και σε συνέχεια προηγούμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ετοίμασε σχετικούς καταλόγους με ονόματα και ποσά, τους οποίους προώθησε στη Βουλή. Οπως αποκαλύπτει η  «Σ»:

«Όπως προκύπτει από τη μελέτη των σχετικών καταλόγων και της συγκεντρωτικής κατάστασης που ετοιμάστηκε, δωροκάρτες ή/και τερματικός εξοπλισμός (συσκευές) δόθηκαν σε πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα, Δήμους και Κοινότητες, αθλητικά Σωματεία, τη Δημόσια Υπηρεσία, καθώς και άλλους Οργανισμούς. Μάλιστα, για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ετοιμάστηκε σχετικός κατάλογος με τους λόγους και σκοπούς παραχώρησης των δώρων.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας αναγνωρίζει ως αυτονόητο ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες των κρατικών αξιωματούχων σε τερματικό εξοπλισμό θα πρέπει να καλύπτονται από το ίδιο το κράτος. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται με τις νενομισμένες διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων. Ως εκ τούτου, σημειώνει στην επιστολή του, θεωρεί άστοχη και λανθασμένη την ενέργεια της CYTA να δωρίζει τέτοιο εξοπλισμό σε κρατικούς αξιωματούχους.

Σημειώνει δε, περαιτέρω, ότι το λανθασμένο των ενεργειών της CYTA επιτείνεται, αφού η παραχώρηση των τερματικών συσκευών δεν γίνεται στη βάση διαφανών κριτηρίων και σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ., αλλά στη βάση προσωπικών αποφάσεων των διαφόρων διευθυντών του Ημικρατικού Οργανισμού, που με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως, όπως αναφέρει, να επιχειρούν να κερδίσουν την εύνοια των αποδεκτών των δώρων.

Ιδιάζουσες περιπτώσεις

Στην αναλυτική κατάσταση, που κατέχει όπω αναφέρει η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ , αναφέρονται συνολικά 68 περιπτώσεις παραχώρησης από τη CYTA είτε δωροκαρτών, είτε τερματικών εξοπλισμών, συνολικής αξίας €40.095. Πλείστες των 68 περιπτώσεων -και αυτό πρέπει να λεχθεί- αναφέρονται στην παραχώρηση δωροκουπονιών σχετικά μικρής αξίας, τα οποία με βάση την αιτιολογία χρησιμοποιήθηκαν σε κληρώσεις εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι παραλήπτες.
Ιδιαίτερα δε, για τα αθλητικά σωματεία που έλαβαν τέτοια δώρα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για επιχειρηματική σχέση, αφού η CYTA κατέχει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα.

Οπως αναφέρεται  στο δημοσίευμα της «Σ»:«Στον κατάλογο – αναλυτική κατάσταση, φιγουράρουν και περιπτώσεις που έχουν να κάνουν είτε με το Προεδρικό Μέγαρο, είτε με τις Αρχές Ασφαλείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις προβάλλεται -και δεν αμφισβητείται- ως αιτιολογία η «παραχώρηση τερματικού εξοπλισμού για την ασφάλεια των επικοινωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση του απορρήτου των κλήσεων». Όλες οι περιπτώσεις αφορούν σε συσκευές τηλεφώνων ή ταμπλέτες, συνολικής αξίας πέριξ των €4.000.

Σημειώνεται περαιτέρω πως :
«Υπάρχουν  και περιπτώσεις που ναι μεν προκαλούν συζήτηση, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής σχέσης του Ημικρατικού Οργανισμού με συγκεκριμένους πελάτες. Τέτοια είναι π.χ. η παραχώρηση εκπτωτικών κουπονιών αξίας 10% ή 15% που αφορούσαν «συμφωνία για αγορά κινητών/συσκευών, για την κοινοβουλευτική ομάδα ΔΗΣΥ». Επίσης, στην περίπτωση του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος & Σία, στο οποίο παραχωρήθηκαν οκτώ δωροκουπόνια για την αγορά συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου (αξίας €800), αναφέρεται ότι «στο δικηγορικό γραφείο είναι συνέταιρος ένας μεγάλος επιχειρηματικός πελάτης (SΜΕ) που έχει υψηλούς ετήσιους λογαριασμούς».

Στις λίστες υπάρχει και το όνομα του ΑΚΕΛ (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας, Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού και ΠΟΓΟ). Όλες οι περιπτώσεις αφορούν στην παραχώρηση δωροκουπονιών, συνολικής αξίας €500, είτε για κλήρωση σε χοροεσπερίδες, είτε λόγω επιχειρηματικής σχέσης (ΑΚΕΛ Λεμεσού).

«Οι συγκεντρωτικές λίστες  σύμφωνα με τη «Σ» που ετοίμασε η Ελεγκτική Υπηρεσία έχουν ήδη προωθηθεί στον Υπουργό Οικονομικών, με εισήγηση από τον κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Χάρη Γεωργιάδη, όπως ενεργήσει κατάλληλα.
Στη συνοδευτική των καταλόγων επιστολή του Γενικού Ελεγκτή αναφέρεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία επεξεργάζεται αυτήν τη στιγμή στοιχεία, σχετικά με την παραχώρηση δωρεάν υπηρεσίας διαδικτύου και Cytavision από τη CYTA. Σημειώνει δε, ότι και γι’ αυτήν τη μελέτη θα ενημερωθεί η Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Εξοπλισμός στη Δημόσια Υπηρεσία
Αστυνομία €440
Γ. Εισαγγελέας (Πέτρος Κληρίδης) €581
Ε.Φ. και ΕΛΔΥΚ €3.077
Κυπριακή Δημοκρατία €3.706
Κυπριακή Δημοκρατία ΗΜΥ €1.053
Προεδρικό €679
Υπουργείο Παιδείας €1.077
Υπουργείο Συγκοινωνιών €672
Υπουργός Άμυνας €488
Υπουργός Συγκοινωνιών (Ε. Φλουρέντζος) €520
Υφ. παρά τω Προέδρω (Τ. Χριστοφίδης) €436
Χριστόφορος Πισσαρίδης (νομπελίστας) €27
ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΔΩΡΟΚΟΥΠΟΝΙΑ ΑΞΙΑΣ €800

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Δώρα σε κόμματα/οργανώσεις
ΑΚΕΛ Επαρχ. Επ. Λευκωσίας Κερύνειας – Δωροκουπόνια €200
ΑΚΕΛ Λεμεσού – Δωροκουπόνια €100
ΠΟΓΟ Λευκωσίας/Κερύνειας – Δωροκουπόνια €200
ΔΗΣΥ – Δωροκουπόνια €4.350
ΠΟΓΟ – Τερματικός Εξοπλισμός €461

ΠΙΝΑΚΑΣ 3
Εξοπλισμός σε Αθλητικά Σωματεία
Ανόρθωσις Αμμοχώστου €58
Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία €96
Κυριάκος Ιωάννου (αθλητής) €1.894
Μαραθώνιος Λευκωσίας €56
Ομόνοια Αραδίππου €216
Ομόνοια Λευκωσίας €848
Ομόνοια Ποδηλασία €209
ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΩΡΟΚΟΥΠΟΝΙΑ ΑΞΙΑΣ €3.000

ΠΙΝΑΚΑΣ 4
Εξοπλισμός σε οργανισμούς/πρόσωπα
Αρχιεπισκοπή €989
Διάφοροι (μαθητικός διαγωνισμός) €5.883
Ομ. Συνδ. Γονέων Δημ. Εκπαίδευσης €35
Σχολική Εφορεία Λεμεσού €2.854
Σώμα Προσκόπων Κύπρου €293
ΔΟΘΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΔΩΡΟΚΟΥΠΟΝΙΑ ΑΞΙΑΣ €3.250

Εξάλλου σε τηλεοπτική εκπομπή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου  υποστήριξε πως το κόμμα του πήρε με εκπτώσεις από υποκατάστημα  της ΣΥΤΑ κοντά  στα γραφεία του ΔΗΣΥ  στην Πινδρου κινητά  τηλέφωνα και θεώρησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι μεμπτό.

Ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας 

Στο μεταξύ με  σημερινή ανακοίνωση της η   Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αναφορικά  με την παραχώρηση δωροκαρτών και τερματικού εξοπλισμού από την ΑΤΗΚ αναφέρει:

«Σε σχέση με σημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν τερματικό εξοπλισμό που παραχωρήθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνίων Κύπρου σε κρατικούς αξιωματούχους και επειδή σε ορισμένες εφημερίδες γίνεται αναφορά σε εξοπλισμό που δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίνοντας την εντύπωση ότι τούτο αφορά τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διευκρινίζεται ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός παραχωρήθηκε από την ΑΤΗΚ στις 31.1.2013 και ως εκ τούτου δεν αφορά τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με βάση τις καταστάσεις που δόθηκαν στην Ελεγκτική Υπηρεσία ουδέποτε έλαβε οποιοδήποτε τέτοιο εξοπλισμό. Τούτο προκύπτει σαφώς και από την επιστολή μας ημερ. 14.10.2014 που διαβιβάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.»

σήμερα ο Γ.Ελεγκτής  με ανακοίνωση του διευκρίνισε πως ;