Ελλάδα:14 αεροδρομια παραχωρούνται σε γερμανική κοινοπραξία

Αντι να σκίσουν τα μνημόνια- οποως προεκλογικά διατυμπάνιζαν ο Τσίπρας  και ο ΣΥΡΙΖΑ και να απαλλάξουν τον ελληνικό λαό από την υποτέλει των ξένων δανειστών , German airport operator Fraport to complete takeover of 14 Greek airportsτωρα ξεπουλούν τα πάντα στα γερμανικά συμφέροντα.Ηδη 14 αροδρόμια της Ελλάδας θα παραχωρηθούν σε ιδιωτική γερμανική εταιρεία ξεσηκώνοντας νέες αντιδράσεις. Η παραχώρηση σε ιδιώτες 14 αεροδρομίων της Ελλάδας, που εκκρεμούσε από το προηγούμενο Μνημόνιο, εγκρίθηκε τώρα με το νέο, ανήμερα της ψήφισής του.

Συγκεκριμένα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), μετά το σχετικό περυσινό διαγωνισμό και την πρόσφατη εισήγηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ανέθεσε την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας στην κοινοπραξία της ελληνο-γερμανικής Fraport με την Slentel.

Το ΚΥΣΟΙΠ έλαβε την απόφαση ανήμερα της ψήφισης του τρίτου μνημονίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων φέρει τις υπογραφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη.

Πλειοδότης για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια ανεδείχθη η ελληνο-γερμανική κοινοπραξία, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ` έτος, ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Τα 14 αεροδρόμια είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Σε ανάρτησή του σήμερα στο Twitter, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη για την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού», την οριστικοποίηση της παραχώρησης των αεροδρομίων.

Τη γερμανική εταιρεία Fraport ελέγχουν με:

31,35% το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, στην κεντρική Γερμανία
20,02% το εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης
8,45% ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa
4,87% η αυστραλιανών συμφερόντων RARE Infrastructure Limited
Το υπόλοιπο 35,31% βρίσκεται στην ελεύθερη αγορά.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση παραχώρησης έχει ήδη υπογραφεί και δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Fraport δήλωσε στο Reuters ότι η ίδια η εταιρεία δεν έχει ακόμα υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο και ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

“Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μία απόφαση που αποτελεί βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις”, ανέφερε στο διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της εταιρείας.