Μόνο η Γερμανία ευνοήθηκε από την οικονομική κρίση

Εξοικονόμησε 100 δισ από την κρίση χρέους σύμφωνα με δεξαμενή σκέψης

 

Η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 100 δισ ευρώ από το 2010 επειδή το κόστος δανεισμού της έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, εξοικονομήσεις οι οποίες υπερκαλύπτουν το κόστος της κρίσης για τη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με μια δεξαμενή σκέψης.CNA_M23d0d0b1a1604fbdbe19b84b656e4bee

Η στροφή των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα από το 2010, προκειμένου να ξεφύγουν από την αστάθεια της ευρωζώνης, έχει πιέσει προς τα κάτω τα επιτόκια στα γερμανικά ομόλογα.

Το χαμηλότερο επιτόκιο έχει βοηθήσει τη γερμανική κυβέρνηση να εξοικονομήσει περισσότερο από 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Leibniz.

Το επιτόκιο των γερμανικών ομολόγων μειώθηκε απότομα όταν υπήρχαν κακά νέα για την Ελλάδα, για παράδειγμα όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι δανειστές. Παρομοίως το επιτόκιο ανέβαινε όταν υπήρχαν καλά νέα για την Ελλάδα.

Οι συνολικές εξοικονομήσεις από αυτό το μοτίβο, από το 2010, εκτιμώνται στα 100 δισ ευρώ και υπολογίζεται ότι υπερκαλύπτουν το κόστος της κρίσης στην ευρωζώνη για τη γερμανική οικονομία, ακόμα κι αν η Ελλάδα αποδεικνύονταν εντελώς ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, έχουν επίσης επωφεληθεί κατά τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ανέφερε το ινστιτούτο.