Διαφανές σύστημα ελέγχου τιμών πετρελαιοειδών ζητούν οι Καταναλωτές

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (ΥΕΕΒΤ) θα πρέπει να ανακοινώσει άμεσα ένα διαφανές σύστημα ελέγχου των τιμολογιακών πολιτικών των εταιρειών, με τη συμμετοχή των καταναλωτών, αναφέρει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.124054836624_mrg

Σε ανακοίνωσή του, εκφράζει ικανοποίηση για την μείωση των τιμών των καυσίμων κατά 2.2 σεντ/λίτρο σε βενζίνη και 2.7σεντ/λίτρο σε πετρέλαιο, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εταιρειών.

“Είναι όμως τουλάχιστον περίεργο ότι ενώ μέχρι χτες οι αρμόδιοι του ΥΕΕΒΤ ισχυρίζονταν ότι δεν δικαιολογείται άλλη μείωση , λίγο μετά ανακοινώθηκαν μειώσεις. Γι αυτό δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι η μείωση που ανακοινώθηκε είναι εκείνη που δικαιολογείται και δεν είναι μικρότερη, απλώς για να διασκεδαστούν κάπως οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών”, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Είναι καιρός, τονίζει, “να σταματήσει η μυστικοπάθεια γύρω από το θέμα παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων πίσω από τις πλάτες των καταναλωτών οι οποίοι καλούνται συνεχώς να πληρώνουν τις αδυναμίες του συστήματος. Το ΥΕΕΒΤ πρέπει να ανακοινώσει άμεσα ένα διαφανές σύστημα ελέγχου των τιμολογιακών πολιτικών των εταιρειών, με τη συμμετοχή των καταναλωτών. Ζητούμε όπως στην επιτροπή που παρακολουθεί το θέμα συμμετέχει και ο Σύνδεσμος μας”.

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι το όλο σύστημα στην Κύπρο έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Όταν σε άλλες χώρες τις ΕΕ έχουν επέλθει μειώσεις πέραν των 5 σεντ/ανά λίτρο ήδη από τις 6/10, σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες της ΕΕ, στην Κύπρο χρειάστηκε να δοθεί δημοσιότητα στο θέμα και να υπάρξει αναταραχή στους καταναλωτές για να γίνει κάποια μείωση.

Το επόμενο βήμα, σημειώνει, είναι οι μειώσεις που έχουν εξαγγελθεί να εμφανιστούν στα πρατήρια καυσίμων. “Περιμένουμε από τους πρατηριούχους να δείξουν στην πράξη ότι η πληρωμή τους γίνεται ανά λίτρο και ότι η φθηνή τιμή του καυσίμου είναι προς όφελος τους, όπως συχνά αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου τους τις τελευταίες ημέρες. Αραγε θα δούμε και μειώσεις τιμών άλλων προϊόντων που τόσο εύκολα αυξάνονται με την πρόφαση αύξησης διαφόρων κόστων;”, καταλήγει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών.