Το ΑΚΕΛ θα ζητήσει από το ευρωκοινοβούλιο να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία

Το ΑΚΕΛ και η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο θα εργαστούν για να ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά για τερματισμό της προκλητικής της στάσης στην κυπριακή ΑΟΖ, εφόσον το θέμα εγγραφεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος, δήλωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτης.

Ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Ζίμμερ για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη, καθώς, όπως είπε, υπογράμμισε εντός και εκτός της Διάσκεψης των Προέδρων ότι «δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και πρέπει να δοθεί τέλος στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αποτελούν και επίθεση κατά της ΕΕ».Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, ομάδα της Αριστεράς έθεσε στην Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Σώματος, αίτημα για εγγραφή προς συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος από την Ολομέλεια, των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι η πρόταση αποσκοπούσε στο να τοποθετηθεί το Σώμα, στέλλοντας σαφή μηνύματα, όμως δεν εγκρίθηκε, αφού πέραν της Αριστεράς μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε το αίτημα.

Ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε εξάλλου «αδικαιολόγητες» και «εντελώς ατεκμηρίωτες» τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από επίσημα χείλη περί «έλλειψης προετοιμασίας υποβολής του θέματος».

«Αν μετά από τόσα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Μόνιμης Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες, των ηγετών κυπριακών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, κάποιοι θεωρούν ότι η ευθύνη της απόρριψης βαραίνει τη δική μας πλευρά, αυτό απλώς θα σημαίνει ότι επιλέγουν να διατηρούν τις αυταπάτες τους» είπε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ορισμένες ομάδες και κυρίως η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δεν έμειναν συνεπείς στις διακηρύξεις τους και αυτή είναι η αιτία της μη συμπερίληψης του θέματος στην ατζέντα της επερχόμενης Ολομέλειας.