H Bild πασχίζει να κρατήσει τον τουρισμό στην Τουρκία

Η «διάσημη» και για πολλά ελληνικά συστημικά ΜΜΕ σημείο αναφοράς (ίσως λόγω… “εγκυρότητας” και “ομόλογης” γραμμής ) γερμανική εφημερίδα,Bild μετά τα γεγονότα στην Τουρκία με τις επιθέσεις των Κούρδων ενάντια στην τουρκική πολιτική στήριξης των ισλαμιστών ξεκίνησε αγώνα για να κρατηθεί ο τουρισμός  στην Τουρκία.Και ενώ οι φλόγες του πολέμου τσουριφλίζουν την Τουρκία  η φιλοτουρκική Bild jξεκίνησε μια ανευ προηγουμένου προπαγάνδα υπέρ της Αγκυρα, φυσικά.BildDirector

Έτσι σε μια προσπάθεια για να μην χαθεί ούτε μία τουρκική λίρα από τον τουρισμό στην Τουρκία αλλά μάλλον να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της κίτρινης εφημερίδας ξεκίνησε εκστρατεία ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας στους τουρίστες.

Το γεγονός ότι εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον τουρκικό Οργανισμό Τουρισμού και έχει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους αναγνώστες στην Γερμανία, είναι σίγουρα συμπτωματικό…

Η «Bild» ανήκει στον όμιλο Axel Springer. Ανάμεσα στις διάφορες επενδυτικές κινήσεις του, ο γερμανικός κολοσσός έχει αγοράσει και το 10% του τουρκικού ομίλου Dogan Yayin Holding, που δραστηριοποιείται έντονα στα ΜΜΕ και τον τουρισμό και μάλιστα η κυβέρνηση Σαμαρά του πούλησε πέντε μεγάλες μαρίνες (ακόμα και αυτόν της Λέσβου…), ενώ συμμετείχε και στον ισλαμιστικό όμιλο που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για το συγκρότημα του “Αστέρα” στην Βουλιαγμένη.

Ο όμιλος Dogan Yayin Holding εκδίδει μεγάλες εφημερίδες, όπως την «Hurriyet», τη «Radikal» και την αθλητική «Fanatik», με τεράστια δύναμη παρέμβασης στην τουρκική κοινή γνώμη.

Η «Bild», εξάλλου, το 2011-2012 αναδείκνυε ως ιδανικό προορισμό για ξένες επενδύσεις την Τουρκία με σειρά δημοσιευμάτων – διόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κάποιος τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με την Τουρκία.

Οι δηλώσεις προτροπής που φιλοξενούσε από αξιωματούχους για τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Τουρκία («Η Τουρκία είναι μια χώρα με μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης και ταυτόχρονα είναι το εφαλτήριο για τη διείσδυση στον αραβικό χώρο») ήταν τόσο συχνές όσο και οι δηλώσεις για την Ελλάδα, που κατά την «Bild» δεν αξίζει να βρίσκεται στην Ευρωζώνη και είναι μια επικίνδυνη χώρα για τους τουρίστες.

«Ασφαλείς» για τους τουρίστες είναι οι ακτές της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ.

«Θα μπορούσα να το φανταστώ», απαντά ο Σταϊνμάγιερ ερωτηθείς από την εφημερίδα Bild, εάν θα μπορούσε να σκεφτεί διακοπές στην Τουρκία, παρά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

«Η κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια είναι κρίσιμη στις συνοριακές περιοχές με την Συρία και το Ιράκ, όχι στις κλασικές περιοχές διακοπών της Τουρκίας. Πολλοί εκ των συνεργατών μου και ένας εκ των υφυπουργών μου κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Βέβαια η εμπλοκή ακόμα και του Γερμανού ΥΠΕΞ δείχνει την… αγωνία για τα κεφάλαια του Τούρκου επιχειρηματία που τυχαίνει να είναι και μεγαλομέτοχος στην Bild.

Φυσικά, γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι ο πόλεμος της Bild κατά της Ελλάδος είναι απόλυτα … «συμπτωματικός» και χωρίς «σκοπιμότητες»!