Στους 72,7 βαθμούς Κελσίου έγραψε το θερμόμετρο σε περιοχές του Ιράν

Την απίστευτη θερμοκρασία των 72,7 βαθμών Κελσίου έγραψε το θερμόμετρο την Παρασκευή το απόγευμα σε ένα από τα θερμότερα μέρη του πλανήτη το Bandar Mahshahr του Ιράν, καθώς κύμα καύσωνα «ψήνει» όλη τη Μέση Ανατολή.CLLNjuCUwAA1qXp

«Αυτή ήταν μια από τις πιο απίστευτες θερμοκρασίες που έχουμε παρατηρήσει και από τις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες στον κόσμο» δήλωσε μετεωρολόγος από το AccuWeather.

«Ενώ η θερμοκρασία ήταν “μόλις” στους 46 Κελσίου το σημείο δρόσου (όπου η υγρασία αγγίζει το 100%) ήταν στους 32 Κελσίου. Την Πέμπτη η θερμοκρασία στην πόλη των 100.000 περίπου κατοίκων άγγιξε τους 67,7 Κελσίου. Ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας που προσμετρείται από το σημείο δρόσου είναι αυτό που κάνει τη ζέστη ανυπόφορη» σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί ότι η Μέση Ανατολή πλήττεται από από ένα σύστημα υψηλών πιέσεων όλο τον Ιούλιο με αποτέλεσμα τις θερμοκρασίες ρεκόρ.

Αλλά δεν είναι μόνο το Ιράν. Στη Βαγδάτη η κυβέρνηση κήρυξε υποχρεωτική τετραήμερη αργία εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που έφτασαν τους 51 βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με το βιβλίο του Christopher Burt «Ακραία καιρικά φαινόμενα» οι ακτές της Ερυθράς Θάλασσας ανοικτά της Αιθιοπίας, ο Κόλπος του Άντεν αλλά και ο Περσικός Κόλπος είναι περιοχές γνωστές για τον φονικό συνδυασμό ζέστης και υγρασίας. Όπως αναφέρεται η θερμοκρασία της θάλασσας κυμαίνεται στους 30 με 35 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να ψυχράνει τον αέρα παράγοντας ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα υγρασίας.

Το χειρότερο είναι πως όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι οι ίδιες συνθήκες στη Μ. Ανατολή θα διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα.