Οι πιο ασφαλείς και οι πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο

Την  θλιβερή πρωτιά  της πιο επίκινδυνης χώρας στον κόσμο κατέχει η Συρία, καθώς  σύμφωνα με την έρευνα του Institute for Economics and Peace για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης αναδείχθηκε πρώτη στη λίστα.pioeirinikesepikindinespoleis

Για να εξαχθεί το αποτέλεσμα χρειάστηκαν 23 διαφορετικές μετρήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν παράγοντες όπως το επίπεδο των ανθρωποκτονιών, οι αντιλήψεις για την εγκληματικότητα, η τρομοκρατία, οι στρατιωτικές δαπάνες, καταγράφηκαν για να διαμορφώσουν ένα ενιαίο σχήμα, τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI).

Η χώρα της Μέσης Ανατολής καταλαμβάνει αυτή την διόλου τιμητική θέση, εξαιτίας όχι μόνο του εμφυλίου(τον οποίον ουσιαστικά προκάλεσαν δυτικές χώρες) που τη μαστίζει αλλά και της δράσης της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Το 2008 η χώρα βρισκόταν στην 88η θέση, ανάμεσα σε 262 χώρες, με την πτώση της να είναι φανερή από το 2011, όταν και ξεκίνησε ο εμφύλιος.

Στον αντίποδα η πιο ειρηνική χώρα του πλανήτη είναι η Ισλανδία. Την θέση αυτή κατέκτησε λόγω του χαμηλού επιπέδου στρατικοποίησης και συγκρούσεων τόσο σε εσωτερικό όσο και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, έχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και κοινωνικής σταθερότητας.

Στην πρώτη δεκάδα με τις πιο ειρηνικές χώρες είναι φανερή η επικράτηση των Σκανδιναβικών χωρών και αυτών των Αλπεων. Η Δανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση και η Αυστρία στην τρίτη.

Οι δέκα πιο ασφαλείς χώρες με σειρά κατάταξης είναι: 1η Ισλανδία (GPI 1.148), 2η Δανία, 3η Αυστρία, 4η Νέα Ζηλανδία, 5η Φινλανδία, 6η Ελβετία, 7η Καναδάς, 8η Ιαπωνία, 9η Αυστραλία, 10η Τσεχία (GPI 1.341).

Στη μεσαία κλίμακα βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει την 61η θέση.

Οσον αφορά τις πιο επικίνδυνες χώρες αυτές είναι: 1η Συρία (GPI 3.645), 2η Ιράκ, 3η Αφγανιστάν, 4η Νότιο Σουδάν, 5η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 6η Σομαλία, 7η Σουδάν, 8η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 9η Πακιστάν, 10η Βόρεια Κορέα.