Φ.Μογκερίνι:«Η επίλυση του Κυπριακού είναι μια επένδυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση …»

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε όλους να αναλογιστούν το κόστος τη μη επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην γύρω περιοχή.ÕÐ.ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ É.ÊÁÓÏÕËÉÄÇÓ - ÖÅÍÔÅÑÉÊÁ ÌÏÃÊÅÑÉÍÉ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ είχε σήμερα κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των επαφών της με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και η ενεργειακή διπλωματία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στις εξελίξεις στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, καθώς και στους τρόπους, με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να συνδράμει στις ευρύτερες προσπάθειες και στην εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή.

«Θα ήθελα να καλέσω όλους να αναλογιστούν το κόστος της μη επανένωσης» είπε στις δηλώσεις της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξηγώντας πως η μη επίλυση του Κυπριακού θα έχει κόστος οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό αλλά και κόστος στην ασφάλεια.

Ειδικότερα, ερωτηθείσα αν οικονομικά η ΕΕ είναι δυνατή για να στηρίξει την επανένωση,η κ. Μογκερίνι απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «το πραγματικό κόστος θα έρθει εάν αποτύχει αυτή η διαδικασία. Νομίζω ότι αυτό θα είναι το πραγματικό κόστος το οποίο κανένας δεν θα μπορεί να αντέξει», είπε.

Η κ. Μογκερίνι εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι ηγέτες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και υπέδειξε ότι «αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι το μέλλον των γενεών που μεγαλώνουν τα τελευταία 41 χρόνια».

Είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι επίσης μια επένδυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδια, ενώ θα συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής .

«Γι `αυτό και πραγματικά ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Αν δεν γίνει τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει στο μέλλον. Προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ για να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξη της ΕΕ και της Κομισιόν στην εν εξελίξει διαδικασία για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Η κ. Μογκερίνι εξήγησε ότι η επίσκεψή της γίνεται για να συζητήσει τις προτεραιότητες της Κύπρου σε σχέση με την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. «Η υπ` αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι αυτό το μέρος του κόσμου, το οποίο είναι το πιο ταραχώδες και το πιο σχετικό με τις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ», ανέφερε.

Για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είπε ότι αποτελεί θέμα ασφάλειας και για την Κύπρο, αλλά και για όλη την ΕΕ, ενώ για την κρίση στη Συρία τόνισε τις συνέπειες που έχει στην ασφάλεια και τα ανθρωπιστικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μεγάλης ροής προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά το Παλαιστινιακό εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες της ΕΕ θα αποφέρουν καρπούς και θα έχουν θετικά αποτελέσματα και ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών για τη συνεισφορά της Κύπρου στην αναβίωση του στόχου της ΕΕ για δημιουργία προοπτικών για την ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Κύπρος είναι υπέρμαχος μιας ισχυρής και ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», διατυπώνοντας την προσήλωση της Κύπρου στην περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις αποδεικνύουν τη δέσμευση της Κύπρου στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η Κύπρος αποτελεί το σύνορο της ΕΕ σε αυτήν την ασταθή περιοχή και πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τρόποι με τους οποίους Κύπρος και ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη την ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο, ειδικά, για την προσπάθεια που κατέβαλαν και επανέλαβε τη θέση ότι το Ιράν πρέπει να αναλάβει εποικοδομητικό και υπεύθυνο περιφερειακό ρόλο, ώστε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των φίλων κρατών της περιοχής.

Καταλήγοντας, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η δέσμευση στο διάλογο είναι καλύτερη από τη σύγκρουση και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης από την ΕΕ ενός στρατηγικού οράματος για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.