Φωτιές άναψαν οι δηλώσεις Ακιντζί

Ανω κάτω ξανά τα κόμματα απ’ αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις Ακιντζί με τον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας να δηλώνει  πως« Οτιδήποτε συμφωνείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ανακοινώνεται,Είπε ακόμα  πως οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Επίσης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αντάλλαξαν εκ νέου πυρά επι των γνωστών θέσεων τους  στο κυπριακό και την υφιστάμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό.ImageHandler.ashx__59

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου και οργανωμένων σύνολων Κερύνειας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Ακιντζί έχει αποκαλύψει πολλά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και ερωτηθείς αν είναι αυτά που συζητούνται ή κατά πόσο είναι απόψεις του ιδίου του κ. Ακιντζί, είπε ότι «οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό που θέλω να πω είναι”, συνέχισε, “ότι στο τραπέζι υπάρχουν οι δικές μας προτάσεις και οι δικές τους προτάσεις. Είπε τι συζητείται, δεν είπε σε ό,τι καταλήξαμε”.

“Ένα θέλω να ξεκαθαρίσω, και θα το πω και στους συμπατριώτες μας Κερυνειώτες : Οτιδήποτε συμφωνείται θα ανακοινώνεται. Θα ενημερώνω το λαό για να μην υπάρχει και παραπληροφόρηση, ούτε από τη μια ούτε και από την άλλη πλευρά, εννοώ ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε όμως και από κάποιους οι οποίοι δεν θα ήθελαν να δουν ότι επιτέλους μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι που είναι επιθυμητό, την επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί μιλά για μόνιμες παρεκκλίσεις και για εγγυημένες πλειοψηφίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

ΔΗΚΟ:Το ΑΚΕΛ δεν ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Ερντογάν -Ακιντζί αλλά  απο τις δηλώσεις ΔΗΚΟ

Η εκπόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ  επιτίθεται στο ΑΚΕΛ κατηγρώντας για ταύτιση με τις θέσεις Αναστασιάδη . Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Επειδή, χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ μας ζήτησε να ονοματίσουμε τουρκικές θέσεις στο κυπριακό, που έχουν υιοθετηθεί από το ΑΚΕΛ, το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει τα εξής:

Το ΑΚΕΛ έχει υιοθετήσει τις τουρκικές θέσεις στα θέματα

• Των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο
• Των ξένων δικαστών
• Των εγγυημένων πλειοψηφιών
• Της εκ περιτροπής προεδρίας
• Των δικαιωμάτων των δήθεν χρηστών των κατεχομένων περιουσιών μας
• Της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αυτό δεν αποκύημα φαντασίας, αλλά προκύπτει μέσα από τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, το έγγραφο Ντάουνερ και από δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΑΚΕΛ.

Και ακόμα δεν έχουμε μπει στη συζήτηση των σημαντικών για την Ελληνοκυπριακή πλευρά πτυχών, όπως οι εγγυήσεις, η ασφάλεια, οι έποικοι και το εδαφικό, θέματα για τα οποία το ΑΚΕΛ δεν έχει ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του.

Είναι δικαίωμα του ΑΚΕΛ να ταυτίζεται με τον κ. Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ και να αποδέχονται όλοι μαζί τουρκικές θέσεις. Το Δημοκρατικό Κόμμα όμως είναι ξεκάθαρο. Δεν αποδέχεται αυτές τις θέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΑΚΕΛ δεν ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Ερτογάν, δεν ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Ακκιντζί, αλλά ενοχλήθηκε σφόδρα από τις δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου. Είναι βεβαίως γνωστό ότι στόχος του ΑΚΕΛ δεν είναι η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά η διάλυση εκείνων που υπερασπίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία και την δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Και είναι γι’ αυτό το λόγο που ανησυχούμε, όταν μέσα σε δυο μέρες, ακούσαμε τόσο τον Υπουργό Εξωτερικών όσο και τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναφέρονται σε ένα «νέο κράτος» και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση του Κυπριακού.

Παραπέμποντας με αυτό τον τρόπο στη παρθενογένεση και στη πιο σημαντική για τους Τούρκους απαίτηση: τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της μοναδικής ασπίδας του Κυπριακού Ελληνισμού.

To ΔΗΚΟ δεν αποδέχεται αυτές τις θέσεις και θα συνεχίσει να ενημερώνει τον Κυπριακό λαό για τα όσα πράγματι συμβαίνουν στο Κυπριακό ανεξαρτήτως του αν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ ενοχλούνται ή όχι.

ΑΚΕΛ:Σε ώτα μη ακουόντων ρ

Το ΑΚΕΛ σε απάντηση του στην  Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι τα ίδια ακριβώς ζητήματα για τα οποία κατηγορεί το ΑΚΕΛ, έχουν απαντηθεί ένα προς ένα σε χθεσινή απάντηση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ. Φαίνεται δυστυχώς, αναφερει ότι απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων.Κι προσθέτει:
«Οφείλουμε επίσης να κακίσουμε το ύφος – για να μη χρησιμοποιήσουμε πιο βαρύ χαρακτηρισμό – της σημερινής δήλωσης της Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ. Το να προσάπτει κανείς, με την ευκολία που το κάνει η κυρία Ερωτοκρίτου, σε οποιοδήποτε κόμμα, υιοθέτηση Τούρκικων θέσεων είναι σοβαρότατο ζήτημα. Όποιος προσάπτει τέτοιες κατηγορίες οφείλει να τις τεκμηριώνει επαρκώς, αλλιώς μετατρέπεται σε κοινό συκοφάντη.
Με την ίδια και μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει, ότι την σημαντικότερη Τούρκικη επιδίωξη, τη διαιώνιση του διχοτομικού status quo, την υιοθετούν οι δυνάμεις που προβάλλουν συνεχώς μαξιμαλιστικές θέσεις, εκτός τόπου και χρόνου, που δεν έχουν καμία πιθανότητα να οδηγήσουν σε πρόοδο στο κυπριακό. Ωστόσο εμείς δεν θα κατρακυλήσουμε σε αυτό το επίπεδο.
Αυτά που προκύπτουν από τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, το έγγραφο Ντάουνερ και τις δημόσιες δηλώσεις των στελεχών του ΑΚΕΛ είναι ακριβώς τα αντίθετα από όσα ισχυρίζεται η κα Ερωτοκρίτου:
• Κατοχυρώνεται η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
• Για πρώτη φορά προβλέπεται άσκηση των ελευθεριών διακίνησης, εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας από όλους τους Κυπρίους, χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.
• Για πρώτη φορά κατοχυρώνεται κοινή ψηφοφορία Ε/κ και Τ/κ.
• Η θέση μας ότι τον πρώτο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης και όχι ο χρήστης της περιουσίας είναι ρητώς καταγεγραμμένη στα έγγραφα που επικαλείται.
Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο την αξιοποίηση του παράθυρου ευκαιρίας που παρέχει η ανάδειξη Ακκιντζί στην ηγεσία της Τ/κ κοινότητας. Θα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες δημιουργίας φοβικού κλίματος και τη δαιμονοποίηση που επιχειρείται, το μόνο αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η παρεμπόδιση της όποιας πιθανής προόδου.»