Ακιντζί: «Μια λύση μπορεί να εξευρεθεί εντός μηνών…»

«Αν οι διαπραγμτεύσεις  συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα» είπε ο τ/κ ηγέτης

 

Οι κοινότητες, ιδιαίτερα η τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχει κουραστεί από τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί, ενημερώνοντας για το Κυπριακό ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα, με αφορμή τους εορτασμούς για την τουρκική εισβολή.ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ -  Τ/Κ ΗΓΕΤΗΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ  - ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ - ΕΙΣΒΟΛΗ

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης είπε πως αυτή η ευκαιρία ίσως είναι και η τελευταία και πρόσθεσε ότι παρά το ‘Ναι’ των Τ/κ στο σχέδιο Ανάν δεν έγιναν μέρος της ΕΕ αλλά το μέλλον τους καθορίζεται από τις αποφάσεις άλλων. Επανέλαβε δε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν με την υφιστάμενη ταχύτητα, μια λύση μπορεί να εξευρεθεί εντός μηνών.

Για να βρεθεί μια λύση, είπε, χρειάζεται πολιτική αποφασιστικότητα, κατανόηση και προσέγγιση. “Εάν δεν βρούμε τώρα μια λύση, ίσως δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία, γιατί οι κοινότητες, ιδιαίτερα η δική μας έχει κουραστεί από τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Ζήσαμε πολλές απογοητεύσεις διαμέσου των χρόνων”.

Δεν θέλουμε μια λύση που δεν θα συμβαδίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι πρέπει να είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. “Στη συμφωνία που θα καταλήξουμε με τους Ε/κ, η κάθε κοινότητα στη δική της περιοχή θα έχει την πλειοψηφία και τη δική της διοίκηση. Αυτές οι αρχές θέλουμε να είναι μόνιμες. Με άλλα λόγια, πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισορροπία της διζωνικότητας, δικοινοτικότητας με τις αρχές της ΕΕ”.

Ανέφερε επίσης ότι το 1974 πολλοί Τ/κ και Ε/κ αναγκάστηκαν να αλλάξουν μέρος και στα 41 χρόνια που έχουν περάσει δημιούργησαν μια νέα ζωή. Στη λύση που θα βρεθεί, είπε, “Τ/κ και Ε/κ κάτω από κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέρος που θέλουν”. Θα υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα των Ε/κ που θα εγκατασταθούν στο βορρά και των Τ/κ που θα εγκατασταθούν στο νότο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι στις τοπικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές θα μπορούν να συμμετέχουν.

Σε περίπτωση που είναι υπήκοοι της άλλης πλευράς, συνέχισε, θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ωστόσο στη Γερουσία θα υπάρχει ίσος αριθμός Τ/κ και Ε/κ. “Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλιστεί η πολιτική ισότητα”.

Η στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων για τη λύση είναι σημαντική, είπε ο Τ/κ ηγέτης, χαρακτηρίζοντας σημαντικά και τα μηνύματα που έστειλε χθες με τις δηλώσεις του από τα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, λέγοντας ότι ήταν θετικά.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στο θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό συζητήθηκαν όλα τα σχετικά θέματα, εκτός των ονομάτων και των ποσοστώσεων. Σε ερώτηση για τη navtex, ο κ. Ακιντζί είπε ότι τους ερχόμενους μήνες δεν αναμένει ότι θα γίνουν νέες έρευνες ή ότι θα υπάρξει νέα NAVTEX.

Για την ομοσπονδιακή αστυνομία, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μπορεί να είναι 50-50 ή 40-60 ωστόσο στο θέμα του στρατού δεν υπάρχει καμία συμφωνία, σημειώνοντας ότι μπορεί και να μην υπάρξει στρατός.

Σε ερώτηση για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ τρου ΟΗΕ, στην εξεύρεση λύσης, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο.