Προειδοποίηση Τσίπρα στην Αριστερή πλατφόρμα

Τη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους 32 βουλευτές που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που ακολουθούν στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.No 590598

Είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών, τόνισε σε συνεργάτες του ο Αλ. Τσίπρας (στη φωτογραφία με τον Π. Λαφαζάνη)

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε συνεργάτες του σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου την Πέμπτη το βράδυ ότι η επιλογή των 32 βουλευτών να καταψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα δεν αποτελεί στήριξη της κυβέρνησης και ότι είναι αναγκασμένος να συνεχίσει με κυβέρνηση που στηρίζεται στη μειοψηφία μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , ο πρωθυπουργός είπε σε συνεργάτες του: «Η επιλογή δε αυτή των συντρόφων μας καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων».
Συμπλήρωσε μάλιστα πως «το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

Αιχμές

Ο Αλέξης Τσίπρας με όσα είπε στους συνεργάτες αφήνει αιχμές για την τοποθέτηση των 32 βουλευτών οι οποίοι δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζουν τα μέτρα του Μνημονίου, υπονοώντας ότι δεν μπορεί κάποιοι με την ψήφο τους να αμφισβητούν τον ίδιο που δέχτηκε τον εκβιασμό, λέγοντας ότι: «Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανέναν, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη γραμμή της ρήξης με την Αριστερή Πλατφόρμα προκειμένου να συσπειρώσει την ΚΟ τεν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών.
Με τη δήλωσή του στους συνεργάτες του επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υπογραφή της συμφωνίας και ότι σε αυτόν τον δρόμο για τη σωτηρία της χώρας δεν θα ανεχτεί διαφοροποιήσεις που θα τραυματίζουν την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος, όπως η αρνητική ψήφος των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας και της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου καθώς και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, δεν χωρούν ήξεις αφήξεις και δημιουργική ασάφεια σε αυτήν την περίοδο που κρίνεται το μέλλον της χώρας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η δήλωση του πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται διαγραφή των 32 από την ΚΟ του κόμματος. Αντίθετα η δήλωση Τσίπρα αποτελεί τον προάγγελο πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς το κυβερνών κόμμα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές ψηφοφορίες την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ν. ΦΙΛΗΣΔεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ και εκτός και εντός ευρώ
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Φίλη αλλά και του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου για τη στάση των «32». Ο κ. Φίλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει ισότιμα με δύο πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ και εκτός και εντός του ευρώ».
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών λέγοντας «προτεραιότητα είναι η σύναψη της συμφωνίας ώστε να μπει σε έναν ρυθμό ανάπτυξης η χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων «είτε θα αποφασίσουν τι θα κάνουν οι 32 βουλευτές είτε θα πάμε για εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Ως πιθανότερο χρόνο για την εκλογική διαδικασία μίλησε για Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.
Η Αριστερή Πλατφόρμα
Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, στελέχη της τάσης δίνουν την αίσθηση ότι η σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του κόμματος, όπου 109 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των 201 μελών έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας και έχουν ζητήσει με επιστολή τη σύγκληση του κεντρικού οργάνου του κόμματος. Οπως σημειώνουν σε δηλώσεις τους τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής και μέλος της Π.Γ. Στάθης Λεουτσάκος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει Μνημόνια.
Τονίζουν δε ότι η απόφασή τους να καταψηφίσουν τα μέτρα που ήρθαν πρόσφατα στη Βουλή καθορίστηκε από τις αποφάσεις του κόμματος και από τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα επισημαίνουν ότι τόσο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα όσο και σε κυβερνητικές διαδικασίες τα στελέχη της Πλατφόρμας έχουν καταθέσει αναλυτικά εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σχέδιο Β είναι η προετοιμασία για την επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα.