Ελλάδα: Ανένδοτη η Αριστερή Πλατφόρμα πάει για καταψήφιση

Σε καζάνι που βράζει στην πλέον κρίσιμη στιγμή έχει μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διάφορες τάσεις δείχνουν ότι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τραβά το χαρτί της συμφωνίας για να αποφύγει η χώρα το Grexit, στελέχη του κόμματος ακολουθούν φανερά άλλη πορεία εξετάζοντας σοβαρά προτάσεις για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.No 595260

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσω ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ» δεσμευόταν χθες ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα σε αίθουσα ξενοδοχείου στην Αθήνα η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμαζόταν για την αντίσταση εναντίον του νέου Μνημονίου.
Μάλιστα δημοσιογραφικές  πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνεπής με τις απόψεις που εξέφραζε μέχρι τώρα αλλά χωρίς να έχει παραιτηθεί από τα υπουργικά του καθήκοντα, μιλούσε στη συνάντηση για τον στόχο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, για την καταψήφιση της πρότασης για συμφωνία – στελέχη δε της ίδιας τάσης έδειξαν ότι έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τις βουλευτικές τους έδρες και να μην τις παραδώσουν στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.
«Φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη συγκρότηση… ΣΥΡΙΖΑ-2» έλεγε χθες πολύ αργά το βράδυ έμπειρο στέλεχος θέλοντας να επισημάνει ότι η διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος είναι προ των πυλών

Λαφαζάνης: Δεν θα ψηφίσω το τρίτο Μνημόνιο
Δεν πρόκειται να υποστηρίξει την επίσημη κυβερνητική θέση ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς όπως είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης δεν πρόκειται να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο.

«Ο ελληνικός λαός δεν μας ψήφισε για να ψηφίσουμε εμείς ένα νέο μνημόνιο. Προσωπικά εγώ και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσαμε όχι στο πρώτο μνημόνιο και όχι στο δεύτερο μνημόνιο και δικαιωθήκαμε. Δεν θα ψηφίσω και το τρίτο που έρχεται σήμερα στη Βουλή».
Με τα μνημόνια η Ελλάδα καταστρέφεται είπε ο κ.Λαφαζάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει πολλές εναλλακτικές και χρειάζεται η πολιτική βούληση για να εφαρμοστούν.
Χαρακτήρισε μάλιστα το δίλημμα που τίθεται «τρομοκρατικό» και «ανύπαρκτο», στρέφοντας τα βέλη του κατά του Αλέξη Τσίπρα και όσων είπε ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη στην κρατική τηλεόρασ

Πάντως ο έλληνας πρωθυπουργός  φέρεται να έχει ήδη καταλήξει   στα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τον Π. Λαφαζάνη, τον Δ. Στρατούλη, τον Κ. Ησυχο και άλλους

Σε κάθε περίπτωση, χθες στη συνάντηση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας φάνηκε ότι προσπαθούν ταυτόχρονα να συντονίσουν τη δράση τους με τις άλλες οργανωμένες ομάδες διαφωνούντων, την πρώην συνιστώσα ΚΟΕ και το Κόκκινο Δίκτυο, προκειμένου να έχουν κοινή γραμμή στις επόμενες συνεδριάσεις τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στα όργανα του κόμματος.

Πολλά στελέχη της ίδιας τάσης μίλησαν ανοιχτά υπέρ της καταψήφισης της κυβερνητικής πρότασης που θα οδηγήσει σε συμφωνία, και  επανέλαβαν την ανάγκη να απορριφθεί από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, η πρόταση των δανειστών.
Εγκυρότατες πληροφορίες επιμένουν ότι πολύ κοντά στα συμβαίνοντα στην Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ συνομιλεί και ανταλλάσσει απόψεις με τον Π. Λαφαζάνη βρίσκεται ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε χθες, αργά το βράδυ στο thepresss-project δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση της συνόδου κορυφής. «Κάποιοι μπορεί να φοβήθηκαν», τόνισε.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι «ήθελαν να μας τρομοκρατήσουν, όμως δεν θα μας πετούσαν ποτέ έξω». Για τη συμφωνία της συνόδου κορυφής, σημείωσε ότι πρόκειται για γελοιωδέστατο κείμενο που έχει σκοπό τον εξευτελισμό της κυβέρνησης και την ταπείνωση των λαών και απειλεί να καταστρέψει την Ευρώπη.
Σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατούν σοβαρές επιφυλάξεις για την επικείμενη συμφωνία, είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κάποιοι δεν αποκλείουν ότι δημοφιλή πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γ. Βαρουφάκης και η νυν πρόεδρος της Βουλής να συμμαχήσουν με την Αριστερή Πλατφόρμα και τις άλλες τάσεις και να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο, μετά από μια διάσπαση, της συγκρότησης νέου κόμματος.
Αρκετοί βουλευτές, όχι μόνο όσοι καταψήφισαν την πρόταση εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού και της ομάδας διαπραγμάτευσης για συμφωνία, εκφράζουν ανοιχτά πλέον την αντίδρασή τους με το «πλάνο» και προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν, όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης κ.ά. Που σημαίνει ότι οι «διαρροές» κατά τη σημερινή ψηφοφορία μπορεί να αγγίξουν τις 40 και πλέον…