Ανατολού:Το Λονδίνο δεν ήθελε αναγνώριση του ψευδοκράτους το 1983

Εμπιστευτικό έγγραφο της Βρετανίας ημερομηνίας 18 Νοεμβρίου του 1983 αποκαλύπτει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο κατέβαλε προσπάθειες ώστε να μην αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από μουσουλμανικές χώρες.ÁÃÙÃÏÓ ÔÏÕÑÊÉÁ ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας έστειλε τηλφραφήματα σε πρεσβείες της στο εξωτερικών ζητώντας τους να εργαστούν ώστε η `ΤΔΒΚ` να μην αναγνωριστεί.

Τα τηλεγραφήματα είχαν την σφραγίδα `εμπιστευτικόν` και ανέφερε το εξής: “Ακούσαμε από διαφορετικές πηγές ότι έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Τ/Κ κάποιες χώρες θα αναγνωρίσουν την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου ως ανεξάρτητη χώρα. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες μπορεί να είναι το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, η Λιβυή και η Μαλαισία”.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι την ανακήρυξη της λεγόμενης ανεξαρτησίας στις 15 Νοεμβρίου του 1983 “δεν την αποδέχτηκε καμιά άλλη χώρα πλην της Τουρκίας” και έρχεται σε “σύγκρουση με τις συμφωνίες του 1960 οι οποίες διασφάλισαν την ίδρυση της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους”.

Ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο κάνουν τα αναγκαία βήματα σε διεθνείς πλατφόρμες.

Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ακόμη ότι υπέβαλαν ψήφισμα στην ανεπίσημη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας την απόσυρση της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας των Τ/Κ και κάλεσε τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν κανένα άλλο κυπριακό κράτος πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Σπύρος Κυπριανού.

Στο ίδιο τηλεγράφημα, ο Βρετανός Υπουργός ζήτησε από τις πρεσβείες της Βρετανίας να προσεγγίσουν την κατάλληλη στιγμή τις χώρες στις οποίες βρίσκονται και να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνει αναγνώριση της `ΤΔΒΚ`.