Λαγκάρντ:«Το ΔΝΤ πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες…»

Προσπαθούμε να λαμβάνουμε υπόψη τα γεγονότα κι όχι να αντιδρούμε υπερβολικά, είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκινώντας με μία σύντομη τοποθέτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την ομιλία της στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον, με θέμα την βιώσιμη ανάπτυξη και την ατζέντα μετά το 2015.ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ  ΛΑΓΚΑΡΝΤ

«Το ΔΝΤ έχει εμπλακεί στην κατάσταση επειδή του ζητήθηκε από την Ελλάδα στην προσπάθεια να επιλυθούν τα οικονομικά της προβλήματα. Κι όταν το ΔΝΤ εμπλέκεται πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του. Δεν πρέπει να παρακάμπτει τους κανόνες και πάντα να συμπεριφέρεται αξιοκρατικά, χωρίς ειδικές μεταχειρίσεις», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Υπογράμμισε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ σε διάφορες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες παρέχονται με διαφορετικούς και συγκεκριμένους όρους.
«Ολοι ωστόσο στοχεύουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας τους χρέους. Σε σχέση με την Ελλάδα πάντοτε συμβουλέψαμε το πρόγραμμα να περπατά σε δύο πόδια. Το ένα αφορά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή, όπως συμβουλέψαμε και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου κι εκτός Ευρωζώνης τη Λετονία και την Ισλανδία που απέδωσαν. Το άλλο σκέλος στην αναδιάρθρωση του χρέους, που στην ιδιαίτερη περίπτωση της Ελλάδας πιστεύουμε ότι χρειάζεται για να έχουμε βιωσιμότητα τους χρέους».

Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι αυτή η ανάλυση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, παρότι θα πρέπει να ξανακοιταχτούν τα στοιχεία.
«Αυτό που άλλαξε είναι ότι ξεκάθαρα η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση οξείας κρίσης η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά και έγκαιρα. Η Ελλάδα είναι τώρα εκπρόθεσμη έναντι του Ταμείου κι οι Ελληνες απέρριψαν μέσω δημοψηφίσματος την τελευταία πρόταση που υπεβλήθη από τους θεσμούς και τους θεσμούς και τους Ευρωπαίους».

Η γενική διευθύντρια είπε πως το ΔΝΤ παραμένει πλήρως αναμειγμένο στην προσπάθεια να βρεθεί εκείνη η λύση που θα είναι περισσότερο ευνοϊκή στην αποστολή του οργανισμού, που είναι να προσπαθήσει να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους. Κι αυτές συνεχίζουν να παραμένουν οι προστατευτικές αρχές του ΔΝΤ καθώς προσπαθεί να βοηθήσει τη χώρα.