Ομπάμα προς Μέρκελ:«Η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη»

Obama-phoneΟι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές της ελληνικής κρίσης να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και στέλνουν το ίδιο μήνυμα , ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Κι αυτό θα γίνει με τη συμφωνία σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρχικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μερκελ και στη συνέχεια με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρόεδρος ξεκίνησε την ημέρα του με συνομιλία με την Καγκελάριο Μέρκελ και μετά το τέλος της συνέχισε με συνομιλία με τον κ. Τσίπρα. Οι συνομιλίες αντανακλούν στην άποψη που εξέφρασα χθες. Που είναι όλα τα μέρη συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συλλογικό και αμοιβαίο τους συμφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο να συμφωνήσουν σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που βάζει πίσω την Ελλάδα σε δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους. Εδώ βρίσκεται η λύση».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι εύκολο να διατυπώσεις μία λύση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να συμφωνήσεις σε μία λύση.

¨Κατ’ ακρίβεια είναι περίπλοκο. Αλλά μας ενθαρρύνει το γεγονός που ο καθένας που κάθεται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει ότι στο συλλογικό τους συμφέρον να επιλυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε ο κ. Ερνεστ.

Καταλήγοντας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά και χαρακτήρισε καλό το ότι συναντούνται οι ηγέτες αυτή την ώρα σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαίο για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κληθείς να απαντήσει  στο ερώτημα τί θέση παίρνει ο πρόεδρος Ομπάμα, στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα στην Ελλάδα απάντησε: «Από μόνη της η λιτότητα δεν θα μας οδηγήσει πουθενά».

«Δεν είναι απλά ένα ερώτημα, να προσθέσουμε λίγη ακόμη λιτότητα για να βρεθεί λύση. Τελικά αυτό που θα χρειαστούμε είναι όλες οι πλευρές να προσδιορίσουν ποιο θα είναι το καλύτερο μείγμα όλων αυτών», είπε.

Τόνισε ότι για τον πρόεδρο Ομπάμα είναι ξεκάθαρο πως «από μόνη της η λιτότητα δεν θα μας οδηγήσει σε λύση. Αλλά ούτε και η χαλάρωση όλων των προηγούμενων δεσμεύσεων της Ελλάδας είναι επιλογή. Δεν ισχυρίζομαι ότι κάποιος εγείρει τέτοιο θέμα, απλά τονίζω ότι θα απαιτηθεί ένα μείγμα, ένα συνδυασμό για τον οποίο θα πρέπει όλα τα μέρα να εργαστούν’.