Ο Συνεργατισμός έχει 3,5 δισεκ. ρευστότητα

ÓÕÍÅÑÃÁÔÉÊÇ ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ - ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÅÐÉÔÑÏÐÅÉÁÓ Í.×ÁÔÆÇÃÉÁÍÍÇÓΜόνο η συμμόρφωση με τις νέες εποπτικές απαιτήσεις στοιχίζει στον Συνεργατισμό γύρω στα 10 εκατομ.ευρώ το χρόνο

 

Ο Συνεργατισμός κάνει ό,τι περνά από το δικό του χέρι για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αποτελεί «παγκόσμια κακή πρωτιά», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, ο οποίος θεωρεί πως απαιτείται μια εθνική στρατηγική για επίλυση του.

Σε χαιρετισμό του στο του 1ο διεθνές συνέδριο του Συνεργατισμού στην Κύπρο, που οργάνωσε σήμερα στη Λεμεσό η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα με θέμα «Coops for you, Bringing People Together», ο κ.Χατζηγιάννης ανέφερε ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο Συνεργατισμός βίωσε αλλαγές που δεν έχει βιώσει εδώ και πάνω από 100 χρόνια, αφού προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του και βρίσκεται σε μια συνεχή φάση εκσυγχρονισμού, διαφυλάσσοντας παράλληλα το χαρακτήρα του, ως ένας οργανισμός που βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, τους πολίτες και τα μέλη του.

«Ο Συνεργατισμός σήμερα έχει 3,5 δισεκατομμύρια ρευστότητα, εργοδοτεί 2,700 άτομα, έχει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στον τόπο, 256 στον αριθμό, έχει ένα υγιή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, γύρω στο 13,5% και έχει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ κεφάλαια», ανέφερε ο κ.Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, «έχει ένα τεράστιο ποσοστό μη εξυπηρετουμένων δανείων, ένα ποσοστό το οποίο για την Κύπρο την ίδια αποτελεί παγκόσμια κακή πρωτιά».

Είναι ένα πρόβλημα, συνέχισε, για το οποίο δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για επίλυση του, αλλά χρειάζεται χρόνος, αποτελεσματικότητα, μεγαλύτερη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί και την ίδια στιγμή χρειάζεται μια εθνική στρατηγική.

«Εμείς ως Συνεργατισμός κάνουμε ό,τι περνά από το δικό μας χέρι για να αντιμετωπίσουμε σε στρατηγικό επίπεδο αυτό το πολύ σοβαρό θέμα», συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε παράλληλα ότι ο Συνεργατισμός είναι ένα σημαντικό κοινωνικό στοιχείο ενεργητικού, το οποίο έχει αναδειχθεί μέσα από μια ιστορία 150 ετών και πάνω στον οποίον «χρειάζεται να στηριχθούμε έτσι ώστε να περάσουμε ένα σημαντικό μήνυμα προς τους θεσμούς, προς την ευρωζώνη, προς το νέο εποπτικό πλαίσιο, ένα μήνυμα που να έχει σχέση με την αναλογικότητα, αφού βλέπουμε να διαμορφώνεται μια κατάσταση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στην οποίαν επικρατεί η θεωρία του ενός μεγέθους που ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις».

Κάνοντας αναφορά σε «εποπτικό τσουνάμι», ο κ.Χατζηγιάννης υπέδειξε πως μόνο η συμμόρφωση με τις νέες εποπτικές απαιτήσεις στοιχίζει στον Συνεργατισμό γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, υποδεικνύοντας ότι «συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε την ανάγκη της διαφάνειας, της ορθολογιστικής λειτουργικότητας, χρειάζεται όμως να επέλθει μια ισορροπία ιδιαίτερα για τα μικρά και μακρινά μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός σήμερα επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ξανά το όραμα και την αποστολή του και παραμένει συνυφασμένος με τα συμφέροντα και το μέλλον του απλού πολίτη στην Κύπρο.

«Ο Συνεργατισμός ξέρει πως όσο στηρίζει με τον τρόπο λειτουργίας του στον απλό πολίτη, στη μικρή επιχείρηση, με αυτόν τρόπο προσθέτει αξία σε αυτή τη σχέση και την ίδια στιγμή προσθέτει μακροπρόθεσμη αξία στον ίδιο τον Συνεργατισμό», είπε και πρόσθεσε «προχωρήσαμε και επανατοποθετήσαμε τα σημαντικά θέματα στο τραπεζιτικό σύστημα, οδηγήσαμε σε μια σημαντική μείωση επιτοκίων γιατί ακριβώς πιστεύουμε πως αυτό χρειάζεται ο τόπος και τα οικονομικά των απλών ανθρώπων αυτή τη στιγμή, προχωρήσαμε ακριβώς στον καθορισμό του μοντέλου τραπεζιτικής (ηθική τραπεζιτική) που εμείς ως Συνεργατισμός όχι μόνο θέλουμε αλλά οφείλουμε να πραγματοποιήσουμε» .

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε πως ο Συνεργατισμός σήμερα κάνει μια τεράστια στροφή πίσω στις βασικές αρχές του, στη λογική η οποία έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του και επιδιώκει να επανέλθει η πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του.

«Ο Συνεργατισμός είναι συνυφασμένος με την ιστορία αυτού του τόπου. Οι προκλήσεις, οι κρίσεις θα περάσουν. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε είναι να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να περάσει αυτό το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε στην ομιλία του ο κ.Χατζηγιάννης.

Στο συνέδριο, ομιλητές από χώρες της Ευρώπης και την Κύπρο αναφέρθηκαν στο μέλλον της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας μέσα από το φακό της συνεργατιστικής και κοινωνικής διάστασης της επιχειρηματικότητας, ενώ στο επίκεντρο ομιλιών και παρουσιάσεων βρέθηκαν οι προοπτικές του Συνεργατισμού, οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και ισχυροποίησης του στο νέο οικονομικό περιβάλλον και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ο Π.τ.Δ. ζήτησε μείωση των επιτοκίων

Η σύγκλιση των επιτοκίων της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα πρέπει να αποτελέσει ένα στόχο που οφείλουμε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του ενώπιον του 1ου διεθνούς συνεδρίου του Συνεργατισμού .

Στην ομιλία του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίησή του που ο Συνεργατισμός ανέλαβε πρώτος πρωτοβουλίες και εξήγγειλε προγράμματα δραστικής μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι, παρά τις μειώσεις αυτές, ο μέσος όρος των τραπεζικών επιτοκίων παραμένει μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η σύγκλιση των επιτοκίων της χώρας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα πρέπει να αποτελέσει ένα στόχο που οφείλουμε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε πράγματι να μιλάμε για μια οικονομία που ανταγωνίζεται επάξια στο ευρωπαϊκό περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει επίσης στο χαιρετισμό του πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Συνεργατισμός, «όπως και ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Κύπρο», είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν στην πλειοψηφία τους νοικοκυριά.

«Εδώ είναι που πρέπει να δούμε στην πράξη πώς εφαρμόζεται το ανθρώπινο πρόσωπο ενός οικονομικού οργανισμού που φημίζεται γι αυτό», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «ως κράτος φροντίσαμε να εξοπλίσουμε τους οικονομικούς εταίρους με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, νομοθετώντας για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα».

Υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πως η Κυβέρνηση με τα διατάγματα για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, έχει διασφαλίσει πως μέχρι το 2018 δεν θα μπορεί κανείς να εισέλθει ως επενδυτής ή μέτοχος στον Συνεργατικό Πιστωτικό Τομέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, μέχρι τότε η σημερινή διοίκηση οφείλει να συνεχίσει το πετυχημένο της έργο με στόχο να αυξηθεί η αξία του οργανισμού προς όφελος των μετόχων και να εφαρμόσει ένα ακόμη πιο αυστηρό εποπτικό μηχανισμό προκειμένου «να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος».

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί η κρίση έχει μετατραπεί σε μάθημα και ευκαιρία για ανασυγκρότηση, μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό εκ βάθρων των δομών του συνεργατικού κινήματος, αλλά και την αισιοδοξία του πως θα μπορέσει ο μεγάλος αυτός οργανισμός να επιτελέσει με επιτυχία το έργο που έχει αναλάβει, «που δεν είναι άλλο από τη στήριξη της οικονομίας του τόπου μας, με τρόπο που θα αναδεικνύεται μέσα από τις συνεργατικές αξίες για τις οποίες δικαίως είστε περήφανοι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμη ότι ο Συνεργατισμός έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών ως ένα αξιόπιστο και προσιτό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και ότι σήμερα αποτελεί έναν ουσιώδη παράγοντα ρύθμισης της πορείας της οικονομίας και ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Γεγονός που ως Κυβέρνηση το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε τώρα, όπου έχουμε μεν σταθεροποιήσει την κατάσταση, αλλά αναγνωρίζουμε πως παραμένουμε ακόμη ευάλωτοι, ιδιαίτερα σε αστάθμητους παράγοντες που δυνατόν να προέρχονται από το εξωτερικό», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε το χρηματοπιστωτικό τομέα και τους Συνεργατιστές να αναζητήσουν και να αξιοποιήσουν το δικό τους ρόλο μέσα στο νέο διαμορφούμενο σύστημα, «να καθορίσετε δηλαδή πώς το δικό σας ανθρωποκεντρικό μοντέλο αξιοποιείται στο πλαίσιο μιας σύγχρονης μεταμορφωμένης οικονομίας και σε ένα αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς τα λάθη και τις υστερήσεις του παρελθόντος».