Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, και ο Ιρανός ομόλογός του, Masoud Pezeshkian, υπέγραψαν μια «προκαταρκτική ειρηνευτική συμφωνία».
Το έγγραφο φέρεται να επικυρώθηκε εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης, με τον Αμερικανό ηγέτη να βρίσκεται στις Βερσαλλίες και την ιρανική πλευρά στην Τεχεράνη.
Στη διαδικασία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shahbaz Sharif, ως τρίτο μέρος, που επικύρωσε το κείμενο.
Στην πραγματικότητα, για να είμαστε ακριβείς, τα εμπλεκόμενα μέρη υπέγραψαν μόνο μια δήλωση προθέσεων.
Με άλλα λόγια, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμη σε οριστική συμφωνία.
Το έγγραφο περιλαμβάνει ορισμένες θετικές προβλέψεις.
Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να αποδεσμεύσουν μέρος των προηγουμένως παγωμένων ιρανικών λογαριασμών και να άρουν περιορισμούς στο εμπόριο πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, το Ιράν φέρεται να συμφωνεί στο άνοιγμα του Στενού του Hormuz.
Ωστόσο, πέρα από αυτά, τα περισσότερα ζητήματα παραμένουν σε γενικό επίπεδο και αποτελούν πλαίσιο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Mojtaba Khamenei, δεν έχει ακόμη υπογράψει τη δήλωση προθέσεων.
Δεδομένου ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι θεοκρατικό κράτος, το έγγραφο θα μπορούσε θεωρητικά να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή.
Αντίστοιχα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν δικούς τους μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να αποσυρθούν από τη συμφωνία εφόσον το κρίνουν αναγκαίο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Λευκός Οίκος έχει προχωρήσει μόνο σε προσωρινή αναστολή κυρώσεων κατά του Ιράν, ενώ από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία προβλέπεται η επιστροφή μόλις 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τεχεράνη.
Ας αφήσουμε, όμως, προς το παρόν τις πολιτικές και γεωπολιτικές αναλύσεις.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Ας εξετάσουμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή από στρατιωτική σκοπιά.
Η Ουάσινγκτον έχει προς το παρόν αποσύρει και τις δύο Εκστρατευτικές Μονάδες Πεζοναυτών (MEU) από την περιοχή.
Μαζί με τους Πεζοναύτες έχουν αποχωρήσει και τα αποβατικά σκάφη.
Παράλληλα, το «Makin Island» ετοιμάζεται να αποπλεύσει από το Σαν Ντιέγκο.
Πρόκειται για ένα αμφίβιο πλοίο γενικής χρήσης, εξοπλισμένο με αεροπορική ομάδα, απόσπασμα αποβατικών σκαφών και αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Ωστόσο, το «Makin Island» δεν μεταφέρει αποβατικά σκάφη ή Πεζοναύτες στην αποστολή του στη Μέση Ανατολή.
Το κατάστρωμά του έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά για τη φιλοξενία μαχητικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης F-35B.
Στην πράξη, το πλοίο έχει μετατραπεί σε ένα ελαφρύ αεροπλανοφόρο, ικανό να μεταφέρει περίπου δύο δωδεκάδες από τα πλέον σύγχρονα stealth αεροσκάφη κρούσης.
Τον Μάιο, όλα τα αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke» που επιχειρούσαν στη Μεσόγειο διήλθαν από το Γιβραλτάρ και επέστρεψαν στη Ρότα της Ισπανίας, στις ακτές του Ατλαντικού.
Εκεί υποβλήθηκαν σε περιορισμένους ελέγχους συντήρησης και επανεξοπλίστηκαν. Οι πύραυλοι Cruise Tomahawk αποθηκεύτηκαν, ενώ στη θέση τους τα πλοία πιθανότατα εξοπλίστηκαν με πυραύλους αναχαίτισης SM-3 και SM-6.
Στη συνέχεια, όλα τα αντιτορπιλικά επέστρεψαν στη Μεσόγειο.
Τουλάχιστον δύο μονάδες κλάσης «Arleigh Burke» έχουν ήδη αναπτυχθεί στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, στις ίδιες περιοχές από τις οποίες είχαν αναχαιτίσει ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου πολέμου.
Την ίδια περίοδο, δύο αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τα «Abraham Lincoln» και «George Bush», παραμένουν στον Κόλπο του Ομάν.
Το «Theodore Roosevelt» ετοιμάζεται επίσης να αποπλεύσει.
Επισήμως δεν προορίζεται ακόμη για τη Μέση Ανατολή, καθώς πρόκειται να συμμετάσχει σε πολυεθνικές ασκήσεις κοντά στη Χαβάη.
Ωστόσο, ο χρονισμός των ασκήσεων συμπίπτει με το πρόγραμμα επιχειρησιακής εκπαίδευσης του πλοίου και της ναυτικής του ομάδας.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, το «Roosevelt» θα κηρυχθεί πλήρως επιχειρησιακά έτοιμο.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποσύρει δυνάμεις από τη Μέση Ανατολή.
Αυτό αφορά όχι μόνο μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και μέσα υποστήριξης, όπως ιπτάμενα τάνκερ, μεταγωγικά αεροσκάφη, ιπτάμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, καθώς και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Παράλληλα, δεν παρατηρείται αναδιάταξη συστημάτων αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας.
Τα συστήματα Patriot και THAAD παραμένουν σε θέσεις μάχης, αν και το επίπεδο ετοιμότητας των πληρωμάτων τους έχει μειωθεί.
Πιθανόν να ακολουθήσει σύντομα σταδιακή επιστροφή τους σε μόνιμες βάσεις, καθώς τα σύνθετα ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα συστήματα απαιτούν συντήρηση και επισκευή.
Η εικόνα των χερσαίων δυνάμεων παραμένει επίσης ασαφής. Αν και οι Πεζοναύτες έχουν αποχωρήσει από τη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις επιστροφής στις ΗΠΑ μονάδων όπως η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και η 10η Ορεινή Μεραρχία.
Το Πεντάγωνο συνεχίζει να διατηρεί στην περιοχή του Περσικού Κόλπου πλήρη επιχειρησιακή παρουσία μονάδων της Αεροπορίας Στρατού, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache και μεταγωγικών CH-47 Chinook.
Παράλληλα, έχει αποκαλυφθεί ότι αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας βρίσκονται στο Ισραήλ από τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για την 1η Ταξιαρχία της μονάδας. Εκεί πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις που σχετίζονται με πιθανό σχέδιο κατάληψης του νησιού Kharg.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές.
Το σχέδιο φέρεται να περιλάμβανε συνδυασμένη επιχείρηση αεραπόβασης και ελικοπτέρων.
Συσσωρεύεται οργή
Στην πραγματικότητα, είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον έχει κάνει μια παύση διάρκειας δύο ή πιθανώς τριών μηνών στο ιρανικό μέτωπο.
Το Πεντάγωνο χρειάζεται αυτό το χρονικό διάστημα για να συγκροτήσει μια πλήρως ανεπτυγμένη μαχητική δύναμη.
Το πρόβλημα με την «Επική Οργή» ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν διαρκώς να καλύψουν το χαμένο έδαφος.
Δεν μπορούσαν να επιβάλουν τη δική τους πρωτοβουλία στο Ιράν.
Ως εκ τούτου, αναγκάζονταν να αντιδρούν στις ενέργειες του αντιπάλου, γεγονός που οδηγούσε σε μια χαοτική ανακατανομή δυνάμεων και πόρων.
Ό,τι ήταν διαθέσιμο αξιοποιούνταν άμεσα.
Αρκεί να θυμηθούμε τις μετακινήσεις του αεροπλανοφόρου «Gerald Ford» μεταξύ της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Ομάν, καθώς και την εντυπωσιακή διέλευση του αεροπλανοφόρου «George Bush» μέσω της νότιας Αφρικής.
Προς το παρόν, το Πεντάγωνο ενεργεί με μεθοδικότητα και χωρίς βιασύνη.
Τα «Roosevelt» και «Makin Island» θα αποπλεύσουν σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και θα ολοκληρώσουν την επιχειρησιακή τους εκπαίδευση.
Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν προς τη Μέση Ανατολή με αντίστοιχα σταθερό ρυθμό.
Οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή, όμως τα επιτελεία τους θα έχουν περισσότερο χρόνο για τον σχεδιασμό επιχειρήσεων, την εκπαίδευση προσωπικού και τη διεξαγωγή ασκήσεων.
Το Ιράν, από την πλευρά του, αντιλαμβάνεται πλήρως τις προθέσεις των ΗΠΑ και προετοιμάζεται πυρετωδώς για μια πιθανή επανέναρξη της σύγκρουσης.
Μπορεί να υποτεθεί ότι γύρω στον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο η Ουάσινγκτον θα αρχίσει εκ νέου να ισχυρίζεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας.
Στη συνέχεια, οι εντάσεις θα κλιμακωθούν εκ νέου, με πιθανή κατάληξη μια σειρά αμερικανικών πληγμάτων.
Ο Αύγουστος μπορεί να φέρει αίμα και δάκρυα.




