Νέο Eurogroup αύριο

Ντάισελμπλουμ: Συζητάμε τρίτο πρόγραμμα

Μία ώρα κράτησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που εξέτασε το νέο αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος και νέα διετή δανειακή σύμβαση 29,1 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το Eurogroup δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχιστεί αύριο, αφού πλέον θα έχει λήξει το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας.newego_LARGE_t_1101_54469332_type12128

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος το οποίο εκπνέει σήμερα. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Ακόμη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα σταλεί νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup αύριο.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσε ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι σκληρότεροι.
Η πολιτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μοιάζει να έχει αλλάξει, είπε ακόμη ο Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη αύριο Τετάρτη το πρωί για να συζητήσει σχετικά με τις νέες ελληνικές προτάσεις.
“Άλλη μια τηλεδιάσκεψη (θα διεξαχθεί) την Τετάρτη το πρωί μετά την ανακοίνωση της νέας επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης”, έγραψε ο εκπρόσωπος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε ότι το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί.
Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο Στουμπ ανέφερε ότι το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
“Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών”, ανέφερε ο Στουμπ.