Εναλλακτική λύση για το ρωσικό φυσικό αέριο ο αγωγός South Stream

Πούτιν :«Προβληματική η μεταφορά του  από το έδαφος της Ουκρανίας.

> on April 8, 2010 in Lubmin, Germany.

Από τις εργασίες κατασκευής του αγωγού South Stream προκειμένου να παρακαμφθεί το έδαφος της Ουκρανίας

Η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι προβληματική και πρέπει να εξεταστεί στο εγγύς μέλλον η αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream, εκτίμησε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε μια εφημερίδα της Σερβίας ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα έχει αναστείλει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία από τον Ιούνιο, εξαιτίας των ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου και των διαφωνιών των δύο πλευρών σχετικά με την τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες για την επάρκεια της τροφοδοσίας της Ευρώπης, καθώς μεγάλες ποσότητες του ρωσικού αερίου περνούν από την Ουκρανία και δύο φορές την τελευταία δεκαετία είχαν υπάρξει σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις.

“Όσον αφορά το μέλλον των ρωσικών εξαγωγών αερίου στην Ευρώπη, το πρόβλημα της μεταφοράς διαμέσου της ουκρανικής επικράτειας παραμένει. Μια από τις πιο προφανείς λύσεις θα ήταν να διαφοροποιηθούν οι τρόποι μεταφοράς” του αερίου, είπε ο κ. Πούτιν ερωτηθείς σχετικά σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική καθημερινή εφημερίδα Πολίτικα ενόψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Ο κ. Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο την Παρασκευή το πρωί -όπως επιβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι- στο πλαίσιο των προσπαθειών διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης.

Η σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες από τη μια και φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών από την άλλη έχει στοιχίσει φέτος τη ζωή σε πάνω από 3.000 ανθρώπους.

Στη συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο θα συμμετάσχουν επίσης ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, θα συζητηθεί επίσης το ζήτημα του αερίου.

Στα σχέδιά της να συζητηθεί με τον κ. Πούτιν το “πλήρες φάσμα” των ζητημάτων που άπτονται της ουκρανικής κρίσης αναφέρθηκε και η κ. Μέρκελ.

Για να αποφεύγονται προσκόμματα στις παραδόσεις αλλά και για να παρακάμψει την Ουκρανία, η Ρωσία έχει κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία διαμέσου της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο υπό σχεδιασμό αγωγός South Stream, εάν η κατασκευή του προχωρήσει, θα περνά από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στη νότια Ευρώπη. Η λειτουργία του θα μπορούσε να αρχίσει το 2015.