Μέρκελ:« Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει και η ΕΕ.»

Ισχυρίστηκε  πως δεν υπήρξε διάθεση συμβιβασμού από την Ελλάδα παρά την γενναιόδωρη προσφορά

 

Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε τις επιπτώσεις, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ,merkel1 τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έδειξε διάθεση συμβιβασμού. Υπάρχουν κανόνες πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η ευρωζώνη και πρέπει να τηρούνται. Δεν θέλουμε να αποτύχει το ευρώ, ανέφερε επίσης η καγκελάριος.

Δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη για μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την Ελλάδα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αν αλλάξει η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, τότε μπορεί να επανεξεταστεί το θέμα.
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν υπάρχει νομική βάση για συνέχιση παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα, μετά την λήξη του προγράμματος, αύριο βράδυ και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Η τελευταία προσφορά ήταν η καλύτερη που είχε λάβει ποτέ η Ελλάδα από την τρόικα, δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που βρέθηκε στο πλευρό της Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας με την σειρά του, ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι στην ουσία «όχι» στο ευρώ.
Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν μπορούν να δίνουν χρήματα στην Ελλάδα εσαεί, υπογράμμισε ο Ζ. Γκάμπριελ, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές και η ιδεολογία του Αλ. Τσίπρα απειλούν ολόκληρη την ευρωζώνη.
“Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη”, επεσήμανε νωρίτερα η καγκελάριος απευθυνόμενη σε αντιπροσώπους του συντηρητικού κόμματός της στο Βερολίνο και μιλώντας για πρώτη φορά μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
“Αν χάσουμε την ικανότητα να βρίσκουμε συμβιβασμούς, τότε η Ευρώπη είναι χαμένη”, πρόσθεσε.
Αναγνωρίζοντας πως “το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου” είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μέρκελ συνέχισε: “Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε” (…) “όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε”, επειδή, “αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο”.
Η καγκελάριος αρνήθηκε την ιδέα ότι “βάζει στην άκρη” τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε “αλληλεγγύη” μεταξύ των Ευρωπαίων και “προσπαθειών των ενδιαφερομένων” που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.
Επιμένοντας στις “κοινές αξίες” της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της “εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλησεις” και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών της.
“Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”, υπογράμμισε.