Στοιχεία για τα καύσιμα …καίνε τον Λακκοτρύπη!

 

Ανέτρεψε τους ισχυρισμούς του ο επικεφαλής της Ενωσης Καταναλωτών

 

Εκτεθειμένος μένει απέναντι στην κοινή γνώμη ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας , Τουρισμού και Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπης, ο οποίος χθες τάχθηκε σαφέστατα υπέρ των συμφερόντων των εταιρειών και αποφάνθηκε ότι δεν δικαιολογείται μείωση των τιμών των καυσίμων στην εσωτερική αγορά, ενώ στοιχεία που τεκμηριωμένα παρουσίασε ο επικεφαλής της Παγκύπριας Ενωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής κ. Λουκάς Αριστοδήμου ανατρέπουν όσα ο Υπουργός υποστήριξε και ξεσκεπάζουν την πολιτική που ακολουθεί υπέρ των Εταιρειών. Μάλιστα ο κ. Αριστοδήμου αποκάλυψε από το πρωϊ ότι μετά το σάλο που ξέσπασε την προηγούμενη μέρα, δόθηκαν πολιτικές οδηγίες προς τις εταιρέιες πετρελαιοειδών να προχωρήσουν σε μια μικρή μείωση της τιμής των καυσίμων, προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος που γίνεται και να φανεί ότι οι τιμές αναπροσαρμόζονται. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην διάρκεια της μέρας καθότι σε κάποια πρατήρια παρατηρήθηκαν όντως μικρές μειώσεις τιμών.det_lakkotripis423

Ο κ. Αριστοδήμου σε δηλώσεις του από το πρωϊ στο Τρίτο του ΡΙΚ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τον Αύγουστο που οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν στην εσωτερική αγορά   η τιμή του αργού    πετρελαίου βρισκόταν στα 114 δολάρια το βαρέλι , ενώ η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν 1.33 υπέρ του δολαρίου.  Σήμερα αυτή η ισοτιμία έχει πέσει μόλις στα 1.26 υπέρ του δολαρίου που αντιστοιχεί με μια διαφορά της τάξης του 5.5%. την ίδια ώρα που οι τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς έχουν κατέλθει στα 86 δολάρια το βαρέλι μ που αντιστοιχεί με μείωση της τάξης του 30%, όπως είπε.

≤Εχουμε πληροφορίες ότι έλαβαν υποδείξεις και το λέγω με κάθε ευθύνη να ρίξουν τις τιμές κατά τι για να σταματήσει ο σάλος>>, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αριστοδήμου .

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο κ. Λακκοτρύπης σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και τις επικρίσεις ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για μείωση της λιανικής τιμής πώλησης παρά την μείωση της τιμής διεθνώς,   υποστήριξε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου.Είπε συγκεκριμένα:

<<Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο όντως οι τιμές των καυσίμων έχουν πέσει διεθνώς. Αλλά ταυτόχρονα για την ίδια περίοδο έχει πέσει και η ισσοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες . Αντιλαμβάνεστε ότι τα καύσιμα εμπορεύονται  στο διεθνές εμπόριο σε τιμές δολαρίου. Κατ επέκταση εκείνη η μείωση στις τιμές που είχαμε στα καύσιμα εξομοιώθηκε και με την μείωση που είχε η ισοτιμία του ευρώ που αδυνάτισε έναντι του δολαρίου.   Παρακολουθούμε τις τιμές καθημερινά τις συγκρίνουμε με άλλες χώρες,   αλλά και με τον μέσο όρο της Ε.Ε και όπου υπάρξει ανάγκη το Υπουργείο θα παρέμβει δυναμικά. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δικαιολογία.>> είπε χαρακτηριστικά.

Υπό προστασία το ολιγοπώλιο

Πάντως χθες φάνηκε ξεκάθαρα ότι το ολιγοπώλιο των εταιρειών πετρελαιοειδών στην Κύπρο προστατεύεται. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας και Ανταγωνισμού κ. Kωστάκης Χριστοφόρου καυστηρίοασε το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια αφότου οι εταιρείες καυσίμων στην Κύπρο είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία ότι διαμορφώνουν προσυνεννοημένα τις τιμές και για το λόγο αυτό επι βλήθηκαν πολύ υψηλά πρόστιμα που δεν πληρώθηκαν ποτέ. Από τότε η ΕΠΑ επανεξετάζει το θεμα όμως δεν έχει ακόμη καταλήξει σε ένα πόρισμα. Επίσης ο κ. Χριστοφόρου δήλωσε ότι η ΕΠΑ θα μπορούσε αυτεπάγγελτα να διερευνήσει το θέμα που προέκυψε και σήμερα με τις τιμές καυσίμων στην Κύπρο. Όμως καμιά τέτοια πρωτοβουλία δεν αναλήφθηκε και άφησε αιχμές ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία.

Από πλευράς ΑΚΕΛ ο βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου αφού επέκρινε έντονα την μη αναπροασαρμογή των τιμών των καυσίμων, δήλωσε ότι το κόμμα του θα εγγράψει προς συζήτηση σχετικό θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.