Ελλάδα: Κλειστές αύριο οι τράπεζες – Περιορισμοί στις αναλήψεις

Την Κύπρο του 2013 με το εθνοκτόνο κούρεμα καταθέσεων που επέβλε το Eurogroup τότε θυμίζει η Ελλάδα τώρα, μετα τα έκτακτα μέτρα στις τράπεζες  που  εισηγείται από αύριο στην Ελληνική κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, που συνεδρίασε απόψε, μετά τις εκροές δισεκατομμυρίων των τελευταίων ημερών, αλλά και τις συνεχείς αναλήψεις από τα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο.newego_LARGE_t_1101_54314593_type12713

Πληροφορίες κάνουν λόγο για εισήγηση επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα.

Την τελική απόφαση, καλείται να λάβει ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση. Το υπουργικό συνεδριάζει εκτάκτως.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αργία των τραπεζών προβλέπεται για έξι εργάσιμες, δηλαδή έως τις 6 Ιουλίου, μία ημέρα δηλαδή μετά το δημοψήφισμα, ενώ γίνεται λόγος και για κλειστά ΑΤΜ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται λόγος για 50 ευρώ ανά ημέρα.
Παράλληλα με τις τράπεζες, κλειστό αναμένεται να παραμείνει και το χρηματιστήριο. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega Ελλάδος,   εφόσον εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί, για όσες μέρες ισχύουν μεταξύ άλλων:
Θα επιβληθεί ημερήσιο πλαφόν στις αναλήψεις ανά φυσικό πρόσωπο και ανά τράπεζα (θα συνυπολογίζονται οι αναλήψεις και μέσω τράπεζας και μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών)
Θα υπάρχουν περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων διατραπεζικά και προς το εξωτερικό
Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές
Δεν θα μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές, παρά μόνον για να πληρωθεί δάνειο στην ίδια τράπεζα
Οι επιχειρηματίες δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, πλην των ανηλειμμένων πριν την επιβολή των ελέγχων και με την προσκόμιση εγγράφων.Είχε προηγηθεί νωρίς το απόγευμα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παγώσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό.
Είχε προηγηθεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παγώσει τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό αλλά και η ακύρωση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από το Eurogroup.