Υπεκφυγές ΥΠΟΙΚ για τη στάση του στο Eurogroup

Με υπεκφυγές και προσπάθεια να δκαιολογήσει την απαράδεκτη στάση του να  ταυτιστεί με τους δανειστές στο Eurogroup  ανέφερε  οτι η θέση της Κύπρου στο Eurogroup  είναι ότι ένα ελληνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων που θα διόρθωναν τις στρεβλώσεις και τα διαρθρωτικά προβλήματα, την παραχώρηση παράτασης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και υπέρ της ρύθμισης του χρέους.ÕÐ ÏÉÊÏÍÏÌÉÊÙÍ × ÃÅÙÑÃÉÁÄÇÓ - ÁÐÏÊÑÁÔÉÊÏÐÏÉÇÓÅÉÓ

«Αυτή είναι η απάντησή μου προς όσους στο εσωτερικό θέτουν ερώτημα για τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την παράταση του ελληνικού προγράμματος», είπε.Αφού εξέφρασε  την έντονη ανησυχία του για το ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα», είπε ότι  οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς νέες μεγάλες δυσκολίες ίσως προκύψουν στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μετέφερε στο Eurogroup τη θέση πως «το όποιο ελληνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να ήταν προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και των μεταρρυθμίσεων, που θα διόρθωναν αυτές τις στρεβλώσεις, και όχι προς την κατεύθυνση των φόρων».

Θεωρώ, πρόσθεσε, «πως οι αυξήσεις στην φορολογία αποτελούν την χειρότερη μορφή λιτότητας την οποία φορτώνεται, όχι το κράτος, αλλά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Είναι μέτρο αντιαναπτυξιακό που επιτείνει την ύφεση».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «η κυπριακή οικονομία, ασχέτως ελληνικών εξελίξεων, ακολουθεί την δική της πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης και είναι συνεπώς επαρκώς προστατευμένη από την όποια εξέλιξη».

Υπογράμμισε ακόμη την απόφαση του Eurogroup ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που ενδεχομένως κριθούν αναγκαία, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μετάδοση αστάθειας και αβεβαιότητας στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

«Δεν ανησυχώ λοιπόν για την Κύπρο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχίσουμε τη δική μας προσπάθεια, με σοβαρότητα και αξιοπιστία, και ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να χαθεί η λογική πίσω από τους λαϊκισμούς, τα συνθήματα και τις επιλογές των άκρων», είπε.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις ειδικών για επιπτώσεις στην Κύπρο από δυσάρεστες εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, κ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει εξεταστεί και αυτό το ενδεχόμενο «και δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας επειδή κατ` ακρίβεια η Κύπρος είναι εισαγωγέας και όχι εξαγωγέας».

Απαντήσεις σε επικρίσεις για την στάση της Κύπρου

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θέση της Κύπρου ήταν πως θα έπρεπε να υπάρξει παράταση στο Ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, «θα ήταν καταστροφικό για μια χώρα να είναι ταυτόχρονα εκτός αγορών και εκτός προγράμματος και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ακόμη πιο έντονη λιτότητα».

Διευκρίνισε όμως ότι το χθεσινό Eurogroup δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, αφού, όπως είπε, αυτό ήταν το ζητούμενο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης που είχε προηγηθεί και η οποία δυστυχώς δεν είχε θετική κατάληξη.

Υπέδειξε εξάλλου πως μια απόφαση για παράταση προϋποθέτει έγκριση από εθνικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις, κάτι που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο και τον περασμένο Φεβρουάριο «πάντοτε με την στήριξη και της Κύπρου», όπως είπε.

«Και αυτή είναι και η απάντηση μου προς όσους στο εσωτερικό θέτουν ερώτημα για τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την παράταση του ελληνικού προγράμματος», είπε ο κ. Γεωργιάδης αντιστρέφοντας το ερώτημα προς όσους διατύπωσαν επικρίσεις για την στάση της Κύπρου.

«Οι ίδιοι συμφωνούν και υποστηρίζουν την παράταση της παραμονής της Ελλάδας σε πρόγραμμα, ή θέλουν την κατάργηση του; Ή μήπως η θέση τους αλλάζει κάθε τρεις μέρες;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «η Κύπρος ήταν επίσης το μόνο κράτος-μέλος που είχε καθαρή θέση σε σχέση με το ζήτημα της ρύθμισης του Ελληνικού χρέους».

Υπενθυμίζοντας σε αυτό το σημείο πως η Κύπρος ήδη έχει επωμιστεί τεράστιο βάρος με την απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους το 2012, η οποία επέφερε κόστος €4.5 δις το οποίο τελικά πληρώθηκε από τους καταθέτες με το κούρεμα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η Κύπρος συνεισφέρει άλλα €330 εκ μέσω των δανείων που έχουν δοθεί από την Κύπρο προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος στήριξης.

«Και γι αυτό το ποσό των €330 εκ, το οποίο είναι σημαντικό για τα μεγέθη της οικονομίας μας, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την όποια ρύθμιση που θα ξαλάφρωνε περαιτέρω το Ελληνικό χρέος», συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι «η στήριξη της Κύπρου λοιπόν, δεν περιορίζεται σε ανακοινώσεις και ατάκες για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι ουσιαστική έστω και εάν συνεπάγεται κόστος».

Υπενθυμίζοντας την θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, που, όπως είπε, αποτελεί και διακηρυγμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε «ποια είναι η θέση, για παράδειγμα του ΑΚΕΛ, για αυτό το ζήτημα; Θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, όπως επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση; Δεν έχω ακούσει.

Σε παρατήρηση ότι πρώτη φορά Υπουργός Οικονομικών κράτους – μέλους της ευρωζώνης δεν συμμετείχε σε συνεδρία του Eurogroup και ότι στο εσωτερικό υπήρξαν φωνές ότι ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών δεν υπερασπίστηκε τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως ούτε ο κ. Βαρουφάκης αντέδρασε.

«Μου δόθηκε η εντύπωση ότι υπήρξε συνεννόηση εν πάση περιπτώσει και η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το Eurogroup μετά από ένα διάλειμμα και συνεπώς δεν τίθεται θέμα που αφορά την Κύπρο την στιγμή που ελληνική αντιπροσωπεία δεν αντέδρασε», είπε.

Ανέφερε όμως ότι «η μη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη ήταν μια πρωτοφανής εξέλιξη η οποία εμένα με έχει ανησυχήσει».