Γενναία η αντίσταση των Κούρδων στην Κομπάνι

Ανακατέλαβαν  από τους τζιχαντιστές δύο θέσεις  στο βόρειο τμήμα 

 

Συνεχίσθηκαν και σήμερα οι μάχες στο Κομπάνι, όπου οι κουρδικές δυνάμεις με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του «διεθνούς συνασπισμού», ανακατέλαβαν από το Ισλαμικό Κράτος δύο θέσεις στο βόρειο τμήμα της συριακής πόλης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.suria-kompani_0

Από τη Δευτέρα και μετά την εντατικοποίηση των αεροπορικών πληγμάτων στην περιοχή, οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την προέλαση του ΙΚ στο Κομπάνι, ενώ μπόρεσαν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και κάποιες περιοχές.

Οι μαχητές του ΙΚ ελέγχουν το 50% της κουρδικής πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Την Τετάρτη “οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν δύο θέσεις στην Κάνι Αράμπαν, βορειοανατολική συνοικία του Κομπάνι”, κοντά στο στρατηγείο τους που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ράχμαν.

Ο ίδιος είχε επισημάνει χθες ότι τα αεροπορικά πλήγματα και “η γενναία αντίσταση” των κουρδικών δυνάμεων έχουν σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών. Από τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε ο «διεθνής συνασπισμός» υπό τις ΗΠΑ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 μαχητές του ΙΚ κοντά στο Κομπάνι αυτή την εβδομάδα χάρη στον συντονισμό των διεθνών δυνάμεων με τους κούρδους μαχητές στο πεδίο, σημείωσαν κούρδοι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι αυτοί δήλωσαν ότι η κύρια κουρδική ένοπλη οργάνωση, η YPG (Μονάδες προστασίας του λαού), δίνει τις συντεταγμένες των θέσεων του ΙΚ στον διεθνή συνασπισμό. Την ίδια ώρα ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός διεξήγαγε 21 επιθέσεις κοντά στο Κομπάνι τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ακόμη 18 την Τρίτη και την Τετάρτη.

Από τα χθεσινά πλήγματα καταστράφηκαν θέσεις του ΙΚ καθώς και 16 κτίρια τα οποία είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές κοντά στο Κομπάνι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Νέες μαχητικές διαδηλώσεις Κούρδων

 

Στο μεταξύ νέες μαχητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις  πραγματοποίησαν και σήμερα Κούρδοι που διαμένουν σε ευρωπαϊκές  χώρες.

Στη Λευκωσία Κούρδοι  συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου μαζί με Ελληνοκύπριους διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής πολιτικής, η οποία 40 χρόνια κατέχει την Κύπρο και για 4 αιώνες συμμετέχει στη διαίρεση του Κουρδιστάν.

Την εκδήλωση, που διοργάνωσε το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης Συρίας, στήριζαν με τη συμμετοχή τους μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας στήριξης των Κούρδων ως επίσης και μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές και κουρδικές σημαίες καθώς και πανό που ανέγραφαν “Οι Κούρδοι μας δείχνουν τον δρόμο – Αντίσταση σε ISIS και Τουρκία – Ελεύθερο Κομπάνι, Ελεύθερη Κερύνεια”, “Όχι στον φασισμό”, “Turkey is a member of NATO and ISIS partner in crime”.

Ο Γιασίν Ταρμπούζ, υπεύθυνος για το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης στην Κύπρο, είπε ότι “στην εκδήλωση ήρθαν και οι φίλοι μας Κύπριοι για να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τη δικιά μας για όσα γίνονται στην Κομπάνι, μια πόλη που χτυπιέται εδώ και 30 μέρες μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου με τους δυνατούς της γης να μην κάνουν τίποτα για να το σταματήσουν.”

Το μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας στήριξης των Κούρδων Λάμπρος Καλέννος είπε πως “είναι ένα ζήτημα το Κουρδικό που έχει πολλές πλευρές κοινές που μας φέρνουν ως κυπριακό λαό κοντά. Έχουμε στην Κύπρο κατοχή από την Τουρκία που παραβιάζει τα δικαιώματα μας. Τις μέρες αυτές επεμβαίνει στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου. Τον ίδιο αγώνα για δημοκρατία για κατοχύρωση των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους κάνουν και οι Κούρδοι. Είμαστε εδώ ακριβώς στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να τονίσουμε την τουρκική κατοχή της Κύπρου και να συμπαρασταθούμε στο Κουρδιστάν τώρα που υπάρχει αυτή η πολιορκία στην πόλη Κομπάνι”.