ΑΗΚ:Οι εργαζόμενοι έτοιμοι να κλιμακώσουν τα απεργιακά μέτρα

Χωρίς να αποκλείονται  και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος  οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ κατήλθαν από το πρωί   μεταξύ των ωρών 8-10 σε δίωρη στάση εργασίας της ΑΗΚ, ενώ συνεχίζεται και το μέτρο  της αποχής  από την υπερωριακή απασχόληση. Η ΑΗΚ σε ανακοίνωση πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της στάσης εργασίας τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 πμ. Από τις 10 πμ μέχρι και τη 13.45 θα λειτουργήσουν κανονικά.ÁÇÊ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ διαμαρτύρονται για το Νομοσχέδιο για τους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΟΚΕ) και για τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Τροποποιητικό Νόμο (ΙΙ) του 2015, που, όπως υποστηρίζουν, θα αποβούν καταστροφικά για την Αρχή.

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι  με τα νομοσχέδια που εχει καταθέσει  “θα οδηγήσει στην αποδόμηση, το ξήλωμα και το ξεπούλημα της Αρχής” και θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Το πρώτο νομοσχέδιο, ανέφεραν  οδηγεί σε συγκεντρωτισμό και το δεύτερο δημιουργεί μια νέα Αρχή Ηλεκτρισμού, ενέργειες οι οποίες τείνουν να προκαταλάβουν την όποια μελέτη για το μέλλον της ΑΗΚ και το διαχωρισμό της.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών κατάγγειλαν επίσης  ότι ενώ οι νυν κυβερνώντες από τον Φερουάριο του 2013 διαβεβαίωναν  πως δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί η ΑΗΚ σήμερα αναιρούν τις δεσμεύσεις  τους.

Από τη σημερινή στάση εργασίας εξαιρείται το ακόλουθο προσωπικό: Εκτελεστικοί Διευθυντές ή Αναπληρωτές τους, Διευθυντές Σταθμών και Περιφερειών ή Αναπληρωτές τους, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, το προσωπικό βάρδιας των Ηλεκτροπαραγωγών Σταθμών, προσωπικό που επιλαμβάνεται βλαβών, προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Αναφοράς Βλαβών (ΚΑΒ), οι επί καθήκοντι Λειτουργοί Ελέγχου Συστήματος στις Περιφέρειες, Θυρωροί / Φρουροί, όλο το προσωπικό που εργάζεται στο ΔΣΜΚ και ο Διευθυντής Λειτουργίας & Συντήρησης και Τεχν. Ηλεκτρολογίας (Προγραμματισμός Φόρτωσης Μονάδων).

Επίσης, καθ’ όλη την περίοδο των μέτρων το προσωπικό δεν θα προβαίνει σε διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές για απλήρωτους λογαριασμούς.

Την ερχόμενη Τρίτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ θα συνέλθουν από κοινού για να αναλύσουν, να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με διευρυμένη συμμετοχή προσωπικού.