Το ΚΚΕ διαφωνεί με δυνάμεις που χρησιμοποιούν τη ΔΔΟ για να περάσουν άλλες αντιλήψεις

Διαφωνούμε με όσες δυνάμεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για να περάσουν άλλες αντιλήψεις, τόνισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ύστερα από συνάντηση στη Βουλή των Ελλήνων με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.4A928E4BB7C6102F02C9A55564C90C07

“Ουσιαστικά μιλούν για δύο συνιστώντα κράτη που δεν δίνουν βιώσιμη και σωστή λύση στο Κυπριακό ζήτημα”, είπε ο κ. Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση ότι και στην πρόσφατη κάθοδό του στην Κύπρο και σε ομιλία του στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ και πάλι δεν αναφέρθηκε σε διζωνικότητα της λύσης.

“Δεν έχει αλλάξει η σταθερή θέση του κόμματος επ’ αυτού”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε “την αμέριστη αλληλεγγύη του κυπριακού λαού για να βγει η Ελλάδα από τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, σε περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, σε ένδεια και σε εξαθλίωση”.

“Έχουμε ζήσει στην Κύπρο και ακόμη ζούμε τις συνέπειες απαράδεκτων αποφάσεων όπως ήταν η υπόθεση του Γιούρογκρουπ με τη ληστεία εις βάρος των Κυπρίων και ξένων καταθετών”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αλλάξει κατεύθυνση και να περάσει από τις πολιτικές της άγριας λιτότητας σε πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και κοινωνικής συνοχής”.

Είπε ακόμη ότι “η τοποθέτηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης έναντι της Ελλάδας αυτές τις μέρες θα αποτελέσει και τη λυδία λίθο για τη μελλοντική πορεία της Ένωσης”.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου εξέφρασε εκτίμηση “για τη σταθερή συνεπή στάση του ΚΚΕ, με βασικό άξονα πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου” και πρόσθεσε ότι “τότε μόνο θα είναι η λύση αποδεκτή αν θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα περί Κύπρου του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

“Λύση χωρίς απομάκρυνση στρατευμάτων, εποίκων και χωρίς κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 που μετέτρεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε κράτος υπό κηδεμονία δεν μπορεί να υπάρξει”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα μήνυμα διεθνώς και εντός ΕΕ προς φίλους και εχθρούς ότι η λύση για να περάσει θα πρέπει να στηρίζεται σε αυτές τις αρχές”.

“Διαφορετικά ας μην επιχειρήσουν καν να θέσουν μια τέτοια λύση που θα είναι μπαλωματική και θνησιγενής ενώπιον του λαού”, κατέληξε.

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε “πολύ ενδιαφέρουσα” τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και σημείωσε πως αντάλλαξαν σκέψεις και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και για τις εξελίξεις και στην Ελλάδα “μπροστά στην οικονομική κρίση και την επικείμενη συμφωνία με τους εταίρους”.

“Ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας και τη σταθερή θέση αρχών απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα. Θεωρούμε ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λύση βιώσιμη με Κύπρο κυρίαρχη, ανεξάρτητη, πραγματική κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, ομόσπονδη, σε ένα κόσμο όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος στη χώρα του και θα μπορεί να ζήσει ελεύθερα και ειρηνικά”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα, είπε ότι ενημέρωσε “για την κατάσταση με την οικονομική κρίση και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και τους υπόλοιπους εταίρους” και επισήμανε ότι “η νέα συμφωνία που επίκειται αυτές τις ημέρες να υπογραφεί θα είναι εξίσου αντιλαϊκή με τις προηγούμενες”.

“Είναι επώδυνη, προβλέπει μέτρα βάρβαρα για το λαό μας”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “ο ελληνικός λαός έχει ματώσει αυτά τα χρόνια, με τα προηγούμενα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους και βεβαίως θα εξακολουθεί να ματώνει με τη νέα συμφωνία”.

Θεωρούμε ως ΚΚΕ, συνέχισε, “ότι ο λαός μας δεν πρέπει να φοβηθεί τη ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους” και “θα πρέπει να είναι κουμπωμένος απέναντι στις διάφορες ρήξεις που λένε κάποιες πολιτικές δυνάμεις και μέσα από τη σημερινή Κυβέρνηση”.

“Μια ρήξη καρικατούρα όπως την έχουμε ονομάσει που αφορά μόνο το νόμισμα, την επιστροφή στην δραχμή, χωρίς καμιά προοπτική, ουσιαστικά για το λαό και τον τόπο και με νέα μέτρα που θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΚΕ είπε ότι “αυτό που χρειάζεται να γίνει κατά την άποψή μας είναι ο ελληνικός λαός να πει κατηγορηματικά όχι σε αυτή τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, να παλέψει για κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων” και “να ζητήσει ανάκτηση απωλειών του λαϊκού εισοδήματος που είχε τα χρόνια της κρίσης και βεβαίως, σε ρήξη όλα αυτά με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, που σημαίνει πρόγραμμα, πάλη για αποδέσμευση, για κοινωνικοποίηση για μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό πραγματικά στην εξουσία”.