Σε απεργιακά μέτρα κατέρχονται και οι εργαζομενοι της ΑΗΚ

Σε περίοδο δυναμικών  μέτρων εισέρχονται  οι εργαζόμενοι   της ΑΗΚ, οι οποίοι από σήμερα θα απέχουν  από την υπερωριακή απασχόληση, ενώ αύριο κατέρχονται σε δίωρη στάση εργασίας μεταξύ των ωρών 8-10 πμ.ÁÇÊ ÓÔÁÓÇ ÅÑÃÁÓÉÁÓ

Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ διαμαρτύρονται για το Νομοσχέδιο για τους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΟΚΕ) και για τον περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Τροποποιητικό Νόμο (ΙΙ) του 2015, που, όπως υποστηρίζουν, θα αποβούν καταστροφικά για την Αρχή.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος δήλωσε στα ΜΜΕ  ότι με τα νομοσχέδια αυτά η Κυβέρνηση “θα οδηγήσει στην αποδόμηση, το ξήλωμα και το ξεπούλημα της Αρχής” και θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Το πρώτο νομοσχέδιο, είπε, οδηγεί σε συγκεντρωτισμό και το δεύτερο δημιουργεί μια νέα Αρχή Ηλεκτρισμού, ενέργειες οι οποίες τείνουν να προκαταλάβουν την όποια μελέτη για το μέλλον της ΑΗΚ και το διαχωρισμό της.

Ο κ. Πανόρκος είπε ότι το ρεύμα θα ακριβύνει κατακόρυφα και εξέφρασε αμφιβολία αν θα υπάρχει επάρκεια ηλεκτρισμού.

«Το τελευταίο διάστημα το έχουμε αναλώσει σε αλληλογραφία με τους αρμόδιους για να τους ευαισθητοποιήσουμε. Φαίνεται ότι μιλούμε σε ώτα μη ακουόντων. Ως εκ τούτου, προχωρούμε στα μέτρα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε όσους παίρνουν αποφάσεις και όχι να ταλαιπωρήσουμε το κοινό» ανέφερε.

Σύμφωνα με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, από σήμερα το προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε εργασία εκτός εργάσιμων ωρών χωρίς την έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής, ενώ θα ισχύσει αυστηρός περιορισμός του προσωπικού στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει βλάβη εκτός ωρών εργασίας θα διορθώνεται.

Αύριο Πέμπτη 25 Ιουνίου, μεταξύ των ωρών 8-10 πμ, θα πραγματοποιηθεί δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας έξω από τους χώρους εργασίας.

Από τη στάση εργασίας θα εξαιρεθεί το ακόλουθο προσωπικό: Εκτελεστικοί Διευθυντές ή Αναπληρωτές τους, Διευθυντές Σταθμών και Περιφερειών ή Αναπληρωτές τους, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, το προσωπικό βάρδιας των Ηλεκτροπαραγωγών Σταθμών, προσωπικό που επιλαμβάνεται βλαβών, προσωπικό που εργάζεται στα Κέντρα Αναφοράς Βλαβών (ΚΑΒ), οι επί καθήκοντι Λειτουργοί Ελέγχου Συστήματος στις Περιφέρειες, Θυρωροί / Φρουροί, όλο το προσωπικό που εργάζεται στο ΔΣΜΚ και ο Διευθυντής Λειτουργίας & Συντήρησης και Τεχν. Ηλεκτρολογίας (Προγραμματισμός Φόρτωσης Μονάδων).

Επίσης, καθ’ όλη την περίοδο των μέτρων το προσωπικό δεν θα προβαίνει σε διακοπές στους οικιακούς καταναλωτές για απλήρωτους λογαριασμούς.

Την ερχόμενη Τρίτη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ θα συνέλθουν από κοινού για να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, με διευρυμένη συμμετοχή προσωπικού.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ηλεκτρισμού πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της εξαγγελθείσας για αύριο, δίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 10 πμ. Από τις 10 πμ μέχρι τις 01:45 μμ θα λειτουργήσουν κανονικά.

Από τη στάση εργασίας δεν αναμένεται να επηρεαστεί η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε οποιονδήποτε καταναλωτή διαβεβαιώνει η Αρχή και εκφράζει τη λύπη της στο καταναλωτικό κοινό για οποιανδήποτε ταλαιπωρία.

Ο Λακκοτρύπης δεν …καταλαμβαίνει(!) 

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα των εργαζομένων στην ΑΗΚ είπε πως δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ προβαίνουν σε ενέργειες .

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι όπως έχει ενημερωθεί σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι της ΑΗΚ έχουν αποστείλει επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στην οποία διατυπώνουν ενστάσεις σε δύο θέματα, το ένα σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ΔΟΚΕ και το άλλο για την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ).

«Δεν έχω κατανοήσει τους λόγους που οι εργαζόμενοι παίρνουν αυτά τα μέτρα» είπε, αναφέροντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ενημερώσει τις συντεχνίες ότι (η ΑΗΚ) θα εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο για τους Δημόσιους Οργανισμούς και Κρατικές Εταιρείες (ΔΟΚΕ).

Για το δεύτερο θέμα που αφορά τον ΔΣΜ, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι από το Δεκέμβριο του 2014 είχε ανακοινωθεί η πλήρης ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜ καθώς «αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την αγορά ηλεκτρισμού» στο νέο μοντέλο που έχει ετοιμάσει η ΡΑΕΚ μετά από διαβούλευση τους τελευταίους οκτώ μήνες.

«Πραγματικά δεν κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες» πρόσθεσε.