Υποχώρησε η Ελλάδα-συμφωνία εντός της βδομάδας

Υποχώρησε η Ελλάδα και εντός της βδομάδας  αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία καθότι  σήμερα όπως λέχθηκε δεν υπήρχε χρόνος. Ο Γ.Ντάισενμπλουμ ςίε  ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές είναι “καλό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση” ( σχεδόν ότι ζήτησαν το πήραν!) και παρέπεμψε σε ένα νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας για να κλείσει η τελική συμφωνία γιατί “τώρα δεν προλαβαίνουν”. Πρακτικά θέλουν να πιέσουν προς ακόμα πιο σκληρά μέτρα…daisebloum_4

Ταυτοχρόνως δήλωσε ότι σήμερα θα διεξαχθεί κανονικά η σύνοδος κορυφής διαψεύδομτας τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ  που υποστήριζαν κατάρρευση των συνομιλιών και ματαίωση της συνόδου.

Ολες του οι δηλώσεις:

“Καλοδεχόμαστε τις προτάσεις αλλά επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος δεν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία. Τυχόν συμφωνία θα πάει στο τέλος της εβδομάδας με βάση αυτές τις προτάσεις. Νέα συνεδρίαση εντός της εβδομάδας. Είναι μια καλή βάση οι ελληνικές προτάσεις. Υπήρχαν δύο ειδών προτάσεις.

Υπήρξαν εν συνεχεία αλλαγές. Ηρθαν κάπως αργά οι προτάσεις και γι αυτό δεν θα έχουμε σήμερα αποφάσεις.

Πρέπει να το δουν οι θεσμοί αν ικανοποιούνται τα προαπαιτούμενα για θα φτάσουμε σε συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η σύνοδος κορυφής ξεκινά κανονικά. Είναι ένα καλό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση”.

Και ο Πιερ Μοσκοβισί επίτροπος οικονονομικών είπε ότι “Πρέπει να δούμε αναλυτικότερα τις ελληνικές προτάσεις αλλά νομίζω ότι θα βρεθεί λύση”…

Αναλυτικότερα τα όσα ειπώθηκαν στη “μίνι” συνέντευξη Τύπου του Eurogroup:

Ερώτηση: Τι λείπει από τις προτάσεις;

Ντάισελμπλουμ: Οι προτάσεις ήταν ευρείς και συνεκτικές, αλλά πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και τα νούμερα για να δούμε αν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πραγματική ανάπτυξη.

Ερώτηση: Θα υπάρξει συζήτηση για τον κατάλογο δράσεων; Υπάρχουν προοπτικές για συμφωνία; Γιατί έφτασαν τόσο αργά οι ελληνικές προτάσεις;

Ντάισελμπλουμ: Ναι, δύο εκδοχές έφτασαν. Δεν έκανα αντιπαραβολή στις δύο εκδοχές, αλλά μου φάνηκαν παρόμοιες. Πάντα λέμε ότι οι Θεσμοί πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις. Οι προαπαιτούμενες δράσεις θα είναι ένας κατάλογος για την ελληνική κυβέρνηση και να περάσουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ερώτηση: Οι προτάσεις είναι αξιόπιστες;

Μοσκοβισί: Είναι βάση στέρεη και σφαιρική, αλλά απαιτείται δουλειά. Ευπρόσδεκτο βήμα, στη σωστή κατεύθυνση, είναι μια ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ είχε σχεδόν προαναγγείλλει από το πρωί της Δευτέρας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που συγκαλείται αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Χρόνος για αποφάσεις αργότερα μέσα στην εβδομάδα υπάρχει σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τονίζει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η Σύνοδος Κορυφής θα είναι απλά ένα φόρουμ συζήτησης αν δεν υπάρξει σύγκλιση των δανειστών με τις ελληνικές προτάσεις.

“Οι Θεσμοί πρέπει να εγκρίνουν το πρόγραμμα για να υπάρξει συμφωνία. Οι Θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι πεδίο αποφάσεων αλλά συζητήσεων”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Υπάρχει χρόνος για συμφωνία και αργότερα μέσα στην εβδομάδα”, τόνισε και προσέθεσε πως «ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει έτοιμη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει συμφωνία».