Mήνυμα ειρήνης από την Κύπρο έστειλε ο Γ.Γ.του ΠΣΕ στην Κωνσταντινούπολη

Μήνυμα  ειρήνης  αλλά και εγρήγορσης κατά των μεθοδεύσεων των ιμπεριαλιστικών κύκλων που θέλουν τους λαούς στα δεσμά του ΔΝΤ , των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έστειλε ο Γ.Γ. του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης Χρίστος Κουρτελλάρης σε ομιλία του στη διάρκεια της διήμερης συνεδριας της Γραμματείας  ASSEMBLY OF WPCτου Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που πραγματοποιείται  σήμερα και αύριο στην Κωνσταντινούπολη (20-21Ιουνίου) .

Μιλώντας εκ μέρους  του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης ο Χρίστος Κουρτελλάρης συνεχάρη  την Επιτροπή Ειρήνης της Τουρκίας και απηύθυνε θερμό αγωνιστικό αδελφικό χαιρετισμό εκ μέρους των Κυπρίων φιλειρηνιστών προς τους Τούρκους αντιιμπεριαλιστές φιλειρηνιστές, στην εργατική τάξη της Τουρκίας που παλεύει για το ψωμί και το δικαίωμα στη ζωή γιατί και αυτό είναι αγώνας για ειρήνη, απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες που αγωνίζονται ενάντια στο αντιδραστικό βαθύ Κράτος της Τουρκίας, στη Νεολαία που βρίσκεται στους δρόμους του αγώνα για ένα μέλλον στα μέτρα τα δικά της και όχι στα μέτρα της αυταρχικής Κυβέρνησης του ΑΚΡ.

Στην παρέμβαση του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω:ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΣΕ

« Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης έχει καθήκον να προβάλλει καθημερινά το πολυδιάστατο του αγώνα για την ειρήνη. Ειρήνη είναι να έχει στο τραπέζι ξεστό ψωμί και ένα ποτήρι γάλα, ειρήνη είναι όλοι οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα στη μόρφωση, ειρήνη είναι τα παιδιά να μπορούν να παίξουν ελεύθερα στους δρόμους χωρίς να υπάρχει ο φόβος της έξυπνης βόμβας που θα αφεθεί να πέσει μπροστά τους αντί για μπάλα και να σκοτώσει τα πιο όμορφα όνειρα ενός ανθρώπου. Ειρήνη είναι άντρες και γυναίκες να απολαμβάνουν εξίσου τους καρπούς της σκληρής εργασίας τους. Ειρήνη είναι η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον και όχι η καταλήστευση και η εξολόθρευση του περιβάλλοντος για εξυπηρέτηση των πιο ιδιοτελών συμφερόντων μιας χούφτας πολυεθνικών. Για αυτό και ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, για αυτό και το παγκόσμιο Κίνημα ειρήνης αντιπαλεύει τον ιμπεριαλισμό.

Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε από τους λαούς τους στόχους και τους σκοπούς μας, ποτέ δεν ξεγελάσαμε τους λαούς για το ποιοι ήμαστε. Ήμαστε αυτοί που πρέπει να δυναμώσουμε και άλλο στις χώρες μας και παγκόσμια τον αγώνα κατά της στρατικοποίησης της υφηλίου, αλλά και τον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ, με στόχο τη διάλυση του. Ειδικά το ΝΑΤΟ το ξέρουμε καλά εμείς στην Κύπρο, είναι αυτό που σχεδίασε το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου το 1974, είναι αυτό που συνεχίζει μαζί με την ΕΕ να επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ψηλά στις προτεραιότητες μας πάντοτε είναι και η συνεχής ενδυνάμωση της αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς και τα προοδευτικά κινήματα που παλεύουν για ελευθερία, πραγματική δημοκρατία κοινωνική πρόοδο και πραγματική δικαιοσύνη.

Σημαντικό μέρος της δράσης μας πρέπει να συνεχίσει να είναι και ειδικότερα τώρα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η αλληλεγγύη με τους εργάτες, την προοδευτική νεολαία, τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες και όλους τους λαούς που παλεύουν ενάντια στην κοινωνικό – οικονομική βαρβαρότητα της ΕΕ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Οι πολιτικές των ιμπεριαλιστικών αυτών οργανισμών αποτελούν πηγή υπόθαλψης της κοινωνικής εξαθλίωσης και υπόσκαψης της ειρήνης.

Όλα αυτά τα λέμε γιατί τα τελευταία χρόνια οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί που αναφέραμε πιο πάνω έχουν γίνει ολοένα και πιο επιθετικοί κατά των λαών και ένας από αυτούς είναι και ο λαός της Κύπρου. Της Κύπρου που η Δεξιά Κυβέρνηση της ενσωματώνει τη χώρα ολοένα και περισσότερο στα δεσμά του ΔΝΤ, της ΕΕ, των ΗΠΑ, των φονιάδων του Ισραήλ. Βαθαίνουν οι σχέσεις της Κύπρου τα τελευταία χρόνια με το φασιστικό Ισραήλ, με τις πολυεθνικές του πετρελαίου που ξέρουμε το ρόλο τους στην περιοχή, με τα δικτατορικά μοναρχικά καθεστώτα όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας.

Κανένας λαός όμως δεν βασίστηκε στον ιμπεριαλισμό και στους υπηρέτες του και βγήκε κερδισμένος. Τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί από τους λαούς μέσα από συναλλαγές με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος στην περιοχή μας που έγινε τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών με θύματα τους λαούς. Για αυτό και έχει σημασία που η Γραμματεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης συνέρχεται στην περιοχή εδώ και ειδικά στην Τουρκία που η Κυβέρνηση της έπαιξε και παίζει βρώμικο ρόλο στα εγκλήματα κατά των λαών της περιοχής και ειδικότερα κατά του λαού της Συρίας. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχει ούτε ο λαός της Κύπρου στην Κυβέρνηση του ΑΚΡ, αφού συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου και η Κυβέρνηση Ερντογάν παραμένει προκλητική και αδιάλλακτη στο κυπριακό ζήτημα και μάλιστα με την ανοχή των ΗΠΑ και ΕΕ. Αυτή τη στιγμή τα κατεχόμενα λειτουργούν με πλήρεις υποδομές ως επαρχία της Τουρκίας, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ολοένα και λιγοστεύουν αλλοιώνοντας έτσι το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ανησυχεί και προειδοποιεί για μεθοδεύσεις ξένων κέντρων που έχουν ως στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε Νατοϊκό προτεκτοράτο και το κλείσιμο του Κυπριακού με τέτοιο τρόπο που θα εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή μεγάλων ιμπεριαλιστικών και καπιταλιστικών δυνάμεων. Οι κύπριοι φιλειρηνιστές μέσα σε αυτά τα πλαίσια καταγγέλλουν και τα αντιλαϊκά μνημόνια που καταληστεύουν το λαό και επιχειρούν να καταστήσουν την Κύπρο ευάλωτη σε πιέσεις αναφορικά με το Κυπριακό και τον ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα με αισιοδοξία στις πρόσφατες εξελίξεις στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Ο φιλειρηνιστής Ακκιντζί στην μακρόχρονη πολιτική του πορεία έχει δείξει ότι είναι ένας αληθινός Κύπριος πατριώτης, ένα άτομο που ποτέ δεν συμβιβάστηκε με τη διχοτόμηση και πιστεύει στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ.

Η καθολική επικράτηση του Μουσταφά Ακκιντζί, έναντι του υπερ-εθνικιστή Έρογλου είναι μια θετική εξέλιξη, που θέλει όμως πολλή δουλειά. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το σημαντικό γεγονός, να ενισχύσουμε τις γέφυρες φιλίας, να δυναμώσουμε το κοινό μέτωπο κατά των εχθρών της Κύπρου και του λαού. Είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε την εξέλιξη αυτή και να συνδράμουμε την προσπάθεια λύσης, μέσα από τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Να συνδράμουμε αντιπαλεύοντας με κοινούς αγώνες τον εθνικισμό – σωβινισμό, τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και τον τουρκικό επεκτατισμό. Το ΠΣΕ είναι έτοιμο να πρωτοστατήσει και να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι χωρισμένη και συνάμα πολύ μεγάλη για να μας χωρέσει όλους. Για αυτό και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια Κύπρο ενιαία, Ομόσπονδη, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων. Μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και κηδεμόνες.

Στον αγώνα μας αυτό η συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης πάντα ήταν πολύ σημαντική και έμπρακτη, αφού η έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης αποτελεί για εμάς ζωτικής σημασίας στήριγμα για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας.