Αλ. Τσίπρας: Ξεκινούμε μια νέα περίοδο στις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα δήλωσε από την Πετρούπολη ο Ελληνας πρωθυπουργός ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες πως «Ελληνικός λαός δεν φοβάται να φτάσει σε νέα λιμάνια»

Επίθεση στην εμμονή της ΕΕ σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, εξαπέλυσε από την Αγ. Πετρούπολη όπου συμμετέχει σε διεθνές οικονομικό φόρουμ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκό, καλώντας την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη.newego_LARGE_t_1101_54521628_type12713

Με την σιβυλλική αναφορά σε “Νέα λιμάνια” ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν στέλνει καθαρά μηνύματα στην ευρωζώνη ότι δεν πρέπει να  θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη, ενώ η συνέχεια της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των BRICS της Αγίας Πετρούπολης, ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα:”Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν λέγεται «Ελλάδα», αλλά «Ευρωζώνη» και είναι πρόβλημα στις δομές της Ευρωζώνης”!

Και η πλήρης αναφορά του στα “νέα λιμάνια είχε ως εξής: “Βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας, αλλά ο ελληνικός λαός είναι λαός της θάλασσας, δεν φοβάται και θα φτάσει σε νέα λιμάνια”!.

Και συνέχισε λέγοντας: “Βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε πολυδιάστατη πολιτική επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική περιθωριοποίηση είναι παλιές κοινωνικές προκλήσεις, που παραμένουν”.

Ο Α.Τσίπρας αναφέρθηκε στην συγκυρία, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξαναβρεί τον δρόμο της γυρίζοντας στις καταστατικές της αρχές και αξίες. Με την εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, που εντείνουν την ύφεση αυτό είναι αδύνατο, είπε και πρόσθεσε: “Το ζήτημα είναι αν η ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη”.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα διατηρεί τον ρόλο της ως πόλος σταθερότητας και ασφάλειας και επιδιώκει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κόμβος εμπορίου πολιτιστικών και οικονομικών ανταλλαγών στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. “Θα επιδιώξουμε να καταστούμε γέφυρα συνεργασίας με παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία αλλά και να αναπτύξουμε την συνεργασία με νέους”, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και είναι λογικό: Μια τεράστια αγορά 3 δισ. ενθρώπων όσο ο πληθυσμός των BRICS ανοιγεται για τους Ελληνες επιχειρηματίες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είμαστε, θα πρέπει να βρει τρόπο να στηρίξει τις νομοθετημένες της αρχές: αλληλεγγύη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη. Εμμένοντας σε πολιτικές λιτότητας και πολιτικές που βλάπτουν την κοινωνική συνοχή, που επιδεινώνουν την ύφεση, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Καποδίστρια στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομογενείς. Απευθυνόμενος σε αυτούς δήλωσε: «Οι ομογενείς έχουν στην καρδιά και το μυαλό τους την Ελλάδα, πολλές φορές πιο έντονα, από ό, τι την έχουμε εμείς που μένουμε στην Ελλάδα.

Θέλω να σας υποσχεθώ, όπως και στη Μόσχα όταν σας συνάντησα, ότι θα ξεκινήσουμε μια νέα περίοδο στις Ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και θεωρούμε εσάς, που ζείτε στη Ρωσική Ομοσπονδία, τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πατρίδας μας, εδώ.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα δίνει μια σπουδαία και γενναία μάχη, αυτές τις ημέρες και τους τελευταίους μήνες. Έχει περάσει και περνάει ακόμη μια μεγάλη οικονομική κρίση και μεγάλες δυσκολίες. Αλλά, εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από δυσκολίες, τις οποίες ξεπεράσατε και καταφέρατε να σταθείτε στα πόδια σας.
Είναι βασικό χαρακτηριστικό του Ελληνισμού, όταν έχουμε στόχο, όταν έχουμε αξίες, όταν έχουμε στοχοπροσήλωση και τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις ξεπερνάμε.

Είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει και να αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει το δίκιο με το μέρος του. Γι’ αυτό και στόχος αυτής της προσπάθειας- δεν είναι προσπάθεια μιας κυβέρνησης αλλά όλου του ελληνικού λαού και όλου του Ελληνισμού- είναι να ξανακάνουμε την πατρίδα μας μια κυρίαρχη χώρα και το λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ζει με αξιοπρέπεια. Εσείς να είστε περήφανοι που είστε Έλληνες».
Παράλληλα σε εκτενή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το διαβόητο Grexit δεν μπορεί να είναι επιλογή ούτε για τους Έλληνες ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αποτελούσε την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο είναι προγραμματισμένη για τις 16:15 ώρα Ελλάδας, ενώ νωρίτερα, κατά την είσοδο στο Φόρουμ, είχαν θερμή χειραψία.