Προκαταβολή €3 δισ. θα πάρει η Ελλάδα για τον αγωγό Φ.Α. από Ρωσία

Ιστορικής σημασίας η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Greek Stream δ’ηλωσαν Νόβακ και Λαφαζανης  

Αλεξάντερ Νόβακ και Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέγραψαν τη συμφωνία για τον αγωγό Greek Stream, χωρητικότητας 47 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος, και η ελληνική πλευρά θα λάβει προκαταβολή ύψους 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.agogos_5

Η κατασκευή θα αρχίσει το 2016 με…ελληνορωσική κοινοπραξία και τα κεφάλαια εξ ολοκλήρου θα είναι ρωσικά. Οι δύο χώρες θα έχουν από 50% στην κοινοπραξία και το 2019 ο αγωγός θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

«Η σημερινή συνάντησή μας έχει ιστορική σημασία» είπε ο Έλληνας υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η Μόσχα θα στηρίξει δανειακά στο 100% την κατασκευή του αγωγού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τοποθετεί το κόστος στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Νόβακ φέρεται να προσέθεσε, πως ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom δεν θα είναι ιδιοκτήτης του αγωγού, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να τηρηθούν οι νέοι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., που απαγορεύουν στον πάροχο ενέργειας να ελέγχει και το δίκτυο διανομής της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να δήλωσε πως η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Σε λίγες ώρες θα συναντηθούν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, που γίνεται κάθε χρόνο στη ρωσική πόλη.

Είναι η δεύτερη φορά που συναντώνται οι δυο ηγέτες σε διάστημα τριών μηνών και είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν όλοι στο ραντεβού, ο κ. Τσίπρας είναι το τιμώμενο πρόσωπο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη που μετέχει στο φόρουμ.

Ο κ. Πούτιν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές και μάλιστα πρόσφατα δήλωσε ότι οι Έλληνες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους – και προφανώς όχι οι πιστωτές, εννοούσε, αφήνοντας αιχμές για τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη, θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Οικονομικού Αγίας Πετρούπολης Φόρουμ, πριν τη συνάντηση, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ. Σταθάκη, Π. Λαφαζάνη, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ήσυχο και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών (25 εταιρείες συνολικά), καθώς στόχος της αποστολής είναι η ανάπτυξη των οικονομικών συνεργασιών σε όλους τους τομείς.

Χθες βράδυ ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην ελληνική επιχειρηματικότητα «να ανοίξει τα πανιά της σε ανοικτές θάλασσες παρά τις φουρτούνες». «Σε μια δύσκολη περίοδο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορεί να γίνουν πρωτοπόροι στην ανακάλυψη νέων οριζόντων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Εσείς να μας τραβάτε από το μανίκι» τόνισε χαρακτηριστικά.