Έργα ύψους €173,9 εκ για την ανάπτυξη της Λευκωσίας, εξήγγειλε ο Πρόεδρος

Το κονδύλι για τη Λεωφόρο Τσερίου θα πάει σε άλλα ώριμα έργα είπε

 

Έργα ύψους €173,9 εκ για την ανάπτυξη της Λευκωσίας, εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ευρεία σύσκεψη που είχε στο Προεδρικό με δημάρχους, οργανωμένα σύνολα, βουλευτές, φορείς και εκπροσώπους της ευρύτερης Λευκωσίας.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η εκτέλεση των έργων θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Τα έργα θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός  του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016.

Η επιλογή των έργων, ανέφερε, έγινε με βάση την ωριμότητα τους, την αδειοδότηση δηλαδή, και τη δυνατότητα οι Αρχές, είτε Δημοτικές είτε Κοινοτικές είτε το κράτος, να προκηρύξουν άμεσα προσφορές για εκτέλεση τους.

Επισήμανε παράλληλα ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι τα επιλυθούν όσο γίνεται περισσότερα προβλήματα και να εξαγγελθούν όσο γίνεται περισσότερα έργα.

Ανέφερε ακόμα ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες έχουν ολοκληρωθεί επί της παρούσης διακυβέρνησης, στην επαρχία Λευκωσίας έργα ύψους €47.5 εκ., τα οποία άρχισαν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Επιπλέον εκτελούνται αυτή την περίοδο έργα ύψους €102 εκ. Ανέφερε ενδεικτικά την κατασκευή των αρδευτικών δικτύων για αξιοποίηση του φράγματος Σολέας που έχει ήδη ολοκληρωθεί (ύψους €31 εκ) για τα αρδευτικά δίκτυα, και το Σχέδιο Αναζωογόνησης της παλιάς Λευκωσίας που αφορά τους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου ύψους €24.5 εκ..

Τα έργα στο Δήμο Λευκωσίας
———————-

Τα έργα στο δήμο Λευκωσίας περιλαμβάνουν την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου Ευαγόρου και Στασικράτους με συνολικό κόστος €28.8 εκ. και την ανάπλαση και μονοδρόμηση των Λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως με συνολικό κόστος €5.9 εκ. Επίσης κατασκευή Δικτύου ποδηλατοδρόμων Λευκωσίας, συνολικού κόστους €5.9 εκ. Τα τρία αυτά έργα αποτελούν μέρος του σχεδίου κινητικότητας για τη Λευκωσία και προβλέπεται να αρχίσει η υλοποίηση τους στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή της Λεωφόρου Ομήρου και η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης με συνολικό κόστος €10 εκ. Επίσης η ανάπλαση του εξωτερικού τόξου της Λεωφόρου Στασίνου με συνολικό κόστος: €15,6 εκ.

Θα γίνει επίσης αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης με συνολικό κόστος €2,9 εκ.

Επίσης αναστήλωση και ριζική ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας με συνολικό κόστος €9 εκ., έργο που θα γίνει με τη μέθοδο του Design and Build. Απαντώντας στο ΕΤΕΚ που ζήτησε να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Δημοτικό Θέατρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι ανάλογο διότι το αρχιτεκτόνημα είναι εκεί, επομένως μένει η εσωτερική διαρρύθμιση και ως προς τούτο θα γίνει ο διαγωνισμός D&B που θα προκηρυχθεί τον Οκτώβριο, με την ελπίδα μέχρι τα μέσα του 2017 θα παραδοθεί ως το Δημοτικό Θέατρο και ως Μέγαρο Μουσικής.

Επίσης θα υλοποιηθεί σχέδιο ευπρεπισμού και προσωρινού εξωραϊσμού της περιοχής της Αρχιγραμματείας και του χώρου του παλιού ΓΣΠ, συνολικού κόστους €500 χιλ. Το έργο θα εκτελεστεί από τα Δημόσια Έργα και υπολογίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού με αρχές του 2016 να είναι έτοιμο προς παράδοση. Θα γίνει επίσης ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου της Αρχιγραμματείας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού κόστους €4.9 εκ.

Στα έργα για το δήμο Λευκωσίας περιλαμβάνεται και η αναδόμηση και αποκατάσταση του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας, με συνολικό κόστος €9,4 εκ.
Τα έργα για το Στρόβολο
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη χρονίζοντα αιτήματα των Δημοτικών Αρχών και εκθέσεις της Αστυνομίας που επικαλείται λόγους οδικής ασφάλειας, προχωρεί σε ανάπλαση και αναβάθμιση της Οδού Τσερίου.

Πρόκειται, είπε, για υλοποίηση της Α΄ φάσης από τη συμβολή με τη Λεωφόρο Στροβόλου μέχρι τη συμβολή με τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού με συνολικό κόστος €8 εκ.

«Αντιλαμβάνομαι και ακούω οι πολίτες να ενίστανται ή να προτείνουν τρόπους σχεδιασμού οδικών δικτύων. Ή θα υπάρξει Πολεοδομία και ένας εύρυθμος σχεδιασμός ή οι πολίτες θα καλούνται πλέον να χαράσσουν ή να σχεδιάζουν οδικά δίκτυα. Η απόφαση μας είναι να εκτελεστεί το έργο. Εάν, όμως, υπάρχει ένσταση από το Δήμο Στροβόλου είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω ότι το εν λόγω ποσό θα διατεθεί για άλλα ώριμα έργα και θα αναμένεται όταν και πάλι θα ωριμάσει κατά την άποψη των δημοτών ή των επηρεαζόμενων δημοτών, ο νέος σχεδιασμός του έργου», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος.

Παρακάλεσε τις Τεχνικές Υπηρεσίες να διαβουλευθούν με τον Δήμο αν μπορεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ανεκτές για την ασφάλεια των πολιτών, για να μπορέσει να υλοποιηθεί άμεσα το έργο.

«Σε εσάς εναπόκειται κ. Δήμαρχε», είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Στροβόλου Λάζαρο Σαββίδη.

Επίσης προγραμματίζεται αναδόμηση δύο τριώροφων πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ με συνολικό κόστος €1.5 εκ.
Έργα στους δήμους Έγκωμης, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Ιδαλίου, Λακατάμειας

 

Για το δήμο Έγκωμης προβλέπεται κάλυψη του ποταμού Κλήμου, με συνολικό κόστος €2 εκ.

Για το δήμο Αγλαντζιάς προβλέπεται βελτίωση της Λεωφόρου Αγλαντζιάς και μέρους των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου, συνολικού κόστος: €15.8 εκ. Για το συγκεκριμένο έργο ο Πρόεδρος είπε ότι ισχύουν τα όσα είχε πει για το Στρόβολο.

«Κατανοούμε τα προβλήματα των επηρεαζόμενων, αλλά θα πρέπει επιτέλους να έχουμε και οδικά δίκτυα που να παρέχουν ασφάλεια», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Για το Δήμο Λατσιών ανέφερε ότι θα γίνει αναδόμηση τριών τριώροφων πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Άγιος Ελευθέριος, με συνολικό κόστος €2 εκ. και ανέγερση νέου Κέντρου Υγείας με συνολικό κόστος €2.7 εκ.

Για το Δήμο Ιδαλίου θα γίνουν έργα για ανάπλαση του πυρήνα του Δήμου συνολικού κόστους €1.5 εκ., καθώς και διαμόρφωση αρχαιολογικού πάρκου στο χώρο του αρχαίου Ιδαλίου, συνολικού κόστους €400 χιλ.

Όσον αφορά το Δήμο Λακατάμειας και την αναβάθμιση του γηπέδου, ο Πρόεδρος έκανε έκκληση να επισπευσθούν οι μελέτες και η αδειοδότηση, αναφέροντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αν επιτευχθεί αυτό, εντός του 2016 να εκτελεστεί το έργο. Όπως είπε, είχε επικοινωνία με τον ΚΟΑ και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν ώστε να τεθεί ο χορτοτάπητας στο γήπεδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες και αδειοδοτήσεις. Είπε επίσης ότι το αίτημα για την παραχώρηση χώρου, δεν μπορεί να γίνει διότι είναι μέσα στον ποταμό και επηρεάζει το περιβάλλον, «για αυτό και θα δούμε πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με τις αποθήκες που διαθέτει εκεί ο Δήμος».
Νέα έργα στην ύπαιθρο και σε κοινότητες

 

Ο Πρόεδρος εξήγγειλε επίσης την ανέγερση Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι, που θα καλύπτει τις ανάγκες των κοινοτήτων της περιοχής (Ασκά, Φτερικούδι, Απλίκι, Φαρμακά, Καμπί και Παλαιχώρι Μόρφου και Ορεινής), συνολικού κόστους €2.7 εκ.

Επίσης επέκταση του υφιστάμενου δρόμου Καμπιών – Αναλυόντα – Μαθιάτη – Σιάς, κόμβος Σιάς, με συνολικό κόστος €1.2 εκ.

Θα ανεγερθεί επίσης Αστυνομική Διεύθυνση Μόρφου στην Ευρύχου, με συνολικό κόστος: €3.3 εκ.

Θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στη βιομηχανική περιοχή Πέρα Χωρίου Νήσου, με συνολικό κόστος €1 εκ. και κατασκευή αποχετευτικού Συστήματος του Συμπλέγματος Σολέας, με συνολικό κόστος 15 εκ.

Εντός του έτους θα λειτουργήσει επίσης ο σταθμός ασθενοφόρων στην Κοινότητα Κλήρου.
Έργα γενικής ωφέλειας
Εκτός από τα πιο πάνω έργα που αφορούν συγκεκριμένους Δήμους ή Κοινότητες, υπάρχει μία κατηγορία έργων από τα οποία όφελος θα αποκομίσουν ευρύτερες περιοχές στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας.

Μεταξύ αυτών η αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων πόλεων και αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού Δυτικής Λευκωσίας, με συνολικό κόστος €6.5 εκ.

Επίσης επέκταση, γενική ανακαίνιση και διαμόρφωση των Κεντρικών Φυλακών, συνολικού κόστους €9.7 εκ.(νέα φάση).

Περιλαμβάνονται ακόμα διαμορφώσεις και επεκτάσεις εργαστηρίων και υποδομών όλων των Τεχνικών Σχολών στη Λευκωσία με συνολικό κόστος €700 χιλιάδες, αλλά και έργα βελτίωσης και αναβάθμισης κτιριακών και άλλων υποδομών στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, με συνολικό κόστος €4 εκ.

Θα γίνουν επίσης ασφαλτικές επαλείψεις του κύριου οδικού δικτύου στην επαρχία Λευκωσίας, συνολικού κόστους €3 εκ.

Αρχαιολογικό Μουσείο
————
Ο Πρόεδρος εξήγγειλε επίσης τη λήψη πολιτικής απόφασης για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού – εντός του 2016 – για την ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου με δαπάνη ύψους €50 εκ.

«Τροχοδρομούμε δηλαδή ένα έργο που το κράτος όφειλε στην πατρίδα μας εδώ και χρόνια και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Αποτελεί ένα έργο τιμής στην ιστορία των 8 χιλιάδων χρόνων του τόπου μας», ανέφερε.

Το νέο μουσείο θα ανεγερθεί στο χώρο του παλιού Γενικού Νοσοκομείου. Ο Πρόεδρος είπε ότι για το θέμα διαγωνισμών επίδειξης ενδιαφέροντος για μεθόδους ανέγερσης και άλλα κρίθηκε από ειδήμονες πως είναι αδύνατον να βρεθούν ενδιαφερόμενοι. Εξάλλου, πρόσθεσε, αν θα γίνει ένα Μουσείο, να γίνει όπως πρέπει χωρίς πολυκατοικίες ή άλλους χώρους να το περιβάλλουν.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση του θεσμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αφού τον ερχόμενο μήνα θα λειτουργήσει το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης και στις αρχές του 2016 θα λειτουργήσει και δεύτερο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στη Λεωφόρο Μακαρίου.

Πρόσθετα, έχει δρομολογηθεί η ψηφιοποίηση των ιατρικών φακέλων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας συνολικού κόστους €3.9 εκ.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα κάνει ευκολότερη τη ζωή των πολιτών που καταφεύγουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και ταχύτερη την προσφορά υπηρεσιών υγείας», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Τέλος ο Πρόεδρος εξήγγειλε ένα έργο ζωής για τη Λευκωσία, όπως το χαρακτήρισε.

« Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε με την επίλυση του διαχρονικού προβλήματος υδροδότησης της μείζονος Λευκωσίας με μεταφορά νερού από το εργοστάσιο αφαλάτωσης Βασιλικού. Οι μελέτες ολοκληρώνονται το 2015 και το έργο θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2016», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο κατάλογος των πιο πάνω έργων δεν είναι εξαντλητικός και ότι υπάρχουν έργα, τα οποία δεν μπορούσαν να ανακοινωθούν γιατί δεν είναι ακόμη ώριμα, δεν έχουν δηλαδή ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν αδειοδοτηθεί.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ήθελε να εξαγγείλει αυτά τα έργα νωρίτερα, ωστόσο δεν του το επέτρεπαν οι οικονομικές συνθήκες, αφού κράτος ευρισκόταν στα πρόθυρα άτακτης χρεωκοπίας, αφού από το Μάη του 2011 βρέθηκε εκτός αγορών με αδυναμία δανεισμού ή δανεισμού με τέτοια επιτόκια που καθιστούσαν το δανεισμό αδύνατον.

«Υπό αυτές τις συνθήκες είναι καλά γνωστό, και μπροστά σε προειλημμένες αποφάσεις, ποιες ήταν οι δικές μου ευθύνες. Θα ήθελα απλώς να υπενθυμίσω ότι η πρώτη απόφαση του Eurogroup αν ήσαν διαφορετικές οι συνθήκες και πιο ψύχραιμα ενδεχόμενα σκεπτόταν ή αποφάσιζε η Βουλή, η επιβάρυνση των καταθετών δεν θα υπερέβαινε τους τόκους ή τα επιτόκια των 18 ή 24 μηνών. Δεν κρίνω. Επαναλαμβάνω, κάτω από τις τότες δοσμένες συνθήκες και τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει για αποφυγή κουρέματος, συναισθηματική φόρτωση επικράτησε αντί της λογικής και της ευθύνης», είπε.

Είπε επίσης ότι με εξαίρεση το 2,5% του εταιρικού φόρου και τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών που ανερχόταν στο 0,2% ουδεμία άλλη φορολογία επεβλήθη, και ούτε βεβαίως αποκοπή από μισθούς ή συντάξεις, πέραν από τις αποφάσεις που λήφθηκαν το Δεκέμβριο του 2012 ομόφωνα από τη Βουλή. Υπενθύμισε ακόμη ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έγινε οικειοθελώς αποδεκτή από δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση της απόφασης που λήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την απόλυση χιλίων οκτακοσίων ωρομισθίων υπαλλήλων και εξακοσίων πενήντα εκπαιδευτικών.

«Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι ως αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδείξαμε στην τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλά και της στήριξης που είχαμε από τους κοινωνικούς εταίρους, όχι μόνο διαψεύσαμε τις όποιες Κασσάνδρες για τα χειρότερα, αλλά πετύχαμε και μια σειρά αναβαθμίσεων ύστερα από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις από Οίκους Αξιολόγησης», είπε.

Ο Δήμαρχος Έγκωμης ως Πρόεδρος του κλιμακίου δημάρχων της Λευκωσίας, μετέφερε στο Πρόεδρο έκκληση των δήμων να τους δωθεί μια οικονομική ανάσα για τον επόμενο 1,5 χρόνο μέχρι να γίνει η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκηση. Ζήτησε να επανέλθει η κρατική χορηγία για τους δήμους στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση που συνεπάγεται επιστροφή στους δήμους €15 εκ. για όλους τους δήμους της Κύπρου. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι θα εξεταστεί με τον Υπουργό Οικονομικών σε πιο βαθμό μπορεί να ενισχυθεί η χορηγία προς τους δήμους.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της ευρείας σύσκεψης, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τις Λεωφόρους Λάρνακος, Αγλαντζιάς και Αμμοχώστου πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για τους σχεδιασμούς για ανάπλαση και διαπλάτυνση των συγκεκριμένων δρόμων, θεωρώντας ότι επηρεάζονται τα συμφέροντα των εμπορευομένων στην περιοχή και εκφράζοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.