H Αστυνομία διαψεύδει καταγγελίες για απόπειρα απαγωγής παιδιών από ξενοδοχείο στον Πρωταρά

 

Δεν υπήρξε θέμα απαγωγής οποιουδήποτε παιδιού οικογένειας Βρετανών, που διέμεναν σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά, δηλώνει η Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, «χθες έγινε ένα παράπονο, κάποιος ισχυρισμός από ενοίκους του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ότι πιθανόν κάποιος προτίθετο να απαγάγει παιδιά. Η Αστυνομία προέβη στις απαραίτητες εξετάσεις για διερεύνηση του ισχυρισμού, λήφθηκαν καταθέσεις και από τις έρευνες δεν προέκυψε απολύτως τίποτε».ÁÓÔÕÍÏÌÉÊÏ Ï×ÇÌÁ

Η Αστυνομία κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Evening Telegraph» σύμφωνα με το οποίο οικογένεια από την περιοχή Dundee, που διέμενε στο ξενοδοχείο «Αναστασία» στον Πρωταρά, κατήγγειλε ότι ένας άνδρας από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, προσπάθησε να απαγάγει μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μια ομάδα 18 ατόμων με μικρά παιδιά, ταξίδεψαν στην Κύπρο και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο στον Πρωταρά για το γάμο γνωστού τους ζευγαριού.

Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με την καταγγελία μελών της ομάδας των Βρετανών, ένα άτομο προσπάθησε να παρασύρει δύο μικρά αγόρια σε ένα αυτοκίνητο pick up που βρισκόταν έξω από το ξενοδοχείο.

Ανακοίνωση Αστυνομίας

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα η Αστυνομία με ανακοίνωση  της παραθέτει  τα πιο κάτω γεγονότα για ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Στις 16 Ιουνίου 2015, τουρίστες που παρευρίσκονταν σε εκδήλωση ξενοδοχείου στην επαρχία Αμμοχώστου, θεώρησαν, ότι 19χρονος που βρισκόταν στο χώρο, βιντεοσκοπούσε με το κινητό του τηλέφωνο τα ανήλικα παιδιά τους, με σκοπό την παιδική πορνογραφία.
Το εν λόγω πρόσωπο, τέθηκε υπό περιορισμό από προσωπικό του ξενοδοχείου και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία και μετέβη αμέσως στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.
Με τη συγκατάθεση του 19χρονου, παραλήφθηκε το κινητό του τηλέφωνο, όπου από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό και οι μόνες λήψεις που καταγράφονταν στο βίντεο ήταν αποκλειστικά από την εκδήλωση των ενηλίκων προσώπων και σε καμία περίπτωση δεν απεικονίζονταν παιδιά.
Στη συνέχεια έγινε έρευνα και στην οικία του 19χρονου, όπου επίσης δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε το επιλήψιμο, ενώ με τη γραπτή συγκατάθεση του, το τηλέφωνο του παρέμεινε στην κατοχή της Αστυνομίας.
Ακολούθως, η υπεύθυνη ταξιδιωτικής εταιρίας επικοινώνησε με τον Αστυνομικό Σταθμό Παραλιμνίου και ζήτησε όπως η Αστυνομία επισκεφθεί εκ νέου το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, μετά που τουρίστες εξέφρασαν φόβους, πως η παρουσία του 19χρονου στον εν λόγω χώρο, πιθανόν να σχετιζόταν με κύκλωμα απαγωγής παιδιών.
Μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στο ξενοδοχείο, όπου προέβησαν σε περαιτέρω εξετάσεις και έλαβαν καταθέσεις τόσο από παιδιά, όσο και από γονείς, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί οτιδήποτε που να επιβεβαιώνει τις αρχικές τους υποψίες.
Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Αστυνομία, κοινοποιήθηκε τόσο στην υπεύθυνη της ταξιδιωτικής εταιρίας, όσο και στην υποπρόξενο της Υπάτης Αρμοστείας της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, οι οποίες εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους για τον τρόπο χειρισμού του περιστατικού από την Αστυνομία.

Η Thomas Cook μιλά για αντικρουόμενες αναφορές

Κρατήσεις 16 πελατών της για το ξενοδοχείο του Πρωταρά όπου καταγγέλθηκε από Βρετανούς τουρίστες απόπειρα απαγωγής τριών ανηλίκων χρειάστηκε να αλλάξει η Thomas Cook, σύμφωνα με βραδινή δήλωση της εταιρείας. Παράλληλα, η εταιρεία φρόντισε για τη συντομότερη από το προγραμματισμένο επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο ακόμα οικογενειών.

Η δήλωση του βρετανικού tour operator αναφέρει επίσης πως υπάρχει στενή συνεργασία με το ξενοδοχείο, ενώ παραπέμπει και στο πόρισμα της έρευνας της κυπριακής αστυνομίας.

Γίνεται επίσης λόγος για «αντικρουόμενες αναφορές» σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στο ξενοδοχείο, με την εταιρεία ωστόσο να διαβεβαιώνει τους πελάτες της ότι λαμβάνει «απίστευτα σοβαρά υπόψη» όλες τις καταγγελίες.

Σημειώνεται δε ότι η Thomas Cook συνεχίζει να προσφέρει πακέτα διακοπών στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είχε δηλώσει ότι οι βρετανικές προξενικές αρχές στην Κύπρο παρείχαν συμβουλές και υποστήριξη στην οικογένεια την οποία αφορούσε το «ανησυχητικό περιστατικό» και ότι πλέον πρόκειται για ζήτημα της τοπικής αστυνομίας.

Βρετανοί τουρίστες από τη Σκωτία είχαν καταγγείλει στην εφημερίδα Daily Record ότι ένα ζευγάρι Ρουμάνων και ένας ακόμα συμπατριώτης τους είχαν αποπειραθεί να απαγάγουν τρία παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών τη νύχτα της Τρίτης από το ξενοδοχείο του Πρωταρά όπου είχαν ταξιδέψει για έναν γάμο.

Ένας ενήλικας, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αντιλήφθηκε εγκαίρως τι συνέβαινε και απέτρεψε τις απαγωγές.

Η καταγγελία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη Βρετανία καθώς αναπαρήχθη από όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.