Γ.Ελεγκτής:« Το κόστος αστυνόμευσης στα γήπεδα θα πρέπει να επιβαρύνει τα σωματεία»

Το κόστος αστυνόμευσης ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων θα πρέπει να επιβαρύνει αποκλειστικά τα σωματεία της ΚΟΠ, ενδεχομένως με σχετική αύξηση στις τιμές των εισιτήριων τους, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην έκθεσή του για τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού για το έτος 2014.ÃÇÐÅÄÏ - ÊÕÐÑÏÓ - ÌÐÁËÁ

Στις κυριότερες επισημάνσεις/εισηγήσεις του, οι οποίες καταγράφονται με αναλυτικό τρόπο στην Έκθεση, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού είναι αντιμέτωπος με αγωγές από εργολήπτες/μελετητές συνολικού ύψους €5,1 εκ. και εισηγείται όπως όπως ο Οργανισμός παραπέμψει, μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), τα θέματα των απαιτήσεων εργοληπτών και μελετητών στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων για να τον συμβουλεύσει σχετικά.

Εισηγείται, επίσης, όπως ο Οργανισμός τροποποιήσει το λογισμικό στο μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης Προϋπολογισμού, ούτως ώστε να προστεθεί ασφαλιστική δικλίδα, η οποία να απαγορεύει τις πληρωμές αν δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις, όπως γίνεται και στο Γενικό Λογιστήριο και στο μεσοδιάστημα όπως εξευρεθεί εναλλακτικός τρόπος εφαρμογής της ασφαλιστικής αυτής δικλίδας.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο Οργανισμός πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές του για άμεση ετοιμασία στρατηγικού σχεδιασμού για την περίοδο 2016-2018.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με την έκθεση, θεωρεί ότι τα δάνεια που παραχωρούνται από το Ταμείο Συντάξεως, αποτελούν επιπρόσθετα παρεμφερή ωφελήματα, και μάλιστα αφορολόγητα, με τα οποία δεν επωφελούνται όλοι στο δημόσιο και ότι το επιτόκιο που χρεώνεται πρέπει να συνάδει με αυτό της αγοράς και η παραχώρηση τέτοιων δανείων πρέπει εφεξής να τερματιστεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των σχετικών προσφορών για παροχή υπηρεσιών Συμβούλου για την ετοιμασία μελέτης νέας Οργανωτικής Δομής για τον Οργανισμό και στην αξιοποίηση της μελέτης που θα προκύψει το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι η αναλογιστική μελέτη για τις 31.12.2013 έγινε το Νοέμβριο του 2014. Η απόφαση της Επιτροπής του Ταμείου να ζητήσει τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης ήταν αντικανονική και αντικαταστατική. Η Υπηρεσία μας αναμένει ότι το θέμα της παράτυπης ανάθεσης της αναλογιστικής μελέτης θα τύχει διερεύνησης, προστίθεται.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο Οργανισμός επιβαρύνεται με τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (κρατικής και συμπληρωματικής ασφάλισης από ιδιώτες) ενώ στο δημόσιο τομέα το κράτος έπαυσε πλέον να επιβαρύνεται, αφού ανακτά τα σχετικά έξοδα με την καταβολή υποχρεωτικής συνεισφοράς ύψους 1.5% επί των ακαθάριστων απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως η κάλυψη της δαπάνης αυτής πρέπει κατ΄ αναλογία να προέλθει από συνεισφορά επί των απολαβών όλου του προσωπικού του Οργανισμού όπως γίνεται και στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Αναφέρεται επίσης ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις Γυμναστών οι οποίοι απασχολούνται στη Δημόσια Εκπαίδευση με σύμβαση αλλά και στον Οργανισμό, ενώ η ιδιωτική απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων απαγορεύεται εκτός εάν εξασφαλίσουν σχετική έγκριση από το ΥΠΠ. Ένας Γυμναστής του ΑΓΟ που απασχολείται και στη Δημόσια Εκπαίδευση με σύμβαση, δεν έχει εξασφαλίσει έγκριση. Μέχρι να εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια, θα πρέπει να ανασταλεί η οποιαδήποτε απασχόλησή του από τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίστηκε περίπτωση ενός μόνιμου υπαλλήλου του Οργανισμού που του παραχωρήθηκε άδεια απουσίας χωρίς απολαβές με σκοπό την ταυτόχρονη εργοδότηση του στην εκπαιδευτική υπηρεσία. Θέση της Υπηρεσίας μας είναι ότι η τακτική αυτή δεν είναι νόμιμη και θα πρέπει να τερματιστεί.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει ότι μερικά επιδόματα δεν έχουν μειωθεί με το ποσοστό του 15%, ενώ αναμένεται γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του Οργανισμού σε σχέση με την ύπαρξη οποιονδήποτε νομοθετικών ή άλλων κωλυμάτων που απαγορεύουν/περιορίζουν την διαγραφή ποσών που οφείλονται σε αυτόν. Αναμένονται επίσης εντατικότερες προσπάθειες και λήψη αποτελεσματικών μέτρων για είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών.

Επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σύναψη προσωπικών συμβολαίων με το προσωπικό των Ομοσπονδιών και επίσης να αποφασιστεί σε τι ενέργειες θα προβεί ο Οργανισμός σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τις Ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής της επιχορήγησης.

Ο Οδηγός Αποδέσμευσης Επιχορηγήσεων, προστίθεται, θα πρέπει να κάνει συγκεκριμένες αναφορές στα επιλέξιμα έξοδα που δύναται να επιχορηγεί ο Οργανισμός για συγκεκριμένους σχεδιασμούς, ενώ αναμένεται η ετοιμασία πρότυπου καταστατικού ομοσπονδιών και ακολούθως η υιοθέτηση του από όλες τις Ομοσπονδίες.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπογραμμίζει ότι το κόστος αστυνόμευσης ποδοσφαιρικών εκδηλώσεων αποτελεί εξολοκλήρου κόστος του Κράτους, ενώ θα έπρεπε να επιβαρύνει αποκλειστικά τα σωματεία της ΚΟΠ, ενδεχομένως με σχετική αύξηση στις τιμές των εισιτήριων τους. Επίσης, τα έξοδα αστυνόμευσης αποτελούν κρατική χορηγία προς την ΚΟΠ και θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος να υπόκειται σε έλεγχο από τον ΚΟΑ.

Η έκθεση κάνει λόγο και για καταγγελία εναντίον Πρώτου Λειτουργού ΚΟΑ αναφορικά με βεβαίωση όσον αφορά στις γνώσεις του για θέματα αθλητισμού για διορισμό στη θέση Πρώτου Λειτουργού ΚΟΑ. “Αναμένεται το συντομότερο ενημέρωση της Υπηρεσίας μας για τις τυχόν εξελίξεις και για τα μέτρα που έχει λάβει ο ΚΟΑ. Η Πρόεδρος του Οργανισμού μάς πληροφόρησε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον του Διοικητού Συμβουλίου το οποίο και το εξετάζει”, προστίθεται.

Τα έσοδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (Οργανισμού) ανήλθαν σε €27.586.685 σε σύγκριση με €30.050.292 το 2013 (μείωση κατά €2.463.607 ή 8%), από τα οποία ποσό ύψους €25,4 εκ. (€28 εκ. το 2013) αποτελεί κρατική χορηγία, δηλαδή το 92% των εσόδων (93% το 2013).Τα έξοδα του Οργανισμού ανήλθαν σε €26.953.952, σε σύγκριση με €29.965.397 το 2013 (μείωση κατά €3.011.445 ή 10%).

Ο Οργανισμός παρουσίασε πλεόνασμα ύψους €632.733, σε σύγκριση με πλεόνασμα ύψους €84.895 το 2013. Η αύξηση στο πλεόνασμα οφείλεται στη μείωση των εξόδων του Οργανισμού κατά €3,01 εκ. Και στη μείωση των εσόδων του κατά €2,47 εκ.