Η Ελλάδα σήκωσε το γάντι από τον Γιούνκερ και απαντά στους ισχυρισμούς του

Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε σήμερα την ελληνική Κυβέρνηση για παραπληροφόρηση σχετικά με τις προτάσεις του.European Commission president Jean-Claude Juncker

Οπως είπε ο κ. Γιούνκερ, “δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, με νοιάζει ο ελληνικός λαός”, σημειώνοντας πως ορισμένοι “υποφέρουν περισσότερο από άλλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, “η συζήτηση στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολη εάν η ελληνική Κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει η Κομισιόν. Κατηγορώ τους Ελληνες που λένε πράγματα στο ελληνικό κοινό τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Ελληνα πρωθυπουργό”.

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε πως ουδέποτε πρότεινε την αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και έχει προτείνει άλλους τρόπους εξοικονόμησης δαπανών, όπως η περικοπή των αμυντικών δαπανών.

Ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης,απαντώντας στους ισχυρισμούς Γιούνκερ ανέφερε ότι «η  κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι τα περί αύξησης του ΦΠΑ σε ρεύμα και φάρμακα είναι άποψη της Κομισιόν και του προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών.Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είπε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.