Ο πληθυσμός του Κιέβου θα πρέπει να εκκενωθεί εάν η πόλη μείνει χωρίς θέρμανση για περισσότερες από τρεις ημέρες αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Telegraph ο Alexander Kharchenko, διευθυντής του Κέντρου Ενεργειακής Έρευνας.
«Εάν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί του Κιέβου κλείσουν και δεν υπάρχει προοπτική αποκατάστασης για τρεις ημέρες με θερμοκρασίες -10°C ή χαμηλότερες, το Κίεβο θα πρέπει να ανακοινώσει:
α) αποστράγγιση του νερού από τα σπίτια,
β) εκκένωση», τόνισε ο Alexander Kharchenko.
Ο Alexander Kharchenko σημείωσε ότι εάν οι λέβητες στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας καταστραφούν και δεν υπάρχει προοπτική επανεκκίνησής τους σε τέτοιες θερμοκρασίες εντός της καθορισμένης περιόδου, θα συμβεί μια «ανθρωπογενής καταστροφή».

Ο δήμαρχος του Κιέβου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο χειμώνας στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είναι δύσκολος και προέτρεψε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για πιθανές δυσκολίες, εφοδιαζόμενοι με νερό, τρόφιμα και ζεστά ρούχα.
Οι διακοπές ρεύματος είναι ολοένα και πιο συχνές στην Ουκρανία τελευταία.
Ορισμένες πόλεις και περιοχές εφαρμόζουν έκτακτες διακοπές ρεύματος ή παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε προγραμματισμένη βάση.