ΕΔΕΚ : Οχι στη Διζωνική και …καταστατικά

Περιορίζονται οι θητείες  για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα

 

Την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ακόμα και ως ονοματολογία για τη βάση λύσης του κυπριακού, απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΔΕΚιτών κατά τη διάρκεια του πολιτικού καταστατικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λεμεσό.Και ενώ στην ΕΔΕΚ  επικρατούν δύο τάσεις το 98,1% των παριστάμενων, είπαν «όχι», στη Δ.Δ.Ο. ενώ υπήρξαν και έξι αποχές.1557d94c4cfc50

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στην ομιλία του άσκησε δριμεία κριτική εναντίον στελεχών του κόμματος τα οποία παραποιούν, όπως είπε, δημόσια την θέση του κόμματος για την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για να δικαιολογήσουν την διαφορετική τους άποψη ή ακόμη χειρότερα για να ασκήσουν κριτική.

Πρόσθεσε ότι σε κάποιο βαθμό είναι κατανοητή η στάση κάποιων ΜΜΕ και κάποιων δημοσιογράφων, “όμως είναι ανεπίτρεπτο σε στελέχη του κόμματος να προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις ή και επικρίσεις , χωρίς να γνωρίζουν την απόφαση του κόμματος , χωρίς να έχει προηγηθεί έστω μια επαφή με το Γραφείο Τύπου για σκοπούς ενημέρωσης”.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα στελέχη αυτά δίνουν την ευκαιρία έτσι να συντηρείται μια κακή εικόνα για το κόμμα ή ακόμη χειρότερα , μετά τη δημοσιοποίηση της τοποθέτησης του κόμματος σε συνάντηση, “ να εξακολουθούν να υπάρχουν ηγετικά στελέχη τα οποία να τοποθετούνται δημόσια παραποιώντας την συγκεκριμένη απόφαση απλά και μόνο ενδεχομένως για να δικαιολογήσουν την διαφορετική τους άποψη ή ακόμη χειρότερα για να ασκήσουν κριτική”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης και δημόσιας έκφρασης δεν πρόκειται να το στερήσουμε σε κανένα, όμως τόνισε, “θέλουμε με τρόπο σαφή να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από τούδε και στο εξής καμία δημόσια παραποίηση απόφασης του κόμματος για να δικαιολογηθούν προσωπικές στρατηγικές”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εκφραστές της πιο μετριοπαθούς τάσης στο κυπριακό, όπως ο Γιαννάκης Ομήρου και ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαϊδης, απουσίαζαν για διαφορετικούς λόγους. Τη διαφωνία του εξέφρασε δημοσίως ο Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος τήρησε αποχή.

Της ψηφοφορίας ακολούθησε συζήτηση επί του καταστατικού του Κινήματος και προτάσεων τροποποίησης του, με σημαντικότερη την πρόταση για περιορισμό θητειών για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα.