Πέταξε φωτιά στο πρώτο της μήνυμα προς τους Έλληνες η νέα Πρέσβης των ΗΠΑ
Η νέα πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Kimberly Guilfoyle, επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, δηλώνοντας ότι είναι «βαθιά τιμή» να υπηρετεί ως η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη χώρα.
Όπως είπε, στοχεύει να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ελλάδα για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπροσωπώντας υπερήφανα τον Πρόεδρο Donald Trump.Ολόκληρη η δήλωση της Kimberly Guilfoyle

«Ήταν μεγάλη τιμή να επιδώσω τα διαπιστευτήριά μου στον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα.

Είναι βαθιά τιμή για μένα να υπηρετώ ως Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελληνική Δημοκρατία και να είμαι η πρώτη γυναίκα Πρέσβης της χώρας μου στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Έλληνες συμμάχους μας για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Trump, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

δσα.png

Αλεξανδρούπολη: Κομβικός κρίκος στο ενεργειακό πλέγμα Ευρώπης – ΗΠΑ

Η Ουάσιγκτον στηρίζει μοντέλο ενεργειακής ασφάλειας που βασίζεται σε πολλαπλές πηγές και εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες διαθέτουν έναν από τους πιο σύγχρονους και τεχνικά προηγμένους στόλους LNG παγκοσμίως.
Πρόκειται για πλοία νέας γενιάς, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, τα οποία εξυπηρετούν συμβόλαια μεταφοράς από ΗΠΑ, Κατάρ και άλλες χώρες.
Η Ελλάδα έχει πλέον κομβικό ρόλο και σε υποδομές.

Ο σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως πύλη εισόδου για φορτία LNG προς τα Βαλκάνια, ενώ ο Πειραιάς και τα ελληνικά ναυπηγεία επιχειρούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την αλυσίδα αξίας, από υποστήριξη στόλου μέχρι τεχνογνωσία και υπηρεσίες.
Οι εντάσεις στην περιοχή, οι κινήσεις της Τουρκίας και οι ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ ενισχύουν τη σημασία ενός αξιόπιστου στόλου που μπορεί να εξυπηρετεί σταθερές εμπορικές και στρατηγικές ροές.
Οι ελληνικές εταιρείες συνδυάζουν εμπειρία, παρουσία σε διεθνή φορτία και στενή σχέση με τη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και τις αγορές ενέργειας.
Αυτό δημιουργεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και ευθύνη: η σταθερότητα των θαλάσσιων διαδρόμων και η προστασία των πλοίων αποτελούν πλέον κρίσιμο παράγοντα.
Σύμφωνα με την Ελεύθερη Θράκη το περιβάλλον όμως δεν είναι χωρίς προκλήσεις.
Το κόστος χρηματοδότησης παραμένει υψηλό, ο ανταγωνισμός από ασιατικές εταιρείες ενισχύεται, και η πίεση για χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα ανοίγει νέα τεχνολογικά μέτωπα. Παράλληλα, το πολιτικό σκηνικό στην περιοχή είναι δυναμικό και μπορεί να μεταβάλει τα δεδομένα γρήγορα.
Με λίγα λόγια, ο ελληνικής διαχείρισης στόλος LNG δεν είναι απλώς «μέρος» των εξελίξεων είναι εργαλείο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Αν η Ανατολική Μεσόγειος εξελιχθεί σε σταθερή ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη, οι ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μετάβασης, με ρόλο που ξεπερνά τα στενά όρια της αγοράς και αγγίζει τη στρατηγική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Θράκη: Το νέο ενεργειακό προπύργιο της Ευρώπης

Με ένα έργο που επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, εγκαινιάστηκε στην Κομοτηνή ο νέος Σταθμός Συμπίεσης του ΔΕΣΦΑ.
Η μονάδα αυτή, πρώτη ηλεκτροκίνητη του είδους στη χώρα, αποτελεί κρίσιμο κρίκο στον “Κάθετο Διάδρομο” φυσικού αερίου και ενισχύει καταλυτικά τη δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως ενεργειακή γέφυρα Νοτίου – Ανατολικής Ευρώπης.
Πέρα από τον τεχνικό της ρόλο, η νέα υποδομή αποκτά γεωπολιτική σημασία καθώς ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, επιτρέποντας αυξημένες ροές φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία – την ώρα που η Ευρώπη απομακρύνεται από το ρωσικό αέριο και αναζητά νέες, αξιόπιστες πηγές.

Επένδυση στρατηγικής σημασίας

Ο ΔΕΣΦΑ έχει επενδύσει 134 εκατ. ευρώ για τον σταθμό, σε ένα συνολικό επενδυτικό αποτύπωμα στη Θράκη που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ μαζί με άλλα έργα, όπως ο αγωγός Καρπερής–Κομοτηνής.
Η περιοχή αναδεικνύεται έτσι σε κομβικό ενεργειακό κέντρο με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Ως το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο σύστημα συμπίεσης στην Ελλάδα, η εγκατάσταση σηματοδοτεί και το πέρασμα σε πιο “πράσινες” υποδομές, ενώ είναι ήδη έτοιμη για μελλοντικά μίγματα φυσικού αερίου με υδρογόνο,
στηρίζοντας τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση.

1σδφσδ.png

Από καταναλωτής κόμβος μεταφοράς

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, στην ομιλία του στα εγκαίνια, υπογράμμισε πως “η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο τέλος των ενεργειακών δικτύων, αλλά στο κέντρο τους”, σημειώνοντας ότι πριν από λίγα χρόνια η χώρα εισήγαγε σχεδόν αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ σήμερα η πλειονότητα των εισερχόμενων ποσοτήτων διοχετεύεται σε γειτονικές αγορές.
“Για να λειτουργήσει η μεγάλη εικόνα στους χάρτες, χρειάζονται έργα σαν αυτό”, σημείωσε, εξηγώντας ότι ο νέος σταθμός αποτελεί κρίσιμο κρίκο για να φτάνουν νέες ενεργειακές ποσότητες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και έως την Ουκρανία. Παράλληλα τόνισε τον ρόλο της Θράκης ως σημείου συνάντησης ενεργειακών οδεύσεων από τον TAP, το FSRU Αλεξανδρούπολης και τις εγχώριες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα τροφοδοτηθούν από το νέο δίκτυο.
Ο κ. Τσάφος ανέδειξε και τη στρατηγική διάσταση της περιοχής: υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και σχεδιαζόμενες επενδύσεις για δέσμευση και αποθήκευση CO₂, που καθιστούν τη Θράκη “μια από τις πλέον δυναμικές ενεργειακές περιφέρειες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Καρδιά του νέου συστήματος

Από την πλευρά της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, χαρακτήρισε τον σταθμό “καρδιά του νέου συστήματος διασυνδέσεων νότου–βορρά και ανατολής–δύσης” και σημείωσε πως το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ κάτω των τριών ετών – περίπου στο μισό από τον συνηθισμένο χρόνο για αντίστοιχες υποδομές.
Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην ασφάλεια και την τεχνολογική καινοτομία του έργου, επισημαίνοντας ότι η λειτουργία του σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια μηδενίζει τις άμεσες εκπομπές, ενώ η εγκατάσταση έχει πλήρη δυνατότητα υποδοχής ανανεώσιμων αερίων στο μέλλον.
Παράλληλα, ανέδειξε τον ρόλο του έργου στην περιφερειακή ενεργειακή σταθερότητα, τονίζοντας ότι μαζί με τον δεύτερο σταθμό συμπίεσης που βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης, η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει έως και 8,5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.

Η Θράκη σε πρώτο πλάνο

Η περιοχή της Θράκης μετατρέπεται πλέον σε στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο:

Νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Κρίσιμες διεθνείς διασυνδέσεις

Υποδομές LNG και αγωγοί