Στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις η ελληνική αντιπροσωπεία

Ξαναρχίζουν  το Σάββατο διαπραγμάτευση κάτω από αφόρητες πιέσεις

Επιστρέφουν στο τραπέζι των συνομιλιών Αθήνα και θεσμοί μετά το αρχικό διαφαινόμενο αδιέξοδο με την αποχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες και την απάντηση της κυβέρνησης για πολιτική και όχι τεχνική διαπραγμάτευση. Η Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Γιάννη Δραγασάκη και Γιώργο Χουλιαράκη μεταβαίνει το Σάββατο στη βελγική πρωτεύουσα με την αντιπρόταση στους δανειστές, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να επιτευχθεί συμφωνία.newego_LARGE_t_1101_54510408_type12713

Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το πρωί του Σαββάτου, ενώ πέραν των τεσσάρων απεσταλμένων του πρωθυπουργού, στις συνομιλίες θα συμμετέχει και υποστηρικτική ομάδα απαρτιζόμενη από τεχνικά στελέχη.
«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο Γιούνκερ», ανέφεραν οι πηγές..
Σε ότι αφορά την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ανέφεραν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα. Τόνισαν ότι η Ελλάδα εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, όπως και για το ΕΚΑΣ και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην θέση της για τα ποσοστά 6% και 23%, ενώ ζητούμενο παραμένει ο καθορισμός του ποσοστού της μεσαίας κλίμακας.
Η Αθήνα θεωρεί επίσης σημαντικές τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της ανταλλαγής ομολόγων της ΕΚΤ.
Παράλληλα, οι κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στη συμφωνία, καθώς για τα πρωτογενή πλεονάσματα η διαφορά είναι μόλις στο 0,25% του ΑΕΠ.
«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρουν.
Τέλος, διέψευσαν τόσο ότι συζητήθηκε σενάριο χρεοκοπίας στο Euroworking Group,όπως ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, όσο και ότι δόθηκε τελεσίγραφο 24 ωρών από τους δανειστές, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το μεσημέρι έκτακτηε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Βαρουφάκη, Γ. Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ.
Με πρωτοβουλία Γιούνκερ οι επαφές με τους θεσμούς
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την πρωτοβουλία για τις επαφές με τους άλλους θεσμούς για την αυριανή συνάντηση ανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι το ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία συζήτησαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Η ελληνική αντιπροσωπεία θα συναντήσει εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του προέδρου της Κομισιόν, όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγές της ΕΕ. Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη κοινοτικές πηγές, οι Έλληνες υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον ίδιο τον Γιούνκερ.
Άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να είναι παρών στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.
Οπως επισημαίνεται από τις πηγές της Κομισιόν οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο τονίζουν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σπεύδει και κλιμάκιο του ΔΝΤ υπό τον Τόμσεν
Πρόσκληση να συμμετέχουν στις συναντήσεις με την ελληνική αντιπροσωπεία έλαβαν και αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στις Βρυξέλλες την Κυριακή.
Όπως μετέδωσε το MEGA του κλιμακίου θα ηγείται προσωπικά ο Πολ Τόμσεν καθώς οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε επίπεδο επικεφαλής ευρωπαϊκών κλιμακίων.
Παρόμοια πρόσκληση έλαβαν και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι επίσης αναμένονται στις Βρυξέλλες.