Mαίνεται εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, μετά τις τρεις το μεσημέρι στην περιοχή Αγίου Μέμνονα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σύμφωνα με την Πυροσβευστική Υπηρεσία.

Οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από σταθμούς της Αμμοχώστου, της Λάρνακας και της Λευκωσίας βρίσκονται σε επιφυλακή στο Οδόφραγμα της Δερύνειας. Η

Pine forest fire near Dharamsala, India

φωτιά κατακαίει άγρια βλάστηση και ξηρά χόρτα.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, που μετέβη νωρίς το απόγευμα στην περιοχή, δήλωσε ότι «πέντε οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε επιφυλακή στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμμοχώστου, κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε προσφέρει στις κατοχικές αρχές τη βοήθεια μας σε έμψυχο και άψυχο υλικό για κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και είμαστε σε αναμονή για την απάντησή τους».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος μετέβη στο Οδόφραγμα της Δερύνειας αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, δήλωσε  ότι «η φωτιά φαίνεται από το συρματόπλεγμα της περιοχής, αφού μαίνεται στο σημείο όπου βρίσκεται η Τεχνική Σχολή».

Οδηγίες Ακιντζί

Στο μεταξύ οδηγίες στα “αρμόδια τμήματα” να ζητήσουν βοήθεια και να συνεργαστούν χωρίς κανένα δισταγμό με την ελληνοκυπριακή πλευρά, τις Βρετανικές Βάσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, έδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε περίπτωση που η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιφραγμένη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου δεν μπορεί να κατασβεστεί.

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, ο “εκπρόσωπος Τύπου” του λεγόμενου προεδρικού Μπαρίς Μπουρτσού είπε ότι ο κ. Ακιντζί μόλις ενημερώθηκε για την πυρκαγιά επικοινώνησε με την υπαρχηγό της “αστυνομίας” Περβίν Γκιουρλέρ και τον λεγόμενο υπουργό εσωτερικών Τεμπερουκέν Ουλούτσαϊ, οι οποίοι του είπαν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στις τρεις το απόγευμα και λόγω των δυνατών ανέμων ξαπλώθηκε στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Μπουτσού είπε ακόμα ότι οι φλόγες απειλούν την περιοχή των ξενοδοχείων και δόθηκαν οδηγίες όπως δημιουργηθούν ζώνες πυρόσβεσης που να οδηγούν την πυρκαγιά στη θάλασσα.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στις δηλώσεις του ο Μπουρτσού είπε ακόμα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έδωσε οδηγίες όπως “να γίνουν όλα γρήγορα και αν σε περίπτωση που οι υπηρεσίες κατάσβεσης δεν μπορούν να τα καταφέρουν, τότε να ζητηθεί χωρίς κανένα δισταγμό βοήθεια και η συνεργασία της ελληνοκυπριακής πλευράς, των Βρετανικών Βάσεων αλλά και των Ηνωμένων Εθνών”.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο “υφυπουργός” εξωτερικών Ερχάν Ερτσίν είπε ότι ήδη έχει ζητηθεί βοήθεια από τις Βρετανικές Βάσεις και τη συμβολή τους με εναέρια μέσα κατάσβεσης.